Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η τρόικα… βλάπτει σοβαρά την υγεία


ΕΡΕΥΝΑ της έγκυρης ιατρικής επιθεώρησης “Lancet” δείχνει ότι η πολιτική της λιτότητας σε πολλές ευρωπαικές χώρες τρώει ανθρώπους, αφού έχει διαλύσει την κοινωνική ασφάλεια με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση αυτοκτονιών, ψυχικών ασθενειών και μεταδοτικών νόσων

Του Γιώργου Τσιάρα

Ενα ηχηρό χαστούκι στους μαθητευόμενους μάγους της ευρωπαϊκής λιτότητας καταφέρνει με το τελευταίο της αφιέρωμα για τις πανευρωπαϊκές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών της Ενωσης η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «Lancet». Οχι μόνο στην κυριολεκτικά χαροκαμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, αλλά και σε πλήθος άλλες χώρες της Ε.Ε., η αντιμετώπιση της ύφεσης με διαδοχικές δέσμες μέτρων λιτότητας έχει οδηγήσει, σύμφωνα με την εκτενέστατη και άκρως εμπεριστατωμένη αυτή έρευνα, σε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών, των ψυχικών ασθενειών, αλλά και των μεταδοτικών νόσων, καταστρέφοντας τα υπάρχοντα συστήματα πρόνοιας και διαλύοντας δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας που χτίστηκαν με αγώνες δεκαετιών.

Τα ευρήματα

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, με τίτλο «Οικονομική Κρίση, Λιτότητα και Υγεία στην Ευρώπη», οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και η δραματική άνοδος της ανεργίας ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την πλήρη αντιστροφή της τάσης, που υπήρχε έως το 2007, για μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, με τη σχετική γραφική παράσταση να «εκτοξεύεται» ξανά προς τα πάνω. Ταυτόχρονα σημειώνεται ραγδαία άνοδος στα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, περιλαμβανομένων τόσο του AIDS όσο και «ξεχασμένων» στην Ευρώπη νόσων, όπως η ελονοσία, αναφέρουν οι ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη. Και το χειρότερο: οι πολιτικοί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, προτιμώντας να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο!

«Υπάρχει σαφές ζήτημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία, παρά το ότι είναι πολύ προφανείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμική υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας που εφαρμόζει για την Υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν Μακί του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, το οποίο στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Στρουθοκαμηλισμός”

Ο Μακί σημειώνει μάλιστα ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία θυμίζει την τακτική… στρουθοκαμηλισμού που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα.

Υπάρχει εναλλακτική ή μήπως η κατάρρευση των συστημάτων Υγείας είναι μονόδρομος; Ασφαλώς και υπάρχει, λένε οι ερευνητές – και θέτουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισλανδίας η οποία, αψηφώντας τις πιέσεις, απέρριψε με δημοψήφισμα τα σχέδια λιτότητας που της επιβάλλονταν και συνέχισε να επενδύει στο υπάρχον σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με αποτέλεσμα να μην καταγραφούν στη χώρα αυτή τα καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της Υγείας, που παρατηρούνται σήμερα στις υπόλοιπες χρεόπληκτες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας!

«Η Ισλανδία απέρριψε την οικονομική ορθοδοξία που επέβαλε ως μονόδρομο τα μέτρα λιτότητας, αρνήθηκε να αναλάβει ως κράτος την ευθύνη για την ανευθυνότητα των τραπεζιτών της, και προτίμησε να επενδύσει στον λαό της που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, χάρη σε αυτό δεν αντιμετώπισε αρνητικές παρενέργειες στην υγεία του», γράφει η έκθεση. Μία παρατήρηση που φυσικά αποτελεί «μαχαιριά» για όσους επιμένουν ακόμη και σήμερα στη συστηματική αφαίμαξη των ευρωπαϊκών κρατών, και ιδιαίτερα των συστημάτων Υγείας, που όπως αναφέρει ο Μακί και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Ειδικά για την Ισπανία, η έκθεση κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση στις ψυχικές ασθένειες και ιδιαίτερα στα κρούσματα κατάθλιψης μεταξύ των ανέργων, ενώ σημειώνει πως όλο και περισσότερες οικογένειες στρέφονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για να εξασφαλίσουν όχι μόνο ιατρικές και ψυχιατρικές υπηρεσίες, αλλά ακόμη και τρόφιμα και απλά φάρμακα, ενώ κατακεραυνώνει τα βασιλικά διατάγματα με τα οποία καθιερώνεται η συμμετοχή των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων, αλλά και τον περιορισμό των ιατρικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Ανάλογα αυστηρή είναι η έκθεση και για τα μέτρα λιτότητας τόσο στον κλάδο Υγείας όσο και στα οικογενειακά και άλλα βοηθήματα που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο της Πορτογαλίας, οδηγώντας -όπως αναφέρεται- σε αύξηση των θανάτων ηλικιωμένων λόγω ψύχους, αλλά και «απλών» ασθενειών, όπως η γρίπη…

Η Ελλάδα ως μοντέλο προς αποφυγή

Η μελέτη αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα της κρίσης – συνυπογράφεται άλλωστε από μια Ελληνίδα, την Μαρίνα Καρανικολού του London School of Hygiene and Tropical Medicine Disease, με το οποίο συνεργάζεται και ο βασικός συντονιστής της έρευνας, καθηγητής του Κέιμπριτζ Μάρτιν Μακί. Οπως σημειώνεται, ενώ γενικά ο τομέας της Υγείας είθισται να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό ζήτημα κάθε χώρας, στην περίπτωση της χώρας μας συνέβη το αντίθετο: η τρόικα αξίωσε να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο «καπελώματος» της δημόσιας υγείας για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περιορισμοί αυτοί οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις στο προσωπικό, αλλά και στις προσφερόμενες υπηρεσίες στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας να έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Παρά την έλλειψη «φρέσκων» στοιχείων για το 2012, η μελέτη αντλεί δεδομένα από διάφορες εκθέσεις για να καταδείξει τη ραγδαία κατάρρευση του συστήματος Υγείας, την αυξανόμενη δυσκολία στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και εν τέλει την απελπισία που καταλαμβάνει όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη από βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να την λάβουν λόγω της κρίσης: συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση οι ασθενείς να αναζητούν ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χάος στα νοσοκομεία

«Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σειράς κρίσιμης σημασίας φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την επιληψία», αναφέρει το Lancet. Αν και η Ελλάδα «εκμεταλλεύτηκε» την κρίση για να διαπραγματευτεί με τις φαρμακοβιομηχανίες και να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές σε πολλά γενόσημα φάρμακα, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε αρκετά φάρμακα, αφού οι χονδρέμποροι στρέφονται σε αγορές με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ταυτόχρονα, η έξαρση στα κρούσματα ΗΙV που παρατηρήθηκε το 2011 στη χώρα μας χειροτέρεψε το 2012, αναφέρει η έκθεση: από 10-15 νέα κρούσματα μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών κάθε χρόνο, που σημειώνονταν μεταξύ 2007 και 2010, οι μολύνσεις έφτασαν τις 256 το 2011 και τις 314 το πρώτο οκτάμηνο του 2012, σαν αποτέλεσμα της μείωσης των κονδυλίων πρόληψης.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, όπως αναφέρει το Lancet, «το πακέτο διάσωσης που “συνταγογραφήθηκε” από την τρόικα συνοδεύεται από όρους σκληρότατης δημοσιονομικής αυστηρότητας, που περιλαμβάνουν νέες περικοπές στην Κοινωνική Πρόνοια, την Εκπαίδευση και την Υγεία για την επόμενη πενταετία – γεγονός που αφήνει στην Ελλάδα πολύ λίγες δυνατότητες αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κοινωνικής κρίσης»…

από  " Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ "

 http://www.efsyn.gr/?p=34504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου