Σύμφωνα με τον κ.Λοβέρδο, το πόρισμα αναφέρεται σε επιστημονικές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) σε επίπεδο κέντρου (ΥΥΚΑ), περιφέρειας (Υ.Πε.) και μονάδων (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας), την πρόοδο συγκρότησης του ΕΟΠΥΥ, τις προτεραιότητες στην Π.Φ.Υ. και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τη φαρμακευτική πολιτική και τους ανθρώπινους πόρους.
Η Επιτροπή αναμένεται να παραδώσει και χρονοδιάγραμμα ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος .
Το υπουργείο Υγείας πάντως αλλά και η επιτροπή των “σοφών” σπεύδουν να δηλώσουν πως στις προτάσεις δεν περιλαμβάνονται θέματα «ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσοκομείων», ή «ποινές σε γιατρούς» (λόγω κριτηρίων παραγωγής κλ.π.).
Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Επιτροπή, που είναι ανεξάρτητο σώμα, έσπευσε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, να αποσύρει την τελευταία στιγμή (το βράδυ της Κυριακής) παραγράφους που έριχναν περαιτέρω λάδι στη φωτιά των σχέσεων υπουργείου Υγείας και εργαζομένων όπως μεταξύ άλλων την παραχώρηση νοσοκομείων για διαχείριση σε ιδιώτες.