Πρόκειται ουσιαστικά για κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη και από τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Μάλιστα ο τελευταίος έχει έντονες αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε Λοβέρδος και Κουτρουμάνης λογομάχησαν αρκετές φορές για το ζήτημα καθώς ο Γ.Κουτρουμάνης εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή θα αυξήσει κατακόρυφα τη φαρμακευτική δαπάνη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση: «Ιατροί του ΕΟΠΥΥ, εκτός ωραρίου εργασίας τους, καθώς και ιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δύνανται να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του, φαρμακευτικά σκευάσματα ή παρακλινικές εξετάσεις που θα εκτελούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, μόνον με την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3892/2010 (Α΄, 189) «Ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων», αφού πιστοποιηθούν και εκδηλώσουν την επιθυμία τους αυτή με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης.».
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 1/1/2012.»
Πάντως η συγκεκριμένη ρύθμιση- που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες- αποτελούσε αίτημα όλου του ιατρικού κλάδου έστω κι αν υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με την πιστοποίηση που αναφέρεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί θα λάβουν ειδικό κωδικό για να εισέρχονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και να ελέγχονται από κει και πέρα τι ακριβώς και πόσα φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις συνταγογραφούν. 
Είναι ενδεικτικά τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης: «Η πίεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των άλλων Φορέων άρχισε να αποδίδει καρπούς. Είναι μια πρώτη επιτυχία μέσα από τις μακροχρόνιες κινητοποιήσεις, όμως χρήζει αποσαφήνισης. Ο ΙΣΑ θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία θα ενημερώνει τους γιατρούς-μέλη του για τον τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας αυτής.
Αναμένοντας για την έκδοση του ΦΕΚ, ο ΙΣΑ ζητά την αποσαφήνιση της «πιστοποίησης» των γιατρών, που αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου να συνταγογραφήσουν μετά την εκδήλωση επιθυμίας τους».
Αίσθηση προκαλεί στους γιατρούς και η οριοθέτηση ότι θα μπορούν μόνο σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα να στέλνουν τους ασθενείς τους για εξετάσεις.
Όπως λέει ο κ.Πατούλης: «άμεση διευκρίνιση χρήζει η αναφορά ότι οι παρακλινικές εξετάσεις θα εκτελούνται μόνο σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Διαγνωστικά Κέντρα, ενώ αφήνει απέξω τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κα) των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών».