Το δράμα των Ελλήνων ασθενών αναμένεται να παιχτεί σε λίγα 24ωρα οπότε και ξεκινούν μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί.
Καταρχάς φάρμακα με χρήματα από την τσέπη τους θα πρέπει να αγοράζουν όλοι οι ασφαλισμένοι από 1.1.2012 καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διακόπτει την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεξάρτητα εάν χρωστούν στον κλάδο ή όχι.
Αιτία οι μεγάλες οφειλές που ξεπερνούν πια τα 400 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν τα σκευάσματα από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία τους.
Από την άλλη όλοι οι ιδιώτες γιατροί σταματούν τη συνεργασία με τα βασικά Ταμεία αφού δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών (10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη).
Και σ αυτήν την περίπτωση θα την πληρώσουν οι ασθενείς και συγκεκριμένα οι περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Θα πρέπει να πληρώνουν την επίσκεψη στο γιατρό τους από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.