Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τον τελευταίο καιρό πέρα από την λεηλασία των μισθών και την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και διάσπασης μας , θα πέσει στο κενό.
Δεν θα βρουν«πρόθυμους», αντίθετα θα ενδυναμώσουν την αντίσταση, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.
Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι το προσωπικό του νοσοκομείου θα μειωθεί κατά 18 άτομα ως το τέλος του χρόνου και επιπλέον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κατά 11 άτομα ακόμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού αλλά και λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το νοσοκομείο ερημώνει από μόνιμο προσωπικό και την θέση του παίρνουν εργαζόμενοι σε συνεργεία (εργολαβίες) για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, και κατά πόσο το εναπομείναν προσωπικό θα μπορεί αποτελεσματικά, αξιόπιστα και με ασφάλεια να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών.
Την ίδια ώρα η διακοπή λειτουργίας της κλινικής ''''Ασκληπιός'''' είχε σαν συνέπεια την μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο και το ελλιπές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου να καλύπτει τις ανάγκες 10 επιπλέον νεφροπαθών ασθενών.
Το προσωπικό του νοσοκομείου και κυρίως το νοσηλευτικό δέχεται μεγάλη πίεση οι δεδουλευμένες υπερωρίες, τα νυκτερινά, οι αργίες 4 μηνών, παραμένουν απλήρωτες. Το κονδύλι των υπερωριών για το 4μηνο Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο έχει περικοπεί κατά 40%. Οι εργαζόμενοι όταν και αν πληρωθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν αποζημιώνουν ούτε 2 μηνών εργασία.
Το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι λιγοστό, εξουθενωμένο, με λεηλατημένους μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, αλλά συνεχίζει με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα στα νοσηλευτικά του καθήκοντα για να μη κινδυνέψει καμιά ανθρώπινη ζωή..
Μετά από όλα αυτά η διοίκηση με καινούριο φιρμάνι, απαιτεί από αυτό το προσωπικό, εκτός από τα νοσηλευτικά του καθήκοντα, να κυνηγάει τους ανασφάλιστους ασθενείς, να υπογράφουν την απαράδεκτη και απάνθρωπη δήλωση αποδοχής χρέους για τα νοσήλια. Ζητά από τους λειτουργούς της υγείας να εκτελούν μια διαδικασία αναξιοπρεπή, επικίνδυνη και αντιφατική με τα νοσηλευτικά καθήκοντα και δεν απαντά στο ερώτημα για την μοίρα αυτών των ασθενών. Θα πρέπει να αφήσουμε τους ανασφάλιστους ασθενείς αβοήθητους ?
Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα είναι πια καθημερινότητα.
Με την εφαρμογή στα νοσοκομεία των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα νοσήλεια) το ποσό των 70€ που κόστιζε στα Ασφαλιστικά Ταμεία η ημέρα νοσηλείας αυξήθηκε κάτα 300-600%, με συνέπεια την πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
Τα ταμεία στην πράξη δεν αποζημίωναν το νοσοκομείο όταν η χρέωση ήταν 70€.
Ποιος πιστεύει ότι θα πληρώνουν τώρα όταν η μια ημέρα νοσηλείας κοστίζει 210-420€ ​? Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν άγρια λεηλατηθεί και δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα νοσοκομεία. Η προσφιλής μέθοδος των διοικούντων είναι να φτιάχνουν εισπρακτικούς μηχανισμούς και να ζητούν από τους ασθενείς να βάζουν το χέρι ακόμη μια φορά σε μια τσέπη άδεια.
Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου δηλώνει ότι:
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιοδήποτε εισπρακτικό μηχανισμό που αφορά στους ασθενείς, σε μια εποχή δραματική για τον λαό μας που οι νεόπτωχοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, μετανάστες έχουν πολλαπλασιαστεί. Η παροχή δημόσιας δωρεάν υγείας, εκτός των άλλων προκύπτει επιτακτικά σαν αναγκαίο στοιχείο αλληλεγγύης και επιβίωσης όσων πλήττονται.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση, υποχρηματοδοτηση και συρρίκνωσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας ( προϋπολογισμός 2012: Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς θα διατεθούν 1,69 δις. ευρώ, έναντι 1,94 δις. ευρώ το 2011. Πρόκειται δηλαδή για μείωση 12,9%.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις απολύσεις των εργαζόμενων (30.000 σε πρώτη φάση) μέσω εργασιακής εφεδρείας, προ συνταξιοδοτικού καθεστώτος και κατάργησης οργανικών θέσεων .
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην παραχώρηση 560 κλινών νοσοκομείων πανελληνίως που θα δοθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 30 χρόνια μετά την ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ που προέβλεπε 46.000 οργανικές κλίνες για τότε, το ΕΣΥ σήμερα υπολειτουργεί με 35.000 κρεβάτια, το 76% των αναγκαίων.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα σχέδια για τη μεταφορά 40 κλινικών την συνένωση 330, την μετακίνηση 600 γιατρών και μεγάλου αριθμού νοσηλευτών και διοικητικών, το κλείσιμο 20 νοσοκομείων, τη συρρίκνωση των δομών πρόνοιας από 92 σε 22 (76% μείωση!). Είμαστε αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις κλινικών εντός του ιδίου νοσοκομείου που δημιουργεί κλινικές-τέρατα στα μεγάλα νοσοκομεία 44 έως 76 κλινών, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην καθυστέρηση των πληρωμών μας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να πληρώνονται άμεσα τα δεδουλευμένα τους, και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην κατανομή των υπερωριών τους.
Μας επιβάλουν να ζήσουμε με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια.
Στη διετία 2009-2011 το ύψος του πραγματικού μισθού μειώθηκε κατά 11.5% στο σύνολο της οικονομίας και 9.2% στον ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Οι δείκτες της ανεργίας αγγίζουν πλέον το 20% και στους νέους 18 έως 25 ετών φτάνει στο 44%. Κόβουν μισθούς, συντάξεις και ταυτόχρονα μας επιβαρύνουν διαρκώς με νέους φόρους και χαράτσια.
Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τις υγειονομικές ανάγκες του νομού. Εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει. Σίγουρα ο δρόμος για την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας δεν περνά μέσα από τις περικοπές, τις συγχωνεύσεις και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Το ΕΣΥ για να σωθεί χρειάζεται:
Γενναία χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις, σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες του λαού και κοινωνικό έλεγχο.
Η χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο, οι μηδενικές προσλήψεις, οι μισθοί σε manager-εμπειρογνώμονες και συμβούλους και ο έλεγχος από τους νταβατζήδες της τρόϊκας είναι σαφές ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αναβάθμιση ούτε εξορθολογισμός της δημόσιας υγείας.
Απέναντι στις πολιτικές επιλογές που διαλύουν το Ε.Σ.Υ., εμείς προτάσσουμε την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, προτάσσουμε ένα δρόμο όπου οι ανάγκες των ασθενών θα είναι πάνω από τα κέρδη.
Σας καλούμε όλους να αγωνιστούμε μαζί για να χτίσουμε μία κοινωνία ισότητας αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου