Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ.....(ygeianet.gr)


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ –ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
 
Είναι πλέον αποδεδειγμένες οι καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου στην εργασία, στο εισόδημα, στα κοινωνικά δικαιώματα, στην εθνική κυριαρχία και στην αξιοπρέπεια των πολιτών αυτής της χώρας.
 Ο χώρος της Υγείας δεν αποτελεί εξαίρεση. Το αντίθετο. Είναι γνωστό από τη διεθνή εμπειρία ότι «το ΔΝΤ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ». Την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση αυξάνει την νοσηρότητα και τη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, το ΕΣΥ με την πολιτική του Μνημονίου αποδεκατίζεται από προσωπικό, υλικά, σύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως από κοινωνική ευαισθησία. Το μόνο που ενδιαφέρει τον Υπουργό Διάλυσης της Υγείας και τους Διοικητές του, είναι να λειτουργούν καλά τα Ταμεία και τα Λογιστήρια των Νοσοκομείων!
Κορυφαίο δείγμα εισπρακτικής «μανίας» και κοινωνικής αναλγησίας από την πλευρά του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των πολιτικών του προϊσταμένων, είναι η απαίτηση του να υπογράφουν προκαταβολικά οι ανασφάλιστοι πολίτες που πρόκειται να νοσηλευτούν δήλωση αποδοχής χρέους! Ενός χρέους μάλιστα υπέρογκου, μετά την προκλητική αύξηση κατά 300% έως 700% του ημερήσιου κόστους νοσηλείας με το νέο σύστημα τιμολόγησης (ΚΕΝ). Δεν πρόκειται μόνο για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο και για γραφειοκρατική σκληρότητα τη στιγμή της μεγαλύτερης αδυναμίας, την ώρα της αρρώστιας. Στην ουσία ο κ. Διοικητής και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέτουν στους ασθενείς το εκβιαστικό και απάνθρωπο δίλλημα: αφού δεν έχεις Ταμείο, ή αποδέχεσαι το χρέος σου προς το Νοσοκομείο ή αλλιώς δεν δικαιούσαι περίθαλψης. Με άλλα λόγια «ή πληρώνεις ή πεθαίνεις».
Δεν τους ενδιαφέρει ότι με την «εθνοσωτήρια» πολιτική τους η ανεργία έχει φτάσει επίσημα στο 18% και στην πραγματικότητα στο 23%, ενώ η ανασφάλιστη εργασία αφορά σχεδόν το 30% των εργαζομένων. Τι θα κάνουν λοιπόν με όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα καταφεύγουν στο ΕΣΥ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη; Θα τους στείλουν στον «καιάδα» της δημοσιονομικής πειθαρχίας;  
Όμως τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία τους ενδιαφέρει η υγεία των ασθενών τους, η υπεράσπιση του κοινωνικού ρόλου του δημόσιου νοσοκομείου, η αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, η ριζική αλλαγή της σημερινής πορείας που διαλύει το ΕΣΥ και το κοινωνικό Κράτος. 
Γι’ αυτό και θα αντισταθούμε σ’ αυτή τη βαρβαρότητα. Δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε κυβερνητικούς εισπράκτορες, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκβιάσουμε ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους, δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβουμε τη βαρύτατη και ενδεχομένως εγκληματική ευθύνη της αποπομπής από το δημόσιο νοσοκομείο ενός ασθενούς λόγω έλλειψης ασφάλισης ή λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Προειδοποιούμε τους συμπολίτες μας ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους ανασφάλιστους, αλλά μας επηρεάζει όλους. Σε λίγο και οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να πληρώνουν από την άδεια τσέπη τους πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής για τη νοσηλεία, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα φάρμακα τους. 
Οφείλουμε όλοι μαζί, γιατροί - εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς του Ρεθύμνου, απλοί πολίτες, να καταδικάσουμε αυτή την πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπονομεύει το θεμελιώδες δικαίωμα σε δημόσια  και δωρεάν περίθαλψη ποιότητας.
Καλούμε τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να μην υπογράφουν αυτή τη δήλωση της ντροπής και να απαιτούν την ισότιμη πρόσβαση τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
  • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ SUPERMARKETΥΓΕΙΑΣ.
  • ΤΟ ΕΣΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ . 
Ρέθυμνο 14/11/2011
 
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου