Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Απεργία 30 Νοέμβρη, Εδιμβούργο: Έλληνες και Σκωτσέζοι ενωμένοι ενάντια στην κρίση

 
Δημοσιεύουμε κείμενο-ανταπόκριση που μας έστειλε αναγνώστρια της Λέσχης από Εδιμβούργο
H αλληλεγγύη το όπλο των λαών
Την Τετάρτη 30 Νοέμβρη εκατομμύρια εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Βρετανίας πλημμύρισαν τους δρόμους σε μία απεργία άνευ προηγουμένων για τα δεδομένα της χώρας. Πάνω από 40 σωματεία αποφάσισαν με τεράστια πλειοψηφία να κηρύξουν πόλεμο στην κυβέρνηση Κάμερον η οποία ως άξιος ακόλουθος και εκφραστής της χούντας του κεφαλαίου έχει βυθίσει τη χώρα σε μία τεράστια ύφεση,με τα επίπεδα της ανεργίας να φτάνουν το 14% (εποχές Θάτσερ), τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται, ενώ οι περικοπές για την υγεία και την παιδεία να αυξάνονται. Στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ενδεικτικά , τα δίδακτρα πλέον φτάνουν τις 36.000 λίρες.

Μία εβδομάδα πριν τη μεγάλη απεργία οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατέλαβαν κομμάτι του κεντρικoύ κτηρίου του πανεπιστημίου με στόχο να το μετατρέψουν σε κέντρο αγώνα, στηρίζοντας την απόφαση του σωματείου των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο συμμετοχής στην απεργία. Νωρίς το πρωί της 30 Νοέμβρη, λεωφορεία με φοιτητές και εργαζόμενους κυκλοφορούσαν στην πόλη του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης εμψυχώνοντας τους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν τις εισόδους των εργασιακών χώρων και εμπόδιζαν τους απεργοσπάστες να μπουν.
Η προσυγκέντρωση και η πορεία στην πόλη του Εδιμβούργου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. 300.000 άνεργοι και εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Σκωτία. Ως νεοσύστατη ομάδα ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Σκωτία και σε αλληλεγγύη προς στον αγώνα των εργαζομένων αποφασίσαμε πως η παρουσία μας και η συμμετοχή μας στην απεργία θα ήταν θεμελιώδους σημασίας. Έτσι, στην ιστορική αυτή διαδήλωση που έγινε στο Εδιμβούργο παρεμβήκαμε με πανό και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:
«Σήμερα 30 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι της Μεγάλης Βρετανίας ενώνουν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους σε έναν αγώνα ενάντια στις περικοπές, στη λιτότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις στην ανεργία και τις απολύσεις. Εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στην ιστορική απεργία, ενώ οι φοιτητές στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα τους με μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις.
Ώς Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Εδιμβούργο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συμμετέχουμε ενεργά στην απεργία γνωρίζοντας οτι ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου είναι διεθνής. Εδώ και 3 χρόνια στην Ελλάδα, η τρόικα, το ΔΝΤ και οι φασιστοκυβερνήσεις των τραπεζών και τραπεζιτών έχουν οδηγήσει τους Έλληνες εργαζόμενους σε μια περίοδο λιτότητας άνευ προηγουμένου. Η ανεργία έχει φτάσει το 18% και 40% στους νέους, τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία έχουν βυθιστεί ιστορικά χαμηλά, οι μισθοί έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό, ενώ τα χαράτσια και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι έχουν κάνει αδύνατη την επιβίωση με πρακτικούς όρους. Και σα να μην έφτανε αυτό οι εργαζόμενοι κατηγορούνται από κυβερνήσεις και ξεπουλημένα μιντια πως είναι τεμπέληδες και φοροφυγάδες!
Η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε συνάδελφοι είναι αυτή που δίνει σήμερα ο Βρετανικός λαός, είναι αυτή που δίνει ο ελληνικός λαός εδώ και δύο χρόνια. Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη. Τον προηγούμενο μήνα μια 48ωρη απεργία συγκλόνησε την ελληνική ηγεσία και έδωσε τελεσίγραφο στη δικτατορία της κυβέρνησης του κεφαλαίου πως απο δω και πέρα το λόγο τον έχει μόνο ο εργαζόμενος λαός. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία βρίσκοντα ήδη στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας τους ενάντια στο ελαστικό ωράριο, στις απολύσεις, στη φτηνή και ανασφάλιστη εργασία.
Συνάδελφοι από δω και πέρα από την Ελλάδα μέχρι τη Βρετανία και από την Ιρλανδία μέχρι την Ισπανία, θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών. Σήμερα είμαστε εδώ για να φωνάξουμε και να αποδείξουμε έμπρακτα πως απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, την ανεργία και την εξαθλίωση διαλέγουμε το δρόμο της αξιοπρέπειας με κίνημα εργατικό διεθνιστικό στη βάση των κοινωνικών αναγκών μας.
Imagine there’s a war and no one shows up
— then war will come to you.
Whoever stays home when the battle begins
and lets others fight for his cause
ought to watch out:
because whoever has not shared in the fight
will share in defeat.
He who wants to avoid fighting
will not once avoid
the fight:
because he will fight for the cause of the enemy
who hasn’t fought for his own.
Bertolt Brecht”
Μερικές φωτογραφίες:
μπλοκ εργαζομένων του Δημόσιου τομέα
Αλυσίδες απεργών μπροστά από κυβερνητικό κτήριο
μπλοκ φοιτητών
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών και ζώντας στο εξωτερικό είναι για μας παντιέρα κόκκινη. Από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία και από την Ιρλανδία μέχρι τη Βρετανία θα μας βρούν μπροστά τους. Μία είναι η κρίση τους, μία θα είναι η γροθιά μας.
Χ.Χ

πηγή:http://ilesxi.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου