Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ιδιωτικά σύμφωνητικά δουλοπαροικίας

Προ διετίας διαβάζαμε στον ιστότοπο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλαδας ότι η Ένωση, όπως και άλλοι φορείς,  απέκτησε "διαχειριστική επάρκεια τύπου Β". Για την ακρίβεια, διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών και υπηρεσιών ως βασική προϋπόθεση αποδοτικής αξιοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013. Δεν είχαμε δώσει τότε τη δέουσα σημασία.
Υπό τη σκέπη του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού", άξονας προτεραιότητας 8, δίνεται η δυνατότητα σε διάφορους διακαιούχους να καταρτίζουν προτάσεις δημιουργίας θέσεων "εργασίας" κοινωφελούς χαρακτήρα  μετά από σύμπραξη με άλλους φορείς. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται οι ολοένα και αυξανόμενες συμβάσεις νέου τύπου μεταξύ φορέων του Δημοσίου και ΜΚΟ, όπως στην περίπτωση ΨΝΑ-Δαφνί και ΜΚΟ "Έδρα".
Πέρα από ΜΚΟ,όμως, δικαίουχοι θεωρούνται και σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α. με διαχειριστική επάρκεια τύπου Β! Νέος ρόλος λοιπόν δίνεται για τους οργανισμούς που "εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων". Αυτός του μεσάζοντα δουλέμπορου. Συνεπώς οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν όχι απλά τα συμφέροντα αλλά και αυτούς που εκπροσωπούν.
Σφάλλει όποιος πιστεύει ότι η μνημονιακή κυβέρνηση διαρρηγνύει συλλήβδην τους κοινωνικούς της δεσμούς. Ουσιαστικά αποπειράται να τους εντάξει σε νέα πλαίσια και μορφές, ανοίγοντας τις πόρτες σε μια απέραντη σκλαβοπανήγυρη παλιών σχέσεων εξάρτησης και νεών μικροδομών εξουσίας, αποποιούμενη κάθε κοινωνική κρατική ευθύνη.
υγ: Προκαλεί γέλιο η αγανάκτηση που επιδεικνύουν εκπροσώποι του ιατρικού συλλόγου αλλά και αριστεροι ριζοσπαστες συνδικαλιστές στα μέτρα περί απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ισχυριζόμενοι ότι με αυτόν τον τρόπο εμπορευματοποιείται η σχέση γιατρού - ασθενούς. Σίγουρα, άλλο να κατέχει ένας γιατρός το 51% ενός διαγνωστικού κέντρου και άλλο το 49%. Αλλάζει ο μεγαλέμπορος...
(πηγή:o ημιόροφος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου