Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το πρώτο θύμα του νεκρού ΕΣΥ ( ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ )

Εθνικό Σύστημα Υγείας ώρα μηδέν! Χάνονται ζωές στο υπό κατάρρευσιν ΕΣΥ από τις τραγικές ελλείψεις που έχει σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλώσιμα υλικά αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό που αποσύρεται λόγω βλαβών οι οποίες δεν αποκαθίστανται ποτέ.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος τόνισε: «Μετά το λουκέτο στο νοσοκομείο της Ρόδου μπορούμε να πούμε ότι το ΕΣΥ κατέρρευσε. Πλέον ένα κυβερνητικό στέλεχος, ο παραιτηθείς διοικητής κ. Μιχάλης Κόκκινος, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για ασυνέπεια και ανεπάρκεια».


Ηδη το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετράει έναν νεκρό από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το νοσοκομείο σήμερα έχει έναν επιμελητή νευροχειρουργό, καθώς ο διευθυντής του τμήματος παραιτήθηκε εξαιτίας ενός τραγικού περιστατικού, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης Σάββας Δευτεραίος. «Την ώρα που χειρουργούσε έναν 18χρονο, εισήχθη στα επείγοντα και ένα δεύτερο νευροχειρουργικό περιστατικό. Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και στα δύο περιστατικά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος. Παρά το ότι ο γιατρός δεν είχε ευθύνη, οι συγγενείς του άτυχου ασθενούς κατέθεσαν μήνυση εναντίον του» είπε κ. Δευτεραίος.

Το Θεραπευτήριο Πατησίων δεν θα μπορεί να εφημερεύσει στο τέλος του μήνα, ενώ έχει μεγάλες ελλείψεις υλικού, όπως αποστειρωμένα γάντια και οροί. Στο πρώην 7ο ΙΚΑ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε τροπονίνες, ουσίες που δίνονται για τα εμφράγματα, με συνέπεια η διοίκηση να έχει ενημερώσει τους γιατρούς να τις δίνουν με φειδώ.

Ακόμη στο Νοσοκομείο Γρεβενών η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς, ενώ στη Λευκάδα δεν βγαίνουν εφημερίες σε πολλές ειδικότητες όπως ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι.

Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία Λήμνου και Κυπαρισσίας εφημερεύουν καρδιολόγοι για παθολόγους, ενώ στο Θεραπευτήριο Πατησίων ειδικευόμενοι παθολόγοι κάνουν εφημερία για καρδιολόγους.

Παράλληλα το νοσοκομείο Χαλκιδικής δεν διαθέτει αναισθησιολόγο και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο χειρουργικός τομέας, ενώ στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας η παθολογική κλινική θα εφημερεύει μόνο ως τις 18 του μήνα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργεί με... δύο γιατρούς!

Η ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, που έχει νοσηλεύσει 550 μωρά τα τελευταία χρόνια, εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί με τρεις γιατρούς!

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου λήγει η θητεία έντεκα επικουρικών γιατρών και ο διοικητής καταγγέλλει ότι «θα μπουν λουκέτα σε τμήματα», ενώ υπάρχουν δύο νοσηλευτές για 50-60 ασθενείς στη νυχτερινή βάρδια και δεν αποκαθίστανται οι βλάβες στα ακτινολογικά και άλλα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα μπαίνουν διαρκώς λουκέτα σε διάφορες κλινικές, ενώ σε κανένα δημόσιο θεραπευτήριο δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Ρίτα Μελά

πηγή http://www.dimokratianews.gr/content/4599/το-πρώτο-θύμα-του-νεκρού-εσυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου