Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ !!!!


Πολίτες πηγαίνουν στις εφημερίες δήθεν για εξέταση και ζητούν από τους γιατρούς ένα πιάτο φαγητό... Τη συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, σε συνέντευξη Τύπου για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στα νοσοκομεία και τις κινητοποιήσεις του κλάδου.
«Για πρώτη φορά στις εφημερίες βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται και να ζητούν ένα πιάτο φαγητό. Προσποιούνται ότι έχουν πρόβλημα υγείας και ζητούν φαγητό. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, η κρίση θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική, με ό,τι αυτό σημαίνει για απώλειες ανθρώπινης ζωής», προειδοποίησε ο κ. Παπαστεργίου.
Οι γιατροί πρόσθεσαν ότι διαπιστώνουν σε αρκετά εξεταζόμενα παιδιά σημάδια υποσίτισης. «Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολίτες οι οποίοι πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται, αν και ασφαλισμένοι, να πληρώνουν για την περίθαλψη, ακόμη και για να κλείσουν ραντεβού!», υπογράμμισε ο πρόεδρος των γιατρών.
Βλέπουν... κατοχικό χειμώνα
Οι γιατροί εκτιμούν ότι η ήδη αυξημένη κατά 30%-40% προσέλευση στα νοσοκομεία θα ξεπεράσει το 50% και προβλέπουν κατοχικό χειμώνα. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, «το 30% των παιδιών είναι ανεμβολίαστα, επομένως έσπασε ο φραγμός για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και το ξέσπασμα επιδημιών είναι εύκολο. Επιπλέον, με μεγάλη μερίδα πολιτών να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, επειδή είναι άποροι ή ανασφάλιστοι, και με την εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης, το χειμώνα θα αυξηθούν τα κρούσματα πνευμονίας και θα υπάρξουν άτομα που θα πάθουν κρυοπαγήματα λόγω της έλλειψης θέρμανσης». Ηδη αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και η θνητότητα από καρδιαγγειακά και τα επόμενα χρόνια περιμένουμε περισσότερα κρούσματα πολλών παθήσεων, ανέφερε ο Θοδωρής Σδούκος, μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ.
Νοσοκομεία υπό διάλυση
Οι γιατροί κατήγγειλαν την απίστευτη ταλαιπωρία καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονται να εισάγουν τα φάρμακα για τη θεραπεία τους, επειδή στη χώρα μας καταγράφονται ελλείψεις, λόγω περικοπών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Νοσοκομειακής Επιτροπής Γιατρών Θεαγενείου, Μαρία Κυνηγού, η έλλειψη φτηνών αντικαρκινικών χημειοθεραπευτικών, όπως πλατίνα, έχει φέρει σε απόγνωση ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν τα φάρμακα σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Οι γιατροί τόνισαν ότι η υποχρηματοδότηση και οι συνθήκες μεσαίωνα στα νοσοκομεία είναι επισφαλείς για την υγεία των πολιτών. Οπως είπαν, τα ελαττωμένα κονδύλια εφημεριών καθιστούν πολλές κλινικές επικίνδυνες. Στο Θεαγένειο, για παράδειγμα, έχουν τεθεί εκτός εφημερίας ο ψυχίατρος και η πλαστική χειρουργός.
Επιπλέον, οι ελλείψεις σε υλικά μπλοκάρουν ιατρικές πράξεις, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού εντείνονται, με τα κενά να φτάνουν τα 6.000 σε γιατρούς και τα 20.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί, οι αμοιβές περικόπτονται εκ νέου και οι ασθενείς περιμένουν και δώδεκα μήνες για μια απλή εξέταση ή επέμβαση, π.χ. αρθροσκόπηση.
«Στα εφημερεύοντα αναλογούν λιγότεροι από 20 γιατροί ανά 1.000 ασθενείς, οι διοικήσεις αλλοιώνουν τις συνθέσεις των εφημεριών, παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία, ενώ τα κονδύλια για τις εφημερίες, από 480 εκατ. ευρώ πριν από τρία χρόνια, μειώθηκαν φέτος στα 300 εκατ.», επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τοπικών ενώσεων.
Πάντως, όπως τονίζουν στον «Α» πηγές του υπουργείου Υγείας, εν όψει και της νέας άφιξης της τρόικας, αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η οικονομία στα έξοδα των νοσοκομείων. Ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι θα βρεθούν σύντομα λύσεις, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Πολλοί διοικητές αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά δηλώνουν ότι έχουν τα χέρια «δεμένα» και «τα ταμεία είναι μείον».
Η εξυπηρέτηση των ασθενών στις κινητοποιήσεις
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί, που μοίρασαν χτες ενημερωτικά φυλλάδια στην Αριστοτέλους, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο, στις διαδηλώσεις για τη ΔΕΘ θα συμμετάσχουν γιατροί από όλη την Ελλάδα. Ταλαιπωρία θα περιμένει τους πολίτες στις 12 Σεπτεμβρίου, λόγω της γενικής απεργίας (στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί θα συγκεντρωθούν στο «Γ. Γεννηματάς» και θα ακολουθήσει πορεία προς το ΥΜΑ-Θ), οπότε θα ακυρωθούν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις και επεμβάσεις. Οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία, ώστε να πάρουν ημερομηνίες νέων ραντεβού.
Εξάλλου, από τις 17 Σεπτεμβρίου θα ενταθούν τα προβλήματα, λόγω της επίσχεσης εργασίας που ξεκινά πανελλαδικά και μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Οι πολίτες θα προσέρχονται στα ραντεβού τους, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν τελικά θα εξυπηρετηθούν ή όχι από το προσωπικό. Για τις 18 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Παναγία», που κινδυνεύει να κλείσει.
Στο μεταξύ, κατάληψη των γραφείων των διοικητών των ΑΧΕΠΑ και Θεαγενείου έκαναν χτες γιατροί, οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν, επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.

από ygeionomikoi.gr 

 http://www.ygeionomikoi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2789:2012-09-08-08-27-22&catid=96:epkoinonia&Itemid=284

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου