Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

AΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ........

ΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 150.000 • ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Μνημόνιο απολύσεων στο Δημόσιο

Ρητή αναφορά σε απολύσεις προσωπικού κάνει το νέο Μνημόνιο όχι μόνο ώς το επόμενο στάδιο από τη 12μηνη εργασιακή εφεδρεία, αλλά και πριν από αυτή. Επίσης καταγράφει νέο κύκλο ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε νέα αλλαγή των βασικών συντάξεων, αλλά και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οπως αναφέρεται, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Ειδικά στις ΔΕΚΟ οι απολύσεις θα εξαρτηθούν από μετρήσεις για το πλεονάζον προσωπικό ανάλογα με τα ισχύοντα στους ίδιους κλάδους της Ε.Ε., και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το επιπλέον δυναμικό «είτε θα απολύεται αμέσως είτε να εντάσσεται στο καθεστώς μισθωτής εφεδρείας».
60% του μισθού
Η περίοδος εφεδρείας ορίζεται το πολύ σε 12 μήνες, και θα λαμβάνουν το πολύ το 60% του μισθού τους. Μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες, μόνο εντός του ετήσιου ορίου (1 προς 5 ή προς 10) και εφόσον αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ. Διαφορετικά «στο τέλος της περιόδου των δώδεκα μηνών, η απόλυση θα είναι υποχρεωτική». Μάλιστα, για την υποστήριξη της διαχείρισης του δημόσιου τομέα με λιγότερους εργαζομένους αναφέρεται ότι αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας.
* Ασφαλιστικό. Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κλιμακωτές αι ξανά για τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών των συνταξιοδοτικών ταμείων σε λιγότερο από 2 ½ τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Συντάξεις αναπηρίας
Αυτό σημαίνει ότι αν οι αλλαγές που έγιναν και θα γίνουν φέτος (σε επικουρικές, εφάπαξ, βαρέα, αναπηρικές) δεν φτάνουν, τότε θα θέσει σε εφαρμογή στην αρχή του 2012 νέα παραμετρική αλλαγή στις βασικές συντάξεις (του νόμου Λοβέρδου του 2010).
Στα ανθυγιεινά επαγγέλματα ο νέος κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο και θα εφαρμοστεί από τον Αύγουστο, με στόχο τη μείωση των εργαζομένων σε ανθυγιεινά σε λιγότερο από 10% του συνόλου.
Οι συντάξεις αναπηρίας θα αναθεωρηθούν ως προς τον ορισμό τους έως τα τέλη Αυγούστου. Θα εκδοθεί έως τότε κανονισμός που θα απαιτεί την εκ νέου πιστοποίηση των δικαιούχων.
Στους δημοσίους υπαλλήλους το εφάπαξ θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10%. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι μελέτες των άλλων Ταμείων με ανάλογη παροχή, με στόχο περικοπές ώστε η παροχή να είναι «ευθυγραμμισμένη με τις εισφορές». Οι προσαρμογές θα γίνουν έως το τέλος του έτους.
* Τον Σεπτέμβριο έρχεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για συγκεκριμένο εντατικό πλάνο φορολογικών ελέγχων που πρέπει να υλοποιήσει έως το τέλος του έτους με συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα (όρος δόσης Μαρτίου 2012).
Στο πεδίο της φορολογικής αναδιάρθρωσης προβλέπεται η πρόσληψη νέων ελεγκτών έως τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και η ανακοίνωση ενός στρατηγικού πλάνου έως το μέσον του Ιουλίου.
Επίσης η δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης συλλογής χρεών και μιας μονάδας μεγάλων φορολογουμένων έως το μέσον του Σεπτεμβρίου, καθώς και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης ή του λουκέτου 200 εφοριών. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου