Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στον Καιάδα η παιδική Υγεία...( ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ )

thumb
Στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και του εκσυγχρονισμού των δομών της οικονομίας, η κυβέρνηση προχωρά σε αποφάσεις οι οποίες οδηγούν στη συρρίκνωση και την αδυναμία λειτουργίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στο Ινστιτούτο κάθε χρόνο εξετάζονται πάνω από 100.000 νεογνά για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ενώ γίνεται και διάγνωση σπάνιων προβλημάτων υγείας και γενετικών παθήσεων. Βέβαια, από τη στιγμή που θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου και θα ευημερήσουν οι αριθμοί, αν παραπέσουν στον κοινωνικό καιάδα και μερικά μωρά, δεν χάλασε ο κόσμος. Οι πιστωτές μας να είναι καλά…
Περικοπές

Το Ινστιτούτο είναι φορέας που παρέχει καθολικά και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας στα παιδιά από το 1965 και, σύμφωνα με τα μέλη του, το ΙΥΠ κινδυνεύει από το «ψαλίδι» της κυβέρνησης και της τρόικας, οι οποίοι επιμένουν στην περικοπή του μισού και πλέον ετήσιου προϋπολογισμού του αλλά και στη μη αναπλήρωση των κενών θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από τις συνταξιοδοτήσεις.
Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο σήμερα δεν ξεπερνούν τους 50, παρ’ όλα αυτά όμως καλύπτουν τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών με σοβαρά και σπάνια προβλήματα υγείας. Αυτά τα παιδιά σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του ΙΥΠ θα βρεθούν από τις πρώτες μέρες της ζωής τους αντιμέτωπα με μια σειρά από προβλήματα καθώς η αναστολή λειτουργίας του Ινστιτούτου σημαίνει μεταξύ άλλων ότι:
Δεν θα μπορούν να υλοποιούνται το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, εξειδικευμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι για σπάνια νοσήματα, προγράμματα αγωγής υγείας και πρόληψης στα σχολεία και στην κοινότητα, προγράμματα παρέμβασης για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας στην κοινότητα και σε ευάλωτους παιδικούς πληθυσμούς, όπως ιδρύματα, φυλακές κ.ο.κ.
Αρκετά παιδιά που γεννιούνται στη χώρα θα οδηγηθούν εντός των πρώτων εβδομάδων της ζωής τους σε μη αναστρέψιμη βαριά νοητική στέρηση επειδή δεν διαγνώστηκε έγκαιρα η διαταραχή τους.
Θα ανασταλούν τα εθνικά προγράμματα πρόληψης για θέματα όπως ο μητρικός θηλασμός και η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Το κοινωνικό και επιστημονικό έργο που παράγει λοιπόν το Ινστιτούτο κινδυνεύει να συρρικνωθεί ή και να διακοπεί από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία περικόπτει τον ετήσιο προϋπολογισμό του και δεν φροντίζει να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας.
Και επειδή ορισμένες φορές η γνώση της Ιστορίας είναι χρήσιμη, θυμίζουμε ότι το ΙΥΠ έκλεισε μόνο το 1967 από τη χούντα των συνταγματαρχών. Άραγε θα πράξει το ίδιο και η σημερινή… δημοκρατική κυβέρνηση;

από το ποντικι http://topontiki.gr/article/30374

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου