Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση αύξησε έως 17% τα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Από 6% έως 17% κατά περίπτωση αυξήθηκαν οι εισαχθέντες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, την ώρα που το υπουργείο Υγείας περικόπτει δραστικά την κοινωνική πολιτική της δημόσιας υγείας.
Αυτό προκύπτει από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, που μίλησαν χθες το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην υγεία».
«Η υγεία προσδιορίζεται από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες και έχει άμεση σχέση με την εργασία μας και τη διατροφή μας. Οι άνεργοι και οι επισφαλείς σαφώς θεωρούνται ως πιο βεβαρημένοι και παράγουν νόσο. Οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στον πληθυσμό είναι τόσο άμεσες όσο και μακροχρόνιες. Παρατηρούμε αύξηση των αυτοκτονιών, αλλά και άνοδο των κρουσμάτων αρτηριακής πίεσης, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Τη στιγμή όμως που οι ανάγκες φροντίδας αυξάνουν, οι περικοπές στη δημόσια υγεία είναι δραστικές», ανέφερε ο καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Αλέξης Μπένος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τις αρχές του 2010 έως σήμερα καταγράφονται:
* 17% αύξηση των εξετασθέντων στα Κέντρα Υγείας.
* 8% αύξηση των εισαχθέντων για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.
* 6% περισσότεροι ασθενείς που οδηγούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής του ΑΠΘ. Οι ομιλίες απευθύνονταν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Μίλησαν επίσης οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΑΠΘ, δρ Στ. Γιαννακόπουλος, για τις «επιπτώσεις της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού», ο δρ Η. Κονδύλης για την «οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις υπηρεσίες υγείας» και ο Θ. Ζδούκος για την «αποδιάρθρωση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου