Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

(Προ)καλούν τον Κρεμαστινό να δημοσιοποιήσει στοιχεία για το Νοσοκομείο (ΠΡΟΟΔΟΣ (ΡΟΔΟΣ))

ΑΜΕΣΗ ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου Ρόδου στην ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με τη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου, στην οποία δήλωσε αν χρειαστεί να μιλήσει για το νοσοκομείο θα στενοχωριόντουσαν πολλοί.
Οι εργαζόμενοι προκαλούν τον κ. Κρεμαστινό να γνωστοποιήσει δημόσια με στοιχεία ποια είναι αυτά που γνωρίζει και δε θέλει να μιλήσει για το νοσοκομείο γιατί θα στενοχωρηθούν πολλοί. Επίσης οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού τους, τονίζοντας ότι και οι πολιτικοί ελέγχονται και κρίνονται για τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, απαντώντας στη δήλωση του τέως υπουργού ότι θα στείλει επιθεωρητές για έλεγχο στο νοσοκομείο «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».


Με δελτίο Τύπου ο βουλευτής Γιώργος Κασσάρας τονίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο και προτείνει την παράταση μέσω νόμιμης διαδικασίας των συμβάσεων των εργαζομένων ώστε μαζί συμβασιούχοι και επικουρικό προσωπικό να δώσουν λύση στο πρόβλημα μέχρι την οριστική κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.
Στο ίδιο δελτίο Τύπου παραθέτει το απόσπασμα των πρακτικών της βουλής με την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου εξέδωσαν χθες το παρακάτω δελτίο Τύπου-απάντηση στην ανακοίνωση του κ. Κρεμαστινού.
Δυστυχώς δικαιωθήκαμε ακόμα μία φορά στην πρόβλεψή μας, αφού αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός της συνεδρίασης αυτής δεν ήταν η επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης – λειτουργίας του Νοσοκομείου μας (τούτο προέκυπτε σαφέστατα από το ίδιο το κείμενο της επιστολής του Προέδρου της Επιτροπής με την οποία ζητούσε την σύγκληση της Επιτροπής) αλλά :
- η προσπάθεια “αποκατάστασης” της τρωθείσας δημόσιας εικόνας συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων (μετά την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λόγω των πράξεων ή παραλείψεών τους ή της αδιαφορίας τους) δια της μετατόπισης των δικών τους ευθυνών σε όσα πρόσωπα ή όργανα αποκάλυψαν την πικρή πραγματικότητα.
- η «τιμωρία » του απερχόμενου Διοικητή (που ως γνήσιος Δωδεκανήσιος με αίσθημα ευθύνης δεν απέκρυψε τα προβλήματα αλλά αντίθετα αγωνίσθηκε και στο τέλος «θυσιάστηκε» διότι «δεν συνεμμορφώθει προς τας υποδείξεις») και ο «εκβιασμός» των εργαζομένων και γενικότερα του Νοσοκομείου μας, προκειμένου να «παραδειγματίσουν» τυχόν άλλα Νοσοκομεία και Διοικητές που θα σκέπτονταν να αντιδράσουν παρόμοια και να δημοσιοποιήσουν τα σοβαρά προβλήματά τους. Ήταν φανερός ο φόβος τους για πιθανή δημιουργία ενός «ντόμινο» αντιδράσεων σε Νοσοκομεία.
Σε ποια συνεδρίαση να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, όταν ήδη παραμονές της συνεδρίασης ο Πρόεδρος αυτής δήλωνε δημόσια «Θα τα αποκαλύψω όλα για το Νοσοκομείο» αφήνοντας αόριστα υπονοούμενα να αιωρούνται σε βάρος του Νοσοκομείου (το ίδιο πράττει κατ’ εξακολούθηση και μετά τη συνεδρίαση) και άρα έπαιρνε στην ουσία θέση κατά του Νοσοκομείου, γεγονός που προμήνυε την όλη εξέλιξη;
Εξάλλου όλοι είδαμε πως αντιμετώπισε την επιχειρηματολογία των βουλευτών Δωδεκανήσου, όταν με σχετική παρέμβασή του δήλωσε ότι η χαμηλή πληρότητα των κλινικών του Νοσοκομείου οφείλεται στο ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών οι οποίοι καταφεύγουν στην Αθήνα. Ήταν η παρέμβαση αυτή σε βάρος των διεκδικήσεων του Νοσοκομείου για στελέχωση με νοσηλευτές ή όχι; Και τελικά ας μας απαντήσει κάποιος. Οι μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις οφείλονται ή όχι στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες χειρουργείου; Η απάντηση είναι θέμα κοινής λογικής και κρίσης.
Καλούμε δημόσια τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων να γνωστοποιήσει με στοιχεία ποια είναι αυτά που γνωρίζει και «δεν θέλει να μιλήσει» για το Νοσοκομείο Ρόδου και αφορούν φυσικά θέματα στελέχωσης σε νοσηλευτικό – παραϊατρικό προσωπικό – φαρμακοποιούς κλπ, διότι γι’ αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα το Νοσοκομείο διαμαρτύρεται και περιόρισε τις δραστηριότητά του από 1/1/2012.»
Επίσης στο δελτίο Τύπου οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν ότι:
«Ο χαρακτηρισμός «ασεβείς» για τους εργαζομένους του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τον Σύλλογό τους (εκ μέρους του Υπουργού Υγείας όπως και παρόμοιου τύπου σχόλια του Προέδρου της Επιτροπής) επειδή δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, είναι δείγμα αλαζονικής νοοτροπίας και περιφρόνησης των ταλαιπωρημένων μακροχρόνια εργαζομένων (και ειδικά του νοσηλευτικού προσωπικού) οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν με τις δικές τους προσπάθειες και το φιλότιμό τους το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο στη Ρόδο και όλα τα Δωδεκάνησα. Διότι είναι σαφές ότι ένα Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τους εργαζόμενούς και τους γιατρούς του και όχι με τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις πολιτικών προσώπων, τα οποία επιπρόσθετα έχουν και την αξίωση να τους χειροκροτούμε και να τους λιβανίζουμε κάθε φορά λες και δεν έχουμε δική μας άποψη και βούληση. Όλοι οι εργαζόμενοι αποδεικνύουν κάθε μέρα στην πράξη πόσο αγαπούν και πονούν το Νοσοκομείο.
Γι’ αυτό τον λόγο δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως ασέβεια θεωρούμε πως είναι η στέρηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της οφειλόμενης ασφαλούς περίθαλψης από τους έχοντες ανάγκη πολίτες της Ρόδου και γενικότερα κατοίκους της Δωδεκανήσου. Επομένως ασεβείς είναι όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην αποψίλωση και πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα Δωδεκάνησα και κυρίως στο νησί της Ρόδου, όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ικανότητα και την βούληση, π.χ.
- να εξεύρουν λύσεις για την πλήρη επαναλειτουργία της ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ και ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω ελλείψεως γιατρών (από 3/05/10 και 23/03/11 αντίστοιχα ) (μέχρι τώρα όποιο τμήμα έκλεισε δεν ξανάνοιξε και όποιο προσωπικό φεύγει δεν αντικαθίσταται).
- να εξασφαλίσουν την σταθερή και ομαλή λειτουργία της Αιμοδοσίας μας (τμήμα που πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση συνεχώς) στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Η Αιμοδοσία μας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω ελλείψεως παραϊατρικού προσωπικού.
- να εξασφαλίσουν την πλήρη και ασφαλή λειτουργία όλων των αιθουσών χειρουργείου (και επομένως και του Αναισθησιολογικού τμήματος) ούτως ώστε να εξυπηρετούνται σύντομα οι ασθενείς και να μην εξαναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν ή να μεταβαίνουν στην Αθήνα (ταλαιπωρία και έξοδα)
- να εξασφαλίσουν – χορηγήσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το Νοσοκομείο μας, ούτως ώστε να αποκλεισθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στη προμήθεια καυσίμων, φαρμάκων, υγειονομικού και λοιπού υλικού για τους προσεχείς μήνες κλπ

-Αποτελεί προσβολή για τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους η πρόσκληση «να χαμηλώσουμε τους τόνους και σε συνεργασία με τη νέα Διοίκηση να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα».
Μα τόσο καιρό τι κάνουμε; Ποιος αντιμετωπίζει και αγωνίζεται για τα καθημερινά προβλήματα; Η Κεντρική Διοίκηση των Αθηνών; Ο Πρόεδρος της Επιτροπής που δηλώνει πως μας αγαπά και μας πονά; Ή μήπως ως δια μαγείας θα αλλάξουν όλα με τη νέα Διοίκηση; Μια νέα Διοίκηση που θα κληθεί μάλιστα να βάλει «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στους εργαζόμενους» και να μην διεκδικεί προσωπικό για το Νοσοκομείο Ρόδου διότι η 2η ΥΠΕ αποφάσισε ότι έχουμε αρκετό; Δηλαδή εκτός από εξοντωμένους μας θέλουν και με κλειστά στόματα (Άλαλα τα χείλη των “ασεβών”;)
- Αν θεωρούν ότι το Νοσοκομείο Ρόδου δεν έχει πρόβλημα, γιατί τελικά αποφάσισαν να μας εγκρίνουν επικουρικό προσωπικό; Εκτός αν το κάνουν επειδή δεν πληρώνουν την μισθοδοσία (του επικουρικού προσωπικού) εκείνοι, αλλά το Νοσοκομείο από τα ίδια έσοδά του.
Αν με μία απλή ανακατανομή νοσηλευτικού προσωπικού λύνεται το πρόβλημα (περιμένουμε να δούμε αν ο νέος Διοικητής μπορεί να καταρτίσει ασφαλή προγράμματα νοσηλευτικού προσωπικού με ανακατανομή μόνο αυτού χωρίς προσλήψεις συμβασιούχων και χωρίς να συρρικνώσει τμήματα) τότε γιατί υπόσχονται, αυτά τα λίγα που υπόσχονται;
Τα αποτελέσματα – αποφάσεις της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όσον αφορά την στελέχωση του Νοσοκομείου είναι τελικά δυσμενέστερα από τις υποσχέσεις – δεσμεύσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (κ. Λοβέρδος, κ. Τιμοσίδης, κ. Πολύζος) στις δύο συσκέψεις στο Υπουργείο κατά τον μήνα Δεκέμβριο με τη συμμετοχή του Διοικητή κ. Κόκκινου. Ειδικότερα τότε υποσχέθηκαν για το 2012, (40) εποχικούς μέσω ΑΣΕΠ, (18) επικουρικούς (σύνολο: 58) και προσπάθεια εξεύρεσης ορθής λύσης για προγραμματική σύμβαση για τους (21) συμβασιούχους που είχαμε το 2011 (σύνολο :79). Τα «αποτελέσματα» της Επιτροπής ήταν (33) επικουρικοί και (15) συμβασιούχοι μέσω ΑΣΕΠ. Δηλαδή (48) άτομα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την “επιτυχία” της συνεδρίασης.
-Επειδή συστηματικά το τελευταίο διάστημα επιχειρείται εκφοβισμός των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των ιεραρχικών οργάνων του (επειδή συνυπέγραψαν στο Υπόμνημα που στάλθηκε στην Επιτροπή), με τη δήλωση του κ. Υπουργού Υγείας ότι θα στείλει επιθεωρητές για έλεγχο, έχουμε να απαντήσουμε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και ότι και οι πολιτικοί ελέγχονται και κρίνονται για τις πράξεις και αποφάσεις τους».
Να σημειωθεί ότι στο απόσπασμά του ο κ. Κασσάρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«Αν δεν μπορούμε να βρούμε καμία λύση, όπως αυτή που βρέθηκε για τη βοήθεια στο σπίτι που παρατάθηκαν οι συμβάσεις, θα πρέπει να βγούμε να ομολογήσουμε ότι το πρόβλημα δεν το λύνουμε. Δεν υπάρχουν άλλες μεσοβέζικες λύσεις, ούτε κάποιος διοικητής θα μας λύσει το πρόβλημα, διότι πράγματι ήταν προσοντούχος και έντιμος και μείωσε τις δαπάνες και αύξησε τα έσοδα του νοσοκομείου, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ούτε αυτός». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι: «πρέπει να βρούμε μια λύση, οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την ώρα που θα γίνονται οι διορισμοί μονίμων. Αλλιώς, δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλά θα συζητάμε κάθε φορά, θα τρώμε ξύλο εμείς κάτω και δεν θα βρίσκουμε διοικητές για να μπουν στη θέση αυτή. Θα ήθελα ακόμα να πω επίσης ότι με δύο-τρεις γιατρούς η Πάτμος και η Σύμη έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Γιατί το καθυστερούμε; Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, είναι γνωστά αυτά στο υπουργείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου