Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Δόθηκε η χαριστική βολή στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου»(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (ΡΟΔΟΣ)-ygeianet.gr

Τη χαριστική βολή στο νοσοκομείο της Ρόδου δίνει η εγκύκλιος που εστάλη προσφάτως για την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων.
Τις συνέπειες από την εφαρμογή της εγκυκλίου αλλά και της απόφασης για την μείωση των κλινών περιγράφει σε συνέντευξή του στη "δ" ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
«Με το έγγραφο που θα υπογράψει ο διοικητής του Νοσοκομείου, καταργούνται οι 83 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπονται από τον οργανισμό. Δεν πρέπει λοιπόν, να υλοποιηθεί ως έχει η εγκύκλιος στο νοσοκομείο μας διότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στο αναγκαίο για την ανάπτυξή του διοικητικό προσωπικό», δηλώνει ο κ. Κινούς, προσθέτοντας, πως είναι «κόκκινη γραμμή» για τον κλάδο οι καταργήσεις ή οι συγχωνεύσεις τμημάτων του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών υπογραμμίζει ακόμη ότι την ώρα που η οικονομική κρίση αυξάνει την νοσηρότητα και τη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, το ΕΣΥ αποδεκατίζεται από προσωπικό, υλικά, σύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως από κοινωνική ευαισθησία.
«Υλοποιείται ένα σχέδιο φτωχοποίησης της κοινωνίας, κατεδάφισης κάθε εργασιακής κατάκτησης και οριστικής κατάλυσης κάθε κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματος σ'' αυτή τη χώρα. Το αίτημα ανατροπής αυτής της πολιτικής αποκτά πλέον καθολικό χαρακτήρα», τονίζει ο κ. Βασίλης Κινούς.
Η συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, αναλυτικά:
Τελικά υπεγράφη η απόφαση για τη μείωση των κλινών του νοσοκομείου Ρόδου. Τι σημαίνει πρακτικά για τους ασθενείς;
Μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τη συρρίκνωση των Τμημάτων στο 50% και την εκχώρηση 556 δημόσιων κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, το υπουργείο Υγείας προχωρά, σε τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων με κατάργηση αναπτυγμένων κλινών και οργανικών θέσεων και την οριστική ματαίωση της ανάπτυξης προβλεπόμενων νέων Τμημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ανοίγει ο δρόμος της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων και για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, με δραματικές συνέπειες στην πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ και στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης.
Την ίδια στιγμή, εισάγει την κωδικοποίηση των νόσων (ICD-10) και προσπαθεί να την αντιστοιχήσει με το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) με σκοπό τον έλεγχο του κόστους νοσηλείας, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη γι'' αυτό εφαρμογή ενιαίου διπλογραφικού συστήματος προμηθειών σε όλα τα Νοσοκομεία. Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα θα είναι η αναπροσαρμογή προς τα πάνω του κόστους νοσηλείας , η μετακύλισή του στα Ασφαλιστικά Ταμεία και κυρίως στην -άδεια- τσέπη των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών, χωρίς μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς. Αν μάλιστα μετά απ'' αυτό ακολουθήσει, εισαγωγή και εφαρμογή ''''φθηνών'''' Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που θα οριοθετούν τις κλινικές αποφάσεις των γιατρών και την ιατρική πράξη, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την παροχή φτηνής για το κράτος και χαμηλής ποιότητας περίθαλψης για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, δηλαδή για την πλειονότητα των πολιτών.
Την ώρα δηλαδή που η οικονομική κρίση αυξάνει την νοσηρότητα και τη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, το ΕΣΥ αποδεκατίζεται από προσωπικό, υλικά, σύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως από κοινωνική ευαισθησία.
Τι σημαίνει όμως η εφαρμογή της εγκυκλίου για την κατάργηση των κενών θέσεων στο νοσοκομείο του νησιού μας;
Με το έγγραφο διαπίστωσης της αυτοδίκαιης κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κατ'' εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του νόμου 4024/2011 που θα υπογράψει ο διοικητής του Νοσοκομείου, καταργούνται οι 83 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπονται από τον οργανισμό.
Η ελλιπής στελέχωση διαχρονικά του νοσοκομείου μας έχει ως αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό κενών θέσεων και φυσικά την πλέον άδικη κατάργησή τους εν αντιθέσει με άλλα νοσοκομεία που έχουν λίγα ή καθόλου κενά. Δεν πρέπει λοιπόν να υλοποιηθεί ως έχει στο νοσοκομείο μας διότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στο αναγκαίο για την ανάπτυξή του διοικητικό προσωπικό.
Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου δεν θίγονται ιατρικές ή παριατρικές ειδικότητες.
Πώς έφθασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο δηλαδή να πάνε χαμένες τόσες προσπάθειες για την έγκριση του οργανισμού του νοσοκομείου του νησιού μας;
Ο σκοπός δεν είναι η μείωση των κλινών αλλά η συγχώνευση των κλινικών ώστε να εφαρμοστεί η εφημερία τομέα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν δεχόμαστε και δεν εφαρμόζουμε την Εφημερία Τομέα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν σαφέστατα ότι δεν θα δεχθούν κανένα πρόγραμμα εφημεριών «κατά τομέα» απ'' όποιον και αν καταρτιστεί. Το θεωρούμε παράνομο, διότι συνιστά αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας, αλλά είναι και εντελώς ανέφικτο και άκρως επικίνδυνο. Αρνούμαστε να θέσουμε τις σταδιοδρομίες μας, τις οικογενειακές ζωές και το μέλλον μας σε κίνδυνο και σε νομικές περιπέτειες, για να ικανοποιήσουμε τα ανεδαφικά καπρίτσια του Υπουργείου. Σε περίπτωση μήνυσης κατά γιατρού για υποτιθέμενο (ή μη) ιατρικό σφάλμα, ο γιατρός που έχει ασχοληθεί με περιστατικό του τομέα κι όχι της ειδικότητάς του είναι καταδικασμένος a priori!Συνεπώς δεν θα δεχτούμε συγχωνεύεις κλινικών και κατάργηση θέσεων με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων με κάθε κόστος.
Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών; Θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις ενδεχομένως και σε συνεργασία με τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου;
Τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους ενδιαφέρει η υγεία των ασθενών τους, η υπεράσπιση του κοινωνικού ρόλου του δημόσιου νοσοκομείου, η αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, η ριζική αλλαγή της σημερινής κατάστασης. Δεν τους ενδιαφέρει η διαιώνιση ενός απαξιωμένου, αποδιοργανωμένου και ετοιμόρροπου ΕΣΥ που εξουθενώνει καθημερινά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης το ΕΣΥ επιβιώνει αποκλειστικά χάρις στο φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί οφείλουν να αγωνιστούν για πραγματικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, να εντείνουν το μέτωπο κατά της εμπορευματοποίησης της υγείας, της συναλλαγής με τον άρρωστο και τις εταιρείες, της διαφθοράς, της αδιαφορίας και του βολέματος.
Με δεδομένες τις πιέσεις που συνεχώς ασκούνται από το υπουργείο Υγείας πώς κρίνετε την πορεία της διοίκησης του νοσοκομείου Ρόδου;
Η εκάστοτε διοίκηση του νοσοκομείου μας, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ιδιαιτερότητα της απομακρυσμένης παραμεθορίου και τουριστικής περιοχής μας και όχι με την λογική της οριζόντιας περικοπής για την εξοικονόμηση πόρων που έχει η κεντρική εξουσία. Μέχρι στιγμής στο θέμα της αλλαγής του οργανισμού του νοσοκομείου μας κράτησε μια αξιοπρεπή στάση, μετά από τις έντονες αντιδράσεις τόσο των γιατρών όσο και των υπολοίπων εργαζομένων, και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία και στο μείζον θέμα προσπάθειας κατάργησης τμημάτων με απώτερο σκοπό την επιβολή εφημεριών τομέα. Οι οποίες θα υποβαθμίσουν σε τεράστιο βαθμό την περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών επιστρέφοντας σε προηγούμενες δεκαετίες .Για εμάς τους γιατρούς πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή και οι αντιδράσεις μας σε περίπτωση καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων θα είναι εντονότατες.
Τι απαντάτε στις συνεχείς αναφορές του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου περί πλασματικών εφημεριών;
Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας και ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ ανακοίνωσαν μεθοδεύσεις ισοπέδωσης του συστήματος εφημεριών, εφαρμογή της παρανοϊκής και επικίνδυνης «εφημερίας Τομέα». Την ώρα δηλαδή που καταγράφεται τεράστια αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και όλοι αναγνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση αυξάνει την νοσηρότητα και τις ψυχικές ασθένειες, η κυβέρνηση «παίζει» με την επάρκεια και την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών μιλώντας για πλασματικές εφημερίες με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων ενώ και οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δέχονται απανωτά πλήγματα. Το βάρβαρο πολυνομοσχέδιο για το Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο του δημοσίου τομέα εξαιρεί στη φάση αυτή τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά θέτει οροφές στις αποδοχές και κόβει όλα τα επιδόματα. Προφανώς σε σύντομο χρόνο θα ανακοινώσουν και την περικοπή των επιδομάτων και των Βασικών Μισθών του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, γι αυτό από πλευράς μας δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και καμιά εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που κατακρεουργεί μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Πόσο επηρεάζει η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας τον τομέα της υγείας; Οι τελευταίες αναφορές για τις προμήθειες των υλικών στα νοσοκομεία της χώρας δεν εμπνέουν ασφάλεια καθώς οι επιλογές γίνονται με κριτήριο την τιμή και όχι την ποιότητα;
Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης δεν επιτρέπουν αυταπάτες για τους προσανατολισμούς της στο χώρο της υγείας. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να προσαρμόσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας στους στόχους της νέας Μνημονιακής Σύμβασης με σκοπό το δραματικό περιορισμό τους κι αυτό θα αφορά τόσο τις δαπάνες για το ΕΣΥ, όσο και τις αντίστοιχες για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για το φάρμακο, για την αποκατάσταση της υγείας.
Η στόχευση αυτή θα αποτυπωθεί στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και στην υλοποίηση των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων που έχουν ήδη σχεδιαστεί όπως ενοποιήσεις, μετακινήσεις κλινικών, συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και δομών κοινωνικής πρόνοιας, ισοπέδωση συστήματος εφημεριών, εφημερία «Τομέα», εκχώρηση εργαστηριακών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, εκχώρηση νοσοκομειακών κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, εκχώρηση ιδιωτικών ιατρείων στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, κωδικοποίηση νόσων, θεραπευτικά πρωτόκολλα, νέες περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, στο εφάπαξ και στις συντάξεις, μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους, και σαν αποτέλεσμα όλων αυτών την μετακύλιση του κόστους των υπηρεσιών υγείας στις άδειες τσέπες των πολιτών. Τέλος οι ελλείψεις ή η χαμηλή ποιότητα υγειονομικού και εμφυτεύσιμου υλικού θέτουν σε κίνδυνο τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών μας και πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα και να δημοσιοποιούνται στο κοινωνικό σύνολο.
Με αυτά τα δεδομένα θα υπάρξει βελτίωση στην δευτεροβάθμια περίθαλψη για τους πολίτες ή τελικά στηρίζεται ο ιδιωτικός τομέας;
Προσλήψεις γιατρών δεν γίνονται πλέον ούτε στις ΜΕΘ, ούτε στα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της επαρχίας, των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών. Είναι προφανές ότι με τα υπάρχοντα κενά, ούτε σύννομη απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών μπορεί να εξασφαλιστεί, ούτε ασφαλείς και αποδοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας επιταχύνεται, το ΕΣΥ αποδιοργανώνεται και απαξιώνεται, το κοινωνικό κράτος κονιορτοποιείται και διαλύεται. Γι'' αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί θα στηρίξουν με κάθε τρόπο όλες τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που οργανώνονται στις γειτονιές και στις πόλεις της χώρας, θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων και περιθωριοποιούμενων στρωμάτων, θα προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε κάθε άνθρωπο που τις έχει ανάγκη, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος, ανασφάλιστος, άνεργος ή μετανάστης. Οι γιατροί έχουν την υποχρέωση, ειδικά σήμερα, να επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, να σταθούν κοντά στη χειμαζόμενη κοινωνία. Ταυτόχρονα οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι γιατροί δεν μπορούν, όσο και αν θέλουν, να προσφέρουν ουσιαστική ιατρική φροντίδα σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, θέρμανση, επαρκή τροφή, στέγη, ψυχοκοινωνική στήριξη, που έχουν χάσει την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους.
Οι πολίτες δηλώνουν πια ανοικτά πως δεν αντέχουν άλλα μέτρα.Θεωρείτε πως θα πρέπει να έχουν σύντομα το λόγο οι ... εκλογές;
Αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα είναι μια κυνική βαρβαρότητα, μια συνεχής λεηλασία του κόσμου της εργασίας, ένα απροκάλυπτο «πλιάτσικο» εναντίον του Κοινωνικού Κράτους και της δημόσιας περιουσίας με τις αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων «αιματηρής» περικοπής εισοδημάτων, διαρκούς λιτότητας και δημοσιονομικής «πειθαρχίας», γενικεύεται ο κοινωνικός πόλεμος. Υλοποιείται ένα σχέδιο φτωχοποίησης της κοινωνίας, κατεδάφισης κάθε εργασιακής κατάκτησης και οριστικής κατάλυσης κάθε κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματος σ'' αυτή τη χώρα.
Το αίτημα ανατροπής αυτής της πολιτικής του κεφαλαίου, των τραπεζών, των αγορών, της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και των δεσμεύσεών της, αποκτά πλέον καθολικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου