Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης για την απεργία

Τα τελευταία 2 χρόνια θα μπορούσαν να οριστούν ως ένας βίαιος και δίχως λογική πειραματισμός του πολιτικού συστήματος ως προς την αντοχή και ανοχή της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε σταδιακά αυξανόμενες διαδικασίες εξαθλίωσης. Οι εργαζόμενοι απαξιώνονται και δοκιμάζονται καθημερινά, κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα αιώνων καταστρατηγούνται εν μια νυκτί, οι επιθέσεις στην ποιότητα ζωής είναι καθημερινές, ανελέητες και δίχως καμία νομιμότητα. Ομαδικές απολύσεις που βαφτίζονται «εφεδρείες», χαράτσια, αντισυνταγματικές έκτακτες εισφορές και μια οικονομία που νοσεί έχουν οδηγήσει τις ελληνικές οικογένειες σε καταστάσεις οικονομικής ανέχειας και φτώχειας.
Ως εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανάλγητων μέτρων τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των πολιτών. Το άγχος, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα για το μέλλον καθιστούν τους ανθρώπους δυσλειτουργικούς ενώ παράλληλα οι παγιωμένοι κοινωνικοί θεσμοί -όπως η οικογένεια και το σχολείο- βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και σύγχυση. Οι άνθρωποι υποφέρουν, δυσλειτουργούν, νιώθουν χαμένοι και αβοήθητοι.

Τα αιτήματα προς τις δομές μας -τις από χρόνια απαξιωμένες, υποχρηματοδοτούμενες και με μη επαρκή στελέχωση προσωπικού- για βοήθεια, στήριξη και διέξοδο συνεχώς αυξάνονται και καλούμαστε να παίξουμε περισσότερο από ποτέ έναν προστατευτικό και υποστηρικτικό ρόλο και να χτίσουμε ένα τείχος υγιούς άμυνας απέναντι στην κοινωνική και ανθρώπινη αποδιοργάνωση και εξαθλίωση. Ωστόσο, τα ανάλγητα μέτρα, η υποχρηματοδότηση, οι περικοπές προϋπολογισμών, η απειλή των εφεδρειών αποτελούν κομμάτι και της δικής μας καθημερινότητας. Ο κίνδυνος και η απειλή για την πλήρη εξαφάνιση των δομών μας είναι μια πραγματικότητα.
Μπροστά στις συνθήκες κοινωνικής αποσύνθεσης κρίνουμε πως η συνεργασία και η ενότητα όλων των εργαζομένων με κοινούς αγώνες, απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, της «εθνοσωτήριας» συγκυβέρνησης και της Τρόικας, είναι περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ. Ο αγώνας για την προστασία του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε δωρεάν δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και πρόληψης αποτελούν για μας τον αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο μονόδρομο ενάντια στις μεθοδευμένες πολιτικές απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –ΟΚΑΝΑ, και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτά, συμμετέχουμε στην 24ώρη απεργία που προκηρύχτηκε για την 1η Δεκεμβρίου 2011. Σε σύμπλευση με το Συντονιστικό Εργαζομένων και Απολυμένων Ψυχικής Υγείας-Πρόνοιας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, στο οποίο συμμετέχει το Σωματείο μας, δηλώνουμε ρητά ότι συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις σε μορφές κινητοποιήσεων, για να διακόψουμε την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες μας και απαιτούμε:
Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για περικοπή χρηματοδότησης, εργασιακή εφεδρεία και συγχωνεύσεις στους φορείς και οργανισμούς υγείας.
• Προϋπολογισμός για το 2012 που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του χώρου. Η ενίσχυση και ο σχεδιασμός των φορέων που εξυπηρετούν τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ειδικά σε περίοδο κρίσης.
• Εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην Υγεία. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (προθάλαμο της ανεργίας)
• Όχι στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις φορέων! Να απολαμβάνουν την ποιότητα και το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών όλοι όσοι τις έχουν πραγματικά ανάγκη!
• Για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Στην Αθήνα συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία με ενιαίο μπλοκ του Συντονιστικού Εργαζομένων και Απολυμένων Ψυχικής Υγείας-Πρόνοιας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Ραντεβού προσυγκέντρωσης στο ΥΥΚΑ, στις 10.00πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου