Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εφημερίες γιατρών από το... σπίτι τους!(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Ολοένα αυξάνονται τα νοσοκομεία που στέλνουν τους γιατρούς να εφημερεύον από τα... σπίτια τους για λόγους οικονομίας! Το φαινόμενο της αλλαγής του προγράμματος των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας ή μικτές έχει εντοπιστεί έως τώρα στο Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Σητείας, στο Νοσοκομείο της Λήμνου και στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γιατρούς του ΕΣΥ, που ήδη κάνουν λόγο για θέμα ασφαλείας των ασθενών.


Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Σητείας. Πέντε γιατροί έστειλαν εξώδικο κατά του αναπληρωτή διοικητή διότι, όπως αναφέρουν, το πρόγραμμα εφημεριών που αναρτήθηκε την 1η Νοεμβρίου δεν έχει τη σφραγίδα του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου παραιτήθηκε την ίδια μέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διευθυντές και οι επιμελητές των τμημάτων Παιδιατρικής, Α'' και Β'' Γυναικολογίας -Μαιευτικής, Οφθαλμολογίας και Β'' Νευρολογικής Κλινικής.

Οπως εξηγούν οι γιατροί, η μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας απαγορεύεται σύμφωνα με τον νόμο 3754 του 2009. «Τα προγράμματα που έχετε υποβάλει δεν είναι ασφαλή, καθώς δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού» αναφέρουν στο εξώδικο, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνουν: «Δεν μπορείτε αυθαίρετα να προβαίνετε σε πράξεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών μετατρέποντας τις εφημερίες νευραλγικών τμημάτων σε μικτές και ετοιμότητας».

Αλλη ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Νοσοκομείου της Λήμνου. Σε χθεσινό έγγραφό της η διοίκηση δίνει εντολή να μετατραπούν οι ενεργές εφημερίες όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Λήμνου και της νήσου Αγίου Ευστρατίου σε εφημερίες ετοιμότητας.

Ακόμη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η διοίκηση, σύμφωνα με τους εργαζομένους, στέλνει τους μικροβιολόγους να εφημερεύουν από το σπίτι τους, ενώ για τη Χειρουργική Κλινική καταργεί τον δεύτερο εφημερεύοντα και από τη ΜΕΘ δύο εντατικολόγους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) οι ενεργές εφημερίες επιβάλλουν την παρουσία του γιατρού στο νοσοκομείο, οι μικτές όταν καλύπτει και άλλες ειδικότητες π.χ. ο οφθαλμίατρος να εξετάζει και ορθοπεδικά περιστατικά (!) ενώ στην εφημερία ετοιμότητας ο γιατρός είναι στο σπίτι του σε επιφυλακή.


Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου