Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ: Ξαναγράφουν το πόρισμα(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Η αποκάλυψη της «Κ.Ε.» για τις αλλαγές στο ΕΣΥ αναστατώνει το υπουργείο Υγείας
Αναστάτωση προκάλεσε τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στην επιτροπή «σοφών» η δημοσιοποίηση του πολυσέλιδου πορίσματος της επιτροπής για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ΕΣΥ την περασμένη Κυριακή από την «Κ.Ε.».
Πολλοί μάλιστα -μεταξύ αυτών και μέλη της επιτροπής «σοφών»- έσπευσαν ακόμη και να αμφισβητήσουν την ύπαρξη του πορίσματος. Η αλήθεια είναι ότι πόρισμα υπάρχει όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή, όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής των «σοφών», Αρης Σισσούρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια μέρα. Αλήθεια είναι ότι προφανώς γράφτηκε βιαστικά -αν και πολυσέλιδο- μόνο από ορισμένα μέλη της επιτροπής, με αποτέλεσμα κάποια άλλα να μην το γνωρίζουν. Καθόλου τυχαία βέβαια, καθώς τα χρονικά περιθώρια που είχε θέσει η τρόικα είχαν ήδη περάσει από τα τέλη Νοεμβρίου.
Και η επιτροπή των σοφών είχε να συνεδριάσει κάτι μήνες.

Κάπως έτσι συνελέγησαν οι βασικότερες παράμετροι που θα αποτελέσουν τον κορμό των αλλαγών ώστε να σωθεί το ΕΣΥ από την οικονομική κατάρρευση.
Βέβαια, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε εργαζόμενους, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να μην παραδοθεί ως έχει στην τρόικα αλλά να συνταχθεί μια περίληψη και να παραδοθεί στους δανειστές μας με το αίτημα για νέα παράταση.
Η νέα παράταση δόθηκε από τους «τροϊκανούς» για τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα επανέλθει η τριάδα των δανειστών μας προκειμένου να παραλάβει το τελικό πόρισμα και τις προτάσεις της επιτροπής.
Με ή δίχως πόρισμα το μόνο βέβαιον είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με την παραχώρηση είτε νοσοκομείων είτε κλινικών στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τη σχετική διάψευση του υπουργού Υγείας, παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα υπάρχει ήδη με τη διάθεση κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, σχέδιο που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Εκτός αυτού η κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμη και να αναθέσει σε ιδιωτικά κέντρα τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΣΥ, με επιχείρημα την εξοικονόμηση πόρων.
Ηδη, άλλωστε, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει επισήμως ανακοινώσει τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τη δημιουργία ενός «συμπλέγματος» νοσοκομείων τα οποία θα λειτουργούν κάτω από την ίδια διοίκηση και θα διαθέτουν κοινά τμήματα προμηθειών και υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου