Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινή ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ και ΕΝΙΘ για την αιμοδοσία που σχεδιάζει η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»(ΟΕΝΓΕ)






Κοινή ανακοίνωση
ΟΕΝΓΕ  και ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
για την  αιμοδοσία  που σχεδιάζει η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»

Το αίμα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό το οποίο ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι η εθελοντική αιμοδοσία, πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης.
Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά  τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά  ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας.
Παραπλανά χυδαία την κοινή γνώμη όποιος προπαγανδίζει ή αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διακρίσεων στο αίμα που συλλέγεται σε οποιαδήποτε αιμοδοσία. Το απεχθέστερο όμως είναι ότι χύνει ρατσιστικό δηλητήριο.
Εδώ και μήνες η  Χρυσή Αυγή έχει εντάξει την αιμοδοσία στο οπλοστάσιο της μισαλλόδοξης προπαγάνδας της, διακηρύσσοντας τη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας “μόνο για Έλληνες”.
Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και  της εκστρατείας μίσους της «Χρυσής Αυγής».
Καλούμε τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας ν΄ αρνηθούν ρητά κάθε συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας. Καλούμε κάθε συνάδελφό μας ν΄ αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, διότι  παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας
Καλούμε τέλος το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Υπουργείο Υγείας  να παρέμβουν  άμεσα για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό τους και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη αιμοδοσία της Χ.Α. στα γραφεία της στη Θεσνίκη, καθώς και κάθε άλλη αιμοδοσία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΘ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                                    ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ


- Για την αιμοδοσία της "Χρυσής Αυγής"(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)


Η αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας δέχθηκε την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής για την εθελοντική τους αιμοδοσία με την ρατσιστική  προϋπόθεση να δίνεται
το πολύτιμο αίμα τους μόνο για "ελληνικές ανάγκες". Επειδή το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και διανύουμε μιάν από τις δυσκολότερες ιστορικές περιόδους με εντονότερη από ποτέ την ανάγκη αλληλεγγύης, δηλώνουμε: 
Θα καλλιεργήσουμε εμείς και οι συμπολίτες μας ακόμη περισσότερο την εθελοντική αιμοδοσία. Δεν θα επιτρέψουμε όμως μία από τις ευγενείς και ανώτερες μορφές αλληλεγγύης να την εκμεταλλευθεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

 Ως νοσοκομειακοί λειτουργοί παρέχουμε με προσωπική υπέρβαση τις υπηρεσίες μας σε κάθε συνάνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή ποινικού μητρώου. Θα συνεχίσουμε το ίδιο περιφρουρώντας συγχρόνως την ορθή λειτουργία
των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.


 Η Νοσοκομειακή Επιτροπή γιατρών Νοσοκομείου Τρικάλων

- ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σχετικά με την αιμοδοσία της "Χρυσής Αυγής" |

- Εγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας σχετικά με τις αιμοληψίες Συλλόγων και φορέων |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου