Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδιωτικά Συνεργεία: Συνθήκες γαλέρας και η ''έκπληξη'' του κ. Μουσιώνη


Η κατάσταση που περιγράφει στο ρεπορτάζ η Ελένη Πετροπούλου στην Ημερησία (1/9/12), σχετικά με τις «συνθήκες γαλέρας» κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, είναι η σκληρή πραγματικότητα αλλά και «κοινό μυστικό» για τον χώρο των Νοσοκομείων.
Όσα περιγράφει μάλλον είναι λίγα, αφού είναι γνωστό ότι οι εταιρίες αυτές το μόνο που τηρούν πιστά είναι η άρνηση τους στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ένα είναι σίγουρο, ότι τα Νοσοκομεία έχουν μετατραπεί με την ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.
Βεβαίως από καταγγελίες σωματείων, της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή κυρίως από τις δυνάμεις της Αριστεράς, έχει προκύψει επίσης ότι τα ποσά που λαμβάνουν για να παρέχουν τις υπηρεσίες που του αναθέτουν τα Νοσοκομεία είναι πολλαπλάσια από αυτά που απαιτούνταν αν το Νοσοκομείο κάλυπτε τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αναθέσεων σε συνεργεία, όχι μόνο στην καθαριότητα, έχει πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο.
Από αυτή την άποψη ηχεί παράταιρα η έκρηξη οργής της ηγεσίας της 1ης ΥΠΕ αλλά και η έκπληξη της για όσα συμβαίνουν με τα ιδιωτικά συνεργεία στα Νοσοκομεία. Εκτός και αν ο κ. Μουσιώνης δεν διαβάζει ανακοινώσεις, δεν παρακολουθεί δημοσιεύματα αλλά και την κοινοβουλευτική διαδικασία, πράγμα που δεν μπορεί κανένας να το πιστέψει. Πολύ περισσότερο αφού στην περίοδο που ο ίδιος ηγείται, όχι μόνο της 1ης ΥΠΕ, τα ιδιωτικά συνεργεία πολλαπλασιάστηκαν συνεχίζοντας βεβαίως την γνωστή τακτική παραβίασης όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Για να το πετύχουν αυτό  αξιοποίησαν βεβαίως και το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις  προκειμένου να μετατρέψουν τους εργαζόμενους και στα ιδιωτικά συνεργεία σε σύγχρονους σκλάβους.
Ο κ. Μουσιώνης που είναι από τους πιο πιστούς στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών μπορεί να καμώνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα αλλά δυστυχώς κατά τη γνώμη μας από πολύ λίγους γίνεται πιστευτός.
Το εργατικό κίνημα έχει θέσει σαν στόχο την κατάργηση αυτής της σύγχρονης δουλείας και την κάλυψη των αναγκών στα Νοσοκομεία με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και υπηρεσίες. Μέχρι τότε όμως, η αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους, που είναι στην κυριολεξία της ''γης οι κολασμένοι'', θα είναι από εμάς καθημερινή και απεριοριστη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Ημερησία.
Οι καθαρίστριες έγιναν... μέτοχοι στην εταιρεία καθαριότητας
Της Ελένης Πετροπούλου
Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, εργαζόμενες ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας βρέθηκαν μέτοχοι της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν, χωρίς να το γνωρίζουν! Τι τύχη, θα πείτε....
Όταν απολύθηκαν διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση αλλά ούτε και ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας. Αυτό, ήταν νόμιμο: ο επιτήδειος «συνέταιρός» τους, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, προκειμένου να εμφανίζει μηδενικό κόστος και να μην καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο συνεπάγεται μια σχέση εργασίας, σκέφτηκε το απίστευτο. Δήλωσε τις εργαζόμενες ως μετόχους της εταιρείας! Πρόκειται για μια από τις εκατοντάδες ιστορίες εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Πλασματικά ωράρια, «κλωνοποιήσεις» εργαζομένων, παράνομες απολύσεις, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, υφαρπαγές υπογραφών εργαζομένων, ανασφάλιστη εργασία, πλασματικές καταβολές αποδοχών περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των καθηκόντων των εργαζομένων που διατηρούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε αξιοπρεπή κατάσταση. Οι περισσότεροι δεν μιλούν και όσοι τολμήσουν, τότε απολύονται και μπαίνουν αυτόματα σε μαύρη λίστα.
«Πάρτι»
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, τα «πάρτι» με τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς ή τις απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται, οι ίδιες εταιρείες ή οι συγγενείς τους υπογράφουν συμβάσεις, το κράτος πληρώνει και οι παρανομίες διαδέχονται η μία την άλλη. Πρόσφατα μάλιστα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής έγινε αποδέκτης καταγγελίας για νέο φωτογραφικό διαγωνισμό στον τομέα της καθαριότητας. Η καταγγελία αφορούσε διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και ευνοεί συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Όταν ελέγχθηκε η προκήρυξη, διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο νοσοκομείο τήρησε... ευλαβικά όλες τις διατάξεις του νόμου, προσθέτοντας όμως μια ακόμη προδιαγραφή.

Έθετε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, η εταιρεία που θα αναλάβει να απασχολεί τουλάχιστον 300 άτομα προσωπικό, αποκλείοντας έτσι δεκάδες εταιρείες, μικρομεσαίες που απασχολούν 150 άτομα και διευκολύνοντας 4-5 εταιρείες. Τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, το προσωπικό των ιδιωτικών εταιριών δεν ξεπερνά τα 70 ? 80 άτομα (ανά νοσοκομείο) ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα το Βέλγιο και η Δανία) το όριο αφορά σε 120 με 130 άτομα.
Για το θέμα έγινε σύσκεψη στην ΥΠΕ, υπό τον διοικητή κ. Άρη Μουσιώνη, τον υποδιοικητή κ. Αριστομένη Συγγελάκη και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, του Εθνικού Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία και διοικητών νοσοκομείων της Αττικής.
Στη σύσκεψη δόθηκε εντολή για «πάγωμα» του διαγωνισμού ενώ δρομολογήθηκε η διαδικασία που περιφρουρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα τον υγιή ανταγωνισμό και επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για τον ενιαίο διαγωνισμό που θα προκηρύξει η ΥΠΕ και αφορά 24 δημόσια νοσοκομεία και προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Το σχέδιο της προκήρυξης θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (πέντε ημέρες) προκειμένου ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί άμεσα (να αποφευχθούν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων) και να αποτελέσει «πιλότο» για άλλους διαγωνισμούς.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουσιώνης αποκάλυψε ότι η διαδικασία θα «τρέξει» πολύ γρήγορα ώστε να μην υπάρξουν πιέσεις καθώς θίγονται συμφέροντα ενώ -όπως είπε- και ο ίδιος δέχθηκε στο παρελθόν παρεμβάσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι εκτός από το υπουργείο Υγείας, έχει ενημερωθεί και το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχουν ληφθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.
Όπως φαίνεται, όμως, η απόφαση αυτή απειλεί να κοστίσει στον κ. Μουσιώνη ακόμη και τη θέση του καθώς τα λόμπι του χώρου είναι πανίσχυρα και διακλαδωμένα.
Πιο συγκεκριμένα, με τον ενιαίο διαγωνισμό μπαίνουν κανόνες (στο εργατικό κόστος, το ασφαλιστικό, το διοικητικό ακόμη και στο εργολαβικό όφελος και διασφαλίζεται ποιότητα υπηρεσιών), προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται συγκροτημένη προσπάθεια προκειμένου να ρυθμιστεί το εργασιακό περιβάλλον που πολλές φορές θυμίζει ζούγκλα.
Σύσκεψη
Στη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρίες. Ο κ. Συγγελάκης αναφέρθηκε στον ρόλο των διοικητών των νοσοκομείων, λέγοντας ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους εργαζόμενους.

Παρουσίασε μάλιστα λίστα παραβάσεων που αφορούν στους ανύπαρκτους ή φωτογραφικούς διαγωνισμούς, στις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις παλαιών συμβάσεων, αλλά κυρίως -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- μίλησε για την αδιαφορία των διοικήσεων σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων των ιδιωτικών εταιριών. «Τα καρτέλ θα τα αγγίξουμε;» ρώτησε τους διοικητές ο κ. Μουσιώνης και αναφέρθηκε στις κοινοπραξίες που έχουν στήσει εταιρίες προκειμένου να μοιράζονται τη «πίτα». Ανέφερε μάλιστα ότι ερευνώνται όλες οι συμβάσεις που αφορούν υπηρεσίες και καθαριότητα ενώ -είπε- ελέγχονται οι δυνατότητες να παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το νοσοκομείο και να αποδίδονται απευθείας στον ασφαλιστικό φορέα, καθώς επίσης οι μισθοί των εργαζομένων να δίνονται από τα νοσοκομεία.
Συμβάσεις
«Για να μπορείς να φωνάξεις, πρέπει να είσαι καθαρός» τόνισε ο κ. Μουσιώνης προς τους διοικητές δίνοντας αυστηρή εντολή να μην αξιοποιούν τους εργαζομένους σε αλλότρια καθήκοντα και να παρακολουθούν τις συμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναφερθεί στις υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και 450%! Τότε είχε αναφέρει την περίπτωση δύο νοσοκομείων, με ίδιο μέγεθος και τετραγωνικά, το ΚΑΤ και τον Ερυθρό Σταυρό, που ζήτησαν να εγκριθεί για τις ίδιες υπηρεσίες καθαριότητας 7 εκατ. ευρώ το πρώτο και 1,5 εκατ. ευρώ το δεύτερο. Η μοναδική διαφορά στις συμβάσεις ήταν ότι για το ΚΑΤ αφορούσε σε διετία όταν το κόστος για τον Ερυθρό στην διετία ήταν 3 εκατ. ευρώ, ποσό υποπολλαπλάσιο των 7 εκατ. ευρώ.

Εφιάλτης των εργαζομένων... τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα
Μαχαιροπίρουνα και ποτήρια αποτελούν καθημερινό... εφιάλτη των εργαζομένων σε ιδιωτικό συνεργείο σίτισης μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας. Ο επιχειρηματίας υποχρεώνει τις εργαζόμενες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα υλικά που χάνονται, σπάνε ή φθείρονται λόγω συχνής χρήσης. «Κάνουμε έρευνα αγοράς προκειμένου να βρούμε σε όλη την Αττική τα πιο φθηνά σερβίτσια» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» εργαζόμενη αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο εργοδότης οφείλει σταθερά δύο μηνιάτικα, ενώ ο μισθός δεν ξεπερνά τα 470 ευρώ. Η παραπάνω περίπτωση είναι μια από τις εκατοντάδες που έχουν φθάσει στη Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Όπως είπε, η κ. Βλασσία Παπαθανάση, η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα συνεργεία καθαριότητας είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που υπογράφουν τηνσύμβαση εργασίας με κλειστά μάτια!

Από τις τουαλέτες στα... μαγειρεία
Οι εργαζόμενοι δεν κατηγορούν τις ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές κάνουν τη δουλειά τους είναι επιχειρήσεις και επιδιώκουν το κέρδος. Κατηγορούν όμως τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες δεν ελέγχουν. Γιατί; «Όλοι γνωρίζουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι καθαρίστριες των ιδιωτικών συνεργείων απασχολούνται και σε άλλους τομείς» είπε η κ. Παπαθανάση. Οι ίδιες γυναίκες -συνέχισε- από τις τουαλέτες πηγαίνουν στα μαγειρεία ή στα χειρουργεία, μεταφέρουν στις σακούλες ακόμη και «απορρίμματα» των χειρουργείων.

«Μπλόκο» στους επιθεωρητές
Πρόσφατα, το Σώμα Επιθεωρητών μαζί με την αστυνομία, έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο, προκείμενου να διαπιστώσει εάν εφαρμόζεται ο νόμος. Η διοίκηση κράτησε για δύο ώρες το κλιμάκιο στην πύλη του νοσοκομείου ώστε να προλάβει ο εργολάβος να μαζέψει το προσωπικό.

Με συνοδεία στο ΑΤΜ
Σε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενες πηγαίνουν στο ATM να πληρωθούν με συνοδεία. Ο εργοδότης καταθέτει τον μισθό στην τράπεζα -προκειμένου να εμφανίζει τη λίστα πληρωμής στη διοίκηση- αλλά στη συνέχεια οι εργαζόμενες επιστρέφουν το μισό μισθό, αφού πληρώνονται με πολύ λιγότερα από αυτά που δηλώνει ο εργοδότης. «Αν αντιδράσεις, ο... συνοδός που συνήθως είναι εργαζόμενος στη φύλαξη, σε πείθει!» καταγγέλλει εργαζόμενη.

Κλωνοποίηση... εργαζομένων
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η κλωνοποίηση... εργαζομένων! Όπως εξήγησε, στην Αττική υπάρχει ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας που έχει σύμβαση με 3-4 δημόσια νοσοκομεία. «Όταν γίνει έλεγχος σε ένα νοσοκομείο στο οποίο φαίνεται από τις καταστάσεις ότι απασχολούνται 200 άτομα, τότε η εταιρεία μαζεύει τους εργαζομένους της και από τα άλλα νοσοκομεία να δώσουν το «παρών» ανέφερε.


από ygeionomikoi.gr 

Ιδιωτικά Συνεργεία: Συνθήκες γαλέρας και η ''έκπληξη'' του κ. Μουσιώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου