Τρίτη 30 Απριλίου 2013

1η ΜΑΗ και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ....


1η ΜΑΗ και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ....ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ....  


Τα τελευταία λόγια του Σπαις...«Θα έλθει εποχή που η σιωπή μας θα είναι δυνατότερη από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα!».

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

H υγεία στα χρόνια τoυ Μνημονίου

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Μια νέα έρευνα ομάδας επιστημόνων αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη μετατραπεί σε επιδημιολογική και υγειονομική κρίση

Γράφει ο ΙΟΣ 

Τις μέρες που συμπληρώνονταν τρία χρόνια από την εξαγγελία της προσφυγής της χώρας μας στον διεθνή μηχανισμό στήριξης δημοσιεύτηκε σε ένα αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους μια μελέτη σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης και κυρίως της πολιτικής που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της. Η δημοσίευση της μελέτης αυτής προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Εκτενή ρεπορτάζ σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την παρουσίασαν με τίτλους όπως «Η οικονομική κρίση πλήττει επιπλέον σοβαρά την υγεία των Ελλήνων» ή «Μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών και των δολοφονιών στην Ελλάδα μετά την κρίση».

Η μελέτη αυτή προέρχεται από το Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας και υπογράφεται από τους καθηγητές και ερευνητές του ΑΠΘ Ηλία Κονδύλη, Στάθη Γιαννακόπουλο, Μάγδα Γαβανά, Αλέξη Μπένο και Ιωάννα Ιεροδιακόνου, καθώς και από τον Howard Waitzkin, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού. Τα συμπεράσματα αυτής της ανακοίνωσης επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν διατυπωθεί από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του Μνημονίου και τη βίαιη περιστολή των δημόσιων δαπανών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία με πρωτοφανή ένταση», διαπιστώνουν οι ερευνητές, «καθιστώντας την Ελλάδα έναν σημαντικό τόπο όπου δοκιμάζεται η σχέση μεταξύ κοινωνικοοικονομικών καθοριστικών παραγόντων και της ευημερίας του πληθυσμού».

Τα πρώτα συμπεράσματα αφορούν το ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες στους άνδρες που αυξήθηκε κατά 22,7% και 27,6%, αντίστοιχα, μεταξύ 2007 και 2009. «Αλλά και οι ψυχικές διαταραχές, η κατάχρηση ουσιών και τα λοιμώδη νοσήματα παρουσίασαν επιδείνωση των τάσεων κατά το 2010 και το 2011. Η χρήση της δημόσιας ενδονοσοκομειακής παροχής υπηρεσιών και η αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυξήθηκαν κατά 6,2% και 21,9%, αντίστοιχα, μεταξύ των ετών 2010 και 2011, ενώ οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας μειώθηκαν κατά 23,7% μεταξύ 2009 και 2011».

Μια υγειονομική κρίση

IOSΠρόκειται για φαινόμενα που θα έπρεπε κανείς να αναμένει: «Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η αύξηση των αναγκών φροντίδας της υγείας και η αύξηση της ζήτησης για δημόσιες υπηρεσίες συγκρούονται με τις πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, εκθέτοντας την υγεία του πληθυσμού στην Ελλάδα σε περαιτέρω κινδύνους».

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ και για πολιτιικοσυνδικαλιστική παρέμβαση ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΕΩΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ, τον κυβερνητικό, υποταγμένο και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Ζούμε μια πρωτόγνωρη επίθεση από τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε., το ΔΝΤ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και παρόλα αυτά οι αντιδράσεις μας παραμένουν περιορισμένες.
Δεν μας καλύπτει η παρέμβαση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζεται σε επερωτήσεις στη Βουλή αντί να ενισχύει τους μαζικούς αγώνες και την πολιτικοποίησή τους. Ιδιαίτερα εμπόδια δημιουργεί η ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ και η αντιενωτική του συμπεριφορά απέναντι σε ανεξάρτητες αγωνιστικές δυνάμεις που παλεύουν για την ανασυγκρότηση του σ.κ .
Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες, ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΟ, ΔΙΑΡΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΒΑΣΕΙΣ , ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ, ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΚΛΠ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ, Η ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΥΧΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΡΓΙΑΖΕΙ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ/ΣΩΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ/ΣΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ , ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ!
ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ. Για το «νέο δημόσιο» που ετοιμάζουν, ιδιωτικοποιημένο και ανελεύθερο, με εργαζόμενους πειθαρχημένους, κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα, με ατομικές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις δουλείας. ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΩΡΑΡΙΑ, Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ, ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΛΠ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΣ. Με εκδηλώσεις, συσκέψεις και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία,  με αγώνες βάσης  και συντονισμό σωματείων-συνελεύσεων. ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ {ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ  ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΓΩΝΑ,ΟΠΩΣ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΣΤΑΣΗ} ΑΛΛΑ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ  ΠΧ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ <<ΛΕΥΚΕΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ>> ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ…
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ, ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.
ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ {ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ…}, ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΛΙΣΕ!
Η ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ! ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΧ ΓΙΑ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΚΛΠ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΑΣ ΤΗΣ!
ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Ή ΣΑΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ {ΠΑΤΗΣΙΩΝ} ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.
ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ:
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΑΤΤΙΚΟ, ΚΑΤ, ΓΕΝ.ΚΡΑΤΙΚΟ, ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ,ΤΖΑΝΕΙΟ, ΝΙΚΑΙΑ, ΨΝΑ,ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ,ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ,ΛΑΙΚΟ, ΙΔΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.lefko-kyma.com/

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η «Λευκή Παλίρροια» πλημμύρισε τη Μαδρίτη


Μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων στα Νοσοκομεία, γιατρών αλλά και πολιτικών οργανώθηκε σήμερα στην Μαδρίτη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσοκομείων.Η διαδήλωση αυτή είναι η πέμπτη που οργανώνεται από συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις και έχει ονομαστεί «λευκή παλίρροια». Στόχος των διαδηλωτών να αποτραπούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της υγείας και των μονάδων υγείας. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών είναι: η δημόσια Υγεία δεν πωλείται, την υπερασπιζόμαστε.
Η συμμετοχή στην σημερινή διαδήλωση σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές ξεπερνά τις 50 χιλιάδες ενώ οι οργανωτές και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει αριθμό διαδηλωτών. Φαίνεται όμως ότι η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλη αφού πολύ πριν τις 11 το πρωί που ήταν το ραντεβού των διαδηλωτών οι δρόμοι είχαν καταληφθεί από διαδηλωτές.
Αφορμή για τη νέα διαδήλωση αποτέλεσε η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης να προσχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση 6 Νοσοκομείων και 27 κέντρων που παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού η εξέλιξη αυτή εκτός από τις συνέπειες που θα έχει στις παροχές υγείας των πολιτών, θα οδηγήσει σε απολύσεις και να αντικατασταθούν από ελαστικά εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα αλλά και αυξημένα ωράρια.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις δηλώνει ότι οι νέες διοικήσεις είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το νέο εργασιακό καθεστώς προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας

από ygeionomikoi.gr

ΚΑΘΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγ. Κήρυκος, 20 Απριλίου 2013
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19/4 η κατάληψη της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου από εργαζόμενους, κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της Ικαρίας. Περίπου 80 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση, η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία.
Ήταν μια κινητοποίηση, η οποία λόγω της απαράδεκτης και αδιάλλακτης στάσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να πληροφορήσει τους συγκεντρωμένους για το ζήτημα της αυτονόμησης του νοσοκομείου Ικαρίας, μετατράπηκε από παράσταση διαμαρτυρίας (όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί) σε κατάληψη του γραφείου της διοίκησης, με τη διοικήτρια να παραμένει στο γραφείο της μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Η αγωνιστική διάθεση των συγκεντρωμένων, η αδιάκοπη παρέμβαση σε τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ και η συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Παρασκευή 19/4, ανέδειξαν τα ζητήματα υγείας στα νησιά μας, ασκώντας μεγάλη πίεση τόσο στην διοίκηση της Σάμου, όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Έτσι, υπό την πίεση αυτή, το υπουργείο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την διοικήτρια των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας, ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων, του Δήμου και της διοικήτριας του νοσ/μείου Ικαρίας, με ραντεβού που θα οριστικοποιηθεί  την προσεχή εβδομάδα.
Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητήθηκαν με την διοίκηση στη Σάμο όσο και με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καταλάβαμε ότι
·        Η διανομή των -έστω και κουτσουρεμένων- επιχορηγήσεων και για τα δύο νοσοκομεία μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης των δύο νοσοκομείων (εκτός φυσικά των επιχορηγήσεων που έρχονται ήδη κατανεμημένα από το υπουργείο) και όχι αυθαίρετα και άδικα, όπως έγινε με την διανομή κονδυλίου 400.000 ευρώ (όπου η Ικαρία πήρε 2%, δηλ. 8000 ευρώ!), χωρίς μάλιστα να προσκαλείται η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Ικαρίας. Μας κοινοποιήθηκαν επίσης έγγραφα που αποσαφηνίζουν λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό. Πρέπει να τονίσουμε εδώ πως την αύξηση της χρηματοδότησης που διεκδικούμε για τις δομές υγείας των νησιών μας δεν την αντιλαμβανόμαστε ανταγωνιστικά με τη Σάμο. Δεν φταίνε οι «κακοί Σάμιοι» για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου μας ή για την συγχώνευσή του, αλλά οι εφαρμοζόμενες πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Θέλουμε κοινό μέτωπο διεκδίκησης με το Σαμιώτικο λαό και όχι μόνο.
·        Μετακινήσεις προσωπικού θα γίνουν, εφόσον αυτό χρειαστεί!
·        Το ζήτημα της συγχώνευσης και η τύχη του νοσοκομείου μας παραπέμπεται στις καλένδες και στο σχέδιο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ που αναμένεται έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Ύστερα από πρωτοβουλία της βουλευτού του νομού Σάμου κας Καλογερή, έχουν ζητηθεί και θα της κοινοποιηθούν τα έγγραφα της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ της 18 Φλεβάρη, όπου αποφασίστηκε η αποσύνδεση των νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου από αυτά σε Σάμο και Μυτιλήνη αντίστοιχα.
Γυρίζουμε από αυτήν την κινητοποίηση έχοντας καθαρό πως αυτό που μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις, αυτό που πραγματικά υπολογίζουν και φοβούνται είναι οι αγώνες μας. Ενδεικτικά:
 Ύστερα από την παρέμβασή μας στον αντιπεριφερειάρχη Σάμου συζητήθηκε το θέμα προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο πήρε απόφαση καταγγελίας για την ασυνέπεια του υπουργείου στο θέμα της μη κατοχύρωσης σε νόμο της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ. Επίσης, το υπουργείο μπορεί να μην ήθελε να μιλήσει με εμάς, ωστόσο ήταν θορυβημένο  σε διαρκή επικοινωνία με την διοίκηση στη Σάμο για την κινητοποίηση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Η παρουσία της ασφάλειας και της αστυνομίας ήταν διαρκής (πρωί-βράδυ) μέχρι και την οριστική μας αποχώρηση στο λιμάνι του Καρλοβασίου (για να βεβαιωθούν ότι φεύγουμε)!
Τις επόμενες μέρες θα κανονιστεί νέα συνάντηση της επιτροπής για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων μας τοπικά αλλά και κεντρικά, σε συντονισμό πάντα με φορείς,  νοσοκομεία και επιτροπές αγώνα από όλη τη χώρα.
Κλείνουμε με το σύνθημα που αναγραφόταν στο χαρτοπανό που αναρτήθηκε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής 19/4: «ΚΑΘΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ»!
Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Τραγικές οι ελλείψεις στο ΕΣΥ από τις... άρον άρον αποχωρήσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Δραπετεύουν» από τα δημόσια νοσοκομεία οι εργαζόμενοι. Το εθνικό σύστημα υγείας αδειάζει από γιατρούς και νοσηλευτές, κυρίως λόγω των αποχωρήσεων και των συνταξιοδοτήσεων. Η σαρωτική μείωση του αριθμού των εργαζομένων συνεχίζεται υπό το φόβο αιφνιδιαστικής διαθεσιμότητας και πιθανών απολύσεων με εντολή της τρόικας, εντός του 2013 και η εικόνα τους επόμενους μήνες αναμένεται απογοητευτική.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και εργαζομένους σε βάρος των οποίων εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις. Η απόφαση αφορά προσωπικό που συνελήφθη με «φακελάκι» ή κατηγορήθηκε από συγγενείς και ασθενείς.
«Ηδη υπολογίζουμε ότι το 30% των θέσεων γιατρών είναι πλέον κενές! Το κύμα αποχωρήσεων εντείνεται το 2013. Οσοι μπήκαν στο εθνικό σύστημα υγείας με την ίδρυσή του, το 1985, συνταξιοδοτούνται. Το ρόλο της όμως παίζει και η κρίση. Πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να φύγουν και η τάση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι η ίδια που βλέπουμε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος).

Μεγαλώνουν τα κενά
Τα επίσημα στοιχεία της κοινής επιτροπής υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ δείχνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των γιατρών, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία 2.000 γιατροί, αλλά δεν έγινε καμία πρόσληψη! «Αυτό σημαίνει ότι τα 4.500 κενά σε θέσεις γιατρών σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν και οι ελλείψεις έφτασαν πλέον τις 6.500. Το 2013 θα αποχωρήσουν περίπου 1.000 γιατροί με συνταξιοδότηση και πιθανόν να έχουμε 100 αποχωρήσεις με αυτοδίκαιες αργίες. Αν προσληφθούν μόνο 150 γιατροί, δεδομένου ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, έδωσε έγκριση στο υπουργείο Υγείας αυτήν την εβδομάδα για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, τότε θα δημιουργηθεί καινούργιο έλλειμμα, 7.500 γιατρών. Αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα υπηρετούν 21.500 ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ, οι 7.500 κενές θέσεις αντιστοιχούν στο 30% των θέσεων στα νοσοκομεία...», υπογραμμίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Βαρνάβας.
Επιπλέον, 22.000 κενά καταγράφονται σε θέσεις προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία). «Από τον Ιανουάριο ώς τον Οκτώβριο του 2012 αποχώρησαν από το ΕΣΥ περίπου 8.000 εργαζόμενοι. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έγινε καμία πρόσληψη. Τα κενά είναι πλέον πολύ μεγάλα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης.

Ξεμένει από προσωπικό η Θεσσαλονίκη
Δραματική είναι η κατάσταση, λόγω του κύματος αποχωρήσεων, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως την «ακτινογραφούν» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Οπως λένε, όλο και περισσότεροι κάνουν τα χαρτιά τους για... άρον άρον συνταξιοδότηση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, από τον Ιανουάριο του 2010 έχουν αποχωρήσει 220 άτομα, χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη σε νοσηλευτικό, διοικητικό ή παραϊατρικό προσωπικό. «Ως το τέλος του 2013 θα φύγουν άλλοι 60 εργαζόμενοι. Εφόσον πριμοδοτήσουν τα πλασματικά έτη, τότε η φυγή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία;», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο γραμματέας του σωματείου Γιώργος Μάρκου.
Εικόνα αποψίλωσης περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», όπου υπάγεται και το Κέντρο Υγείας Διαβατών. «Την τελευταία διετία έφυγαν 125 άτομα, κυρίως από το νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και με μειωμένη σύνταξη. Το 2008 αριθμούσαμε 660 εργαζομένους, πλην του ιατρικού προσωπικού. Σήμερα έμειναν 460. Αν και με βάσει το νέο οργανόγραμμα, τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 70 (σε 280 από 350), μετά τις αποχωρήσεις είναι τεράστιο το πρόβλημα λόγω των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού», υπογραμμίζει ο κ. Κετικίδης.
Οπως προσθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Δημήτριο», Δημήτρης Μαυρόπουλος, «το 2012 αποχώρησαν 29 άτομα και προσλήφθηκαν μόλις 4. Το νοσοκομείο διαθέτει 175 κρεβάτια και πολλοί εργαζόμενοι κάνουν δυο νυχτέρια τη βδομάδα, παρόλο που ο νόμος προβλέπει ένα. Διαφορετικά δε βγαίνουμε. Το χειρότερο είναι ότι το 2013, λόγω των νέων μέτρων, θα υπάρξει μαζική έξοδος υπαλλήλων».
Στο «Γ. Παπανικολάου», εντείνονται τα προβλήματα λόγω αποχωρήσεων. «Μέσα σε ένα χρόνο αποχώρησαν περίπου 120 άτομα, εκ των οποίων τα 50 ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά από τους εργαζομένους γενικών καθηκόντων έφυγαν οι 8 από τους 20, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά προβλήματα», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Πουργιάδης.

Αποχωρούν… ομαδικώς
Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η κατάσταση και στα συνδιοικούμενα νοσοκομεία «Αγιος Παύλος» και «Παναγία». Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Παύλο», Δημήτρης Βαλαρούτσος, λέει στον «ΑτΚ» ότι μέσα στο 2012 αποχαιρέτησε 50 συναδέλφους, χαρίζοντάς τους από μια εικόνα του Αγίου Παύλου για να τους προστατεύει.
«Είναι μια συμβολική χειρονομία που κάνω εδώ και 15 χρόνια. Πλέον όμως αποχωρούν όλο και περισσότεροι. Τα μαντάτα δεν είναι καλά. Ως το 2016 θα φύγουν περίπου 200 εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση. Αυτό θα σημάνει αποψίλωση. Αν δεν έρθει έστω το 50% όσων αποχωρήσουν, δηλαδή 100 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Βαλαρούτσος.
Το «Παπαγεωργίου» είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη από το οποίο δεν αποχωρούν εργαζόμενοι. Αυτό, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τουχτίδης, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων, συμβαίνει επειδή ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι μόλις... 35 ετών.

 από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος

Όπως θα πυροβολήσουν κι εσένα αύριο


του Γιάννη Κυριακάκη
«Αμάν πια μ’ αυτή τη Μανωλάδα! Μας ζαλίσανε. Αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στο κάτω – κάτω της γραφής εμείς δεν είμαστε από το Μπαγκλαντές! Ας πούμε κάτι πιο ευχάριστο. Κάτι πιο καθημερινό.»
Το περασμένο καλοκαίρι ένα ζευγάρι πάμπλουτων Ινδών, η Φάρα και ο Σαγκάρ, τέλεσε το γάμο του στη Μύκονο. «Πανάκριβα κοσμήματα, μεταξωτά σάρι, ασήμι, σαμπάνιες, διαμάντια, σεκιούριτι, πριβέ συναυλίες». Ο γάμος κόστισε 1 εκατ. ευρώ. Οι νεόνυμφοι ναύλωσαν τσάρτερ κι έφεραν 500 καλεσμένους από το Ντουμπάι και το Νέο Δελχί. Το γλέντι κράτησε τέσσερις μέρες.
Κανείς δεν ενοχλήθηκε, κανείς δεν τους ενόχλησε, ούτε παραξενεύτηκε για το χρώμα τους και  την εθνικότητά τουςΠαρ’ ότι ήταν Ινδοί και μαυριδεροί ήταν παντού ευπρόσδεκτοι.
Λίγες μέρες νωρίτερα τέσσερις συμπατριώτες τους, Ινδοί εργάτες περίμεναν το λεωφορείο στο Σφακάκι Ρεθύμνου, 5:30 το πρωί, για να πάνε στη δουλειά. Εκεί τους επιτέθηκαν νεαροί Ρεθυμνιώτες που τους χτύπησαν και τους μαχαίρωσαν όλους! Γιατί; Μα γιατί ήταν μαυριδεροί, Ινδοί και περίμεναν στη στάση για να πάνε στη δουλειά.
Ο Ναγκίμπ Σαουίρις, Αιγύπτιος μεγιστάνας κι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο,  μπαινόβγαινε στη χώρα μας ότι ώρα ήθελε, αγόραζε και πουλούσε τη Wind και την Tellas, συναντιόταν με υπουργούς, ήταν παντού ευπρόσδεκτος.
Αιγύπτιος ήταν και ο 25χρονος εργάτης στα Χανιά, που στις 19 Ιούνη 2012 δέχτηκε επίθεση από 4 «λεβεντόπαιδα» που  τον χτύπησαν με σιδερολοστούς, με αποτέλεσμα να χάσει το νεφρό του. Αυτός δεν είχε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μάλλον δεν είχε ούτε κινητό τηλέφωνο. Πήγαινε νύχτα να βρει καρτοτηλέφωνο για να τηλεφωνήσει στην πατρίδα του. Έτσι είναι άμα είσαι εργάτης και  δεν είσαι ο Ναγκίμπ Σαουίρις.
Αν είσαι αλγερινός και σε λένε Τζιμπούρ σε δοξάζει η κερκίδα, σε προσκυνούν όλοι, σε φωνάζουν τρομοκράτη ακόμη κι οι εθνικιστές των συνδέσμων  φιλάθλων δε χαλιούνται. Τι πως είσαι άραβας, μαυριδερός και παλιοχαρακτήρας. Αρκεί που βάζεις γκολ με το τσουβάλι.
Αν όμως είσαι αλγερινός και κουβαλάς τσουβάλια, τότε θα πρέπει να σου βγει η ψυχή να βγάλεις το μεροκάματο, θα τρέμουν τα πόδια σου από την πείνα, θα πρέπει να κρύβεσαι και να ζεις σαν αγρίμι και κανείς δε θα αναρωτηθεί αν είσαι καλό παιδί και συμπατριώτης του Τζιμπούρ.
Αν είσαι ο πρίγκιπας Αχμάντ Αλ Σαγιέντ από το Κατάρ ή ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε παρακαλάνε να έρθεις στην Ελλάδα, ν’ αγοράσεις το Ελληνικό, κανένα νησάκι, έστω καμιά ομάδα, κάτι τέλος πάντων. Αράζεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, συναντιέσαι με υπουργούς και τον πρωθυπουργό  και απ’ όπου περνάς με τη θωρακισμένη λιμουζίνα σου  κλείνουν όλοι οι δρόμοι. Κανείς δε θυμάται ότι είσαι μουσουλμάνος.
Αν όμως είσαι πακιστανός εργάτης  και πας με το ποδηλατάκι σου στη δουλειά, δεν κλείνουν οι δρόμοι. Αν εσύ κλείσεις το δρόμο σε κανένα ψευτοπατριώτη,  θα σε σφάξει σαν  αρνί, σαν τον 27χρονο Σαχζάτ  Λουκμάν που έσφαξαν στην Καλλιθέα δυο χρυσαυγίτες δολοφόνοι. Και τότε θα βρεθούν κάποια «άνθρωποι» να πούνε «και τι έγινε, ένας μουσουλμάνος λιγότερος».
Έτσι γίνεται κι αλλού.
Αν είσαι από το Μαρόκο και σε λένε Ρούμπι, κάνεις μπούνγκα – μπούνγκα και ανοίγει ακόμη και η πόρτα του Ιταλού Πρωθυπουργού, εισπράττεις 47.000 ευρώ την εβδομάδα κι ας μην έχεις χαρτιά κι ας είσαι ανήλικη και λαθραία στη χώρα.
Αν είσαι από το Μαρόκο και δουλεύεις καθαρίστρια, λαντζιέρα ή οπουδήποτε αλλού και βγάζεις το ψωμί σου με τον ιδρώτα σου, δε θα βγάλεις 47.000 ευρώ  κι ο Αλλάχ ο ίδιος να κατεβεί στη γη.
Έτσι είναι ο κόσμος μας.
Για την ακρίβεια οι κόσμοι μας. Δυο κόσμοι διαφορετικοί, αντίθετοι, βαθιά χωρισμένοι.
Υπάρχουν και ζουν στην Αθήνα Αιγύπτιοι, Παλαιστίνιοι, Πακιστανοί, Άραβες μεγαλοεπενδυτές, μεγαλέμποροι, επιχειρηματίες. Μένουν σε επαύλεις στα ΒΠ, έχουν ιδιωτικές φρουρές, στέλνουν τα παιδιά τους σε καλά ιδιωτικά σχολεία, πάνε διακοπές στη Μύκονο, ζουν και συναναστρέφονται με πλούσιους Έλληνες και Ευρωπαίους, είναι παντού ευπρόσδεκτοι.
Οι άλλοι, οι Αφγανοί που βομβαρδίστηκαν τα χωριά τους από το ΝΑΤΟ, οι Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από το Ισραηλινό στρατό, οι Ιρακινοί που ξεσπιτώθηκαν από τους Αμερικάνους, οι Σύριοι και οι Λίβυοι που η «πολιτισμένη δύση» τους οδήγησε στον εμφύλιο, έρχονται εδώ, πιο φτωχοί από εμάς τους φτωχούς, πιο δυστυχισμένοι από εμάς τους δυστυχισμένους και μοιραζόμαστε τη φτώχεια μας.
Οι πατριδέμποροι της Χρυσής Αυγής δε θα τα βάλλουν με τους πρώτους. Αυτοί βλέπεις είναι επιχειρηματίες, επενδυτές κι η μαγκιά εξαντλείται στους κακομοίρηδες. Με τους ισχυρούς τα πράγματα είναι ζόρικα. Μ’ αυτούς ας τα βάλουν τα κορόιδα οι αριστεροί.
Τους μετανάστες τους «έφερε» το κεφάλαιο για να ρίξει τα μεροκάματα, να εξαρθρώσει τις εργασιακές σχέσεις, να ξηλώσει  καταχτήσεις, να «χορτάσει» κέρδη, να κάνει τους Ολυμπιακούς αγώνες, να χτίσει την ισχυρή Ελλάδα.
Δούλεψαν και δουλεύουν σα σκλάβοι, ανασφάλιστοι, απλήρωτοι συχνά, κυνηγημένοι, παράνομοι. Η παρανομία υπήρξε επιλογή του ελληνικού κράτους, επιλογή διάσωσης του κεφαλαίου, εξόντωσης της εργατικής τάξης, κήρυξης εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό της.
Όσο για τη Μανωλάδα ας αφήσουν κατά μέρος τα περί ρατσιστικού εγκλήματος. Γιατί ρατσιστικό έγκλημα παρακαλώ; Μήπως τους πυροβόλησαν επειδή ήταν από το Μπαγκλαντές; Μήπως επειδή ήταν μαυριδεροί; Μήπως επειδή μιλούσαν τη γλώσσα τους; Μήπως επειδή τελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Τίποτα από όλα αυτά.
Όλα ήταν ανεκτά όσο δε μιλούσαν. Δούλευαν απλήρωτοι και ζούσαν μέσα σε θερμοκήπια. Τους πυροβόλησαν μόλις ζήτησαν τα λεφτά τους. Όπως θα πυροβολούσαν κι εσένα κι ας είσαι ομοεθνής τους. Τους πυροβόλησαν όταν αντέδρασαν στην άφιξη απεργοσπαστών, που ήταν ομοεθνείς τους!
Όπως θα πυροβολήσουν κι εσένα αύριο κι ας μην είσαι από το Μπαγκλαντές.
Γιατί το έγκλημα ήταν ταξικό. Γιατί είναι έγκλημα διαρκείας κι ας μην πέφτουν σφαίρες κάθε μέρα.
Γιατί οι εργάτες της Μανωλάδας είναι αδέλφια μας όχι γιατί είναι ξένοι αλλά γιατί είναι εργάτες και φτωχοί. Όπως κι εμείς άλλωστε! Κι ας ζούμε προς το παρόν λίγο καλύτερα απ’ αυτούς. Τα ίδια όπλα μας σημαδεύουν όλους μας.
Υ.Γ. «Συγκλόνισε» το πανελλήνιο η … αποκάλυψη του συναδέλφου των επιστατών, που δουλεύει ως δημοσιογράφος στο ΣΚΑΙ, ότι οι εργάτες που μαζεύουν τις φράουλες δεν πλένουν τα χέρια τους αφού ουρήσουν κι εμείς τρώμε λερωμένες φράουλες. Αίσχος! Προτείνω να σταλεί, αυτός και μερικοί ακόμη συνάδελφοί του, στα φραουλοχώραφα της  Μανωλάδας για  να τους την …τινάζουν αφού ουρήσουν. Έτσι  και η παραγωγικότητα δε θα  πέφτει και με καθαρά χέρια θα συλλέγονται οι φράουλες. Τουλάχιστον θα κάνουν κάτι πιο τίμιο απ’ αυτό που κάνουν σήμερα.

Γιάννης Κυριακάκης
Χανιά
Πηγή: Αριστερό Μπλόγκ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Tvxs Ρεπορτάζ: Το ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά... το ΕΣΥ

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos
Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι ζοφερή. Παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών, της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας για πρώτη φορά μεταπολεμικά, εξάπλωση της ΗIV λοίμωξης  σε ευπαθείς ομάδες, ενώ από το 2010 σημειώνεται μείωση του αριθμού των γεννήσεων, καθώς και μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 3 χρόνια. Με αυτό το δεδομένο, η αποδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ. που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κατάρρευση, η ραγδαία αύξηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού σαν αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονίων, η απο-ασφάλιση όλο και αυξανόμενης μερίδας του πληθυσμού και η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, ήταν οι άξονες που συζητήθηκαν στο τελευταίο πολύ κρίση – μο σεμινάριο του κύκλου σεμιναρίων Κοινωνία σε Κρίση - Κοινωνία σε (Ανα)συγκρότηση, που διοργανώθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου από την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας, με θέμα «Υγεία: Κατάρρευση και ανασυγκρότηση του συστήματος». Της Ειρήνης Σοβόλου. 
Τη συζήτηση άνοιξε και συντόνισε ο Γιάννης Καλομενίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εισηγητές, Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος,  διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και ο Θεόδωρος Ζδούκος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Το Ε.Σ.Υ. υπό κατάρρευση
«Η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ δεν προέκυψε απλά σαν αποτέλεσμα ενός αιφνίδιου θανάσιμου χτυπήματος που επέφερε η πολιτική της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που με ακραία επιθετικό τρόπο ασκείται από το 2010», τονίζει ο Γιάννης Καλομενίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών . Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά προβλήματα, όπως η υποχρηματοδότηση του δημοσίου τομέα, η διόγκωση του ιδιωτικού με κρατική χρηματοδότηση, η χρόνια κακοδιαχείριση των διαθέσιμων πόρων, η απουσία οργανωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα και η διαφθορά, προϋπήρχαν της κρίσης σε βαθμό που αποτελούσαν δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας, ακόμα και πριν την ίδρυση του Ε.Σ.Υ.
Η κρίση έρχεται να προσθέσει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, καθώς «οι ελίτ επιχειρούν μία μεταρρύθμιση του συστήματος που οριστικοποιεί την διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου στον τομέα της υγείας και αναγνωρίζει σαν νούμερο ένα προτεραιότητα της πολιτικής υγείας την μείωση του κόστους λειτουργίας των δομών και της θεραπείας θυσιάζοντας την καθολικότητα και την ποιότητα και φτάνοντας μέχρι και τον πλήρη αποκλεισμό μίας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού», όπως επισημαίνει ο ίδιος.
Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Καλομενίδη: Υγεία: Κατάρρευση και ανασυγκρότηση
Ο Θεόδωρος Ζδούκος Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. , μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει ασφάλιση, δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας και σε ορισμένες περιπτώσεις η μη πρόσβαση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο του ασθενούς. Οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν το σύνολο της νοσηλείας, που μπορεί να ανέρχεται σε 7.700 ευρώ για έναν πολυτραυματία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ.Ζδούκος.
Το Δ.Ν.Τ. βλάπτει σοβαρά την υγεία
 «Η κοινωνική ανισότητα σκοτώνει» σύμφωνα με τον Γιώργο Νικολαΐδη, ψυχίατρο και διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
 «Στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, οι θάνατοι προέρχονται από λοιμώδη και καρδειαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι το εισόδημα σε απόλυτες τιμές, δηλαδή το μέσο εισόδημα της συγκεκριμένης κοινωνίας που διαφορφώνει τη θνησιμότητα. Αντίθετα, στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες το φάσμα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας διαμορφώνεται κυρίως από το σχετικό κοινωνικό εισόδημα και την κοινωνική ανισότητα. Η πιθανότητα να αρρωστήσει και να πεθάνει κάποιος διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τη θέση που κατέχει στην κοινωνική ιεραρχία», εξηγεί ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Γ. Νικολαΐδη, τα τελευταία χρόνια, ο μεγάλος όγκος μελετών που έχουν αποτιμήσει τις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας λόγω της κρίσης και του περάσματος του Δ.Ν.Τ., μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί και στην Ελλάδα. Εξάλλου «το  Δ.Ν.Τ. εφαρμόζει τα ίδια ανεξαρτήτως κοινωνίας και χώρας, «σαν να εφαρμόζουν κάτι που έχουν έτοιμο στον υπολογιστή τους».  Σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται αύξηση της γενικής θνησιμότητας, από καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώδη νοσήματα του αναπνευστικού, αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, καθώς και αύξηση της παιδικής θνησιμότητας. Η μοναδική βελτίωση που μπορούμε να περιμένουμε είναι στη θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα, προφανώς λόγω του απαγορευτικού κόστους του πετρελαίου κίνησης!
«Τεκμηριώθηκε ότι για κάθε 1 % ανεργίας αναμένεται αντίστοιχη αύξηση της θνησιμότητας, ιδιαίτερα από καρδειαγγειακά νοσήματα και ιδίως στους άντρες παραγωγικής εργασίας», τονίζει ο Γ. Νικολαΐδης. Η ζημιά λόγω της έντασης του  ψυχοκοινωνικού στρες και του αισθήματος ανασφάλειας λόγω της ανεργίας, της ανισότητας και της επισφαλούς εργασίας έχει ήδη γίνει, ενώ η επιβάρυνση των δεικτών υγείας δεν θα περιοριστεί στην τρέχουσα γενιά.
Συγκριτική μελέτη του 2008 σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έδειξε ότι οι δείκτες υγείας στις χώρες που σύναψαν δανειακή σύμβαση με το Δ.Ν.Τ. κατέρρεαν μόλις ξεκινούσε η εφαρμογή της σύμβασης.  Συγκεκριμένα στις χώρες αυτές η θνησιμότητα από φυματίωση ήταν μεγαλύτερη κατά 16,6 % σε σχέση με τις χώρες που δεν είχαν προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. Επίσης, οι χώρες που σύναψαν δανειακές συμβάσεις με άλλους διακρατικούς οργανισμούς πλην του Δ.Ν.Τ εμφάνιζαν καλύτερους δείκτες υγείας. Τέλος, από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι οι χώρες που διέκοπταν τη σύμβαση με το Δ.Ν.Τ., παρουσίαζαν μείωση της τάξεως του 30,7 % στα ποσοστά της φυματίωσης.
Ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας
Κοινός τόπος και για τους τρίτους ομιλητές είναι ότι η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση είναι αδύνατη. «Η απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η κοινωνία απαιτεί την εκπόνηση και εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου, ανταγωνιστικού σε αυτό της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης», τονίζει ο Γ. Καλομενίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ερωτήματα, όπως, μεταξύ άλλων, ποια θα είναι η κεντρική πολιτική στο χώρο της υγείας, πώς θα χρηματοδοτείται το σύστημα υγείας, τι ρόλο θα παίζουν τα κοινωνικά ιατρεία και πώς μπορεί η ίδια η κοινωνία να παρέμβει στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του συστήματος, πρέπει να απαντηθούν με σοβαρότητα σήμερα για να μην τεθούν με ακόμη μεγαλύτερη οξύτητα στο άμεσο μέλλον.
Η σημασία της πρόληψης και της ύπαρξης οργανωμένων πρωτοβάθμιων δομών φροντίδας στα αστικά κέντρα είναι τεράστια και πολλές φορές πολύ πιο σημαντική από την ύπαρξη μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας στα νοσοκομεία, συμφωνούν οι ομιλητές.
Ο Θ. Ζδούκος, τονίζει ότι είναι οι ίδιες οι πολιτικές που ακολουθούνται που οδηγούν στην καταβαράθρωση των συνθηκών ζωής. «Η απαγόρευση των απολύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα από την όποια αναστήλωση του συστήματος υγείας. Ως προς αυτό μπορεί να υπάρχει ιδεολογική αμφισβήτηση, αλλά δεν υπάρχει επιστημονική αμφισβήτηση». Το δικαίωμα στην υγεία είναι ένα καθολικό δικαίωμα, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητείται για κανένα κομμάτι του πληθυσμού. «Όταν αμφισβήτηθηκε αρχικά για τους μετανάστες ήταν βέβαιο ότι η αμφισβήτηση θα επεκτεινόταν και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού», σημειώνει ο ίδιος.
Ο Θ. Ζδούκος προτείνει την κρατικοποίηση των δομών υγείας του υπερτροφικού, κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα,  που πλούτισε τα προηγούμενα χρόνια με την υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών. Πολύ σημαντική είναι και η αξιοποίηση της εμπειρίας των κοινωνικών ιατρείων (7.500 επισκέψεις στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσαλονίκης σε 18 μήνες λειτουργίας) που απέδειξαν ότι ένα διαφορετικό σύστημα υγείας είναι όχι μόνο εφικτό αλλά είναι και το ζητούμενο. Ένα σύστημα που θα δίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην πρόληψη, στη συμμετοχή των ασθενών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, σε ένα άλλο μοντέλο εσωτερικής λειτουργίας με συλλογική λήψη αποφάσεων από όλο το προσωπικό των δομών.
«Ας δούμε την κρίση ως μια ευκαιρία για να διαταχθεί αλλιώς το σύστημα»,  συστήνει ο Γ. Νικολαίδης.

από tvxs     http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%83%CF%85

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


Πίσω από τα παχιά λόγια του κυβερνητικού θιάσου ότι «τα δύσκολα τελείωσαν και τώρα έρχεται η ανάκαμψη», κρύβεται η αλήθεια ότι και το τρίτο μνημόνιο εξυπηρετεί τράπεζες, δανειστές τοκογλύφους και ετοιμάζονται ήδη να ζητήσουν ένα νέο γύρο θυσιών και ένα νέο «κούρεμα» των δικαιωμάτων μας. Τρία χρόνια μνημονίων έχουν οδηγήσει την δημόσια υγεία και περίθαλψη κυριολεκτικά στην κατάρρευση. Νοσοκομεία, χιλιάδες κλινικές, κλίνες και τμήματα καταργούνται με τους νέους οργανισμούς, οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από το ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών και υλικών. Ταυτόχρονα το 5ευρω, το ακριβό φάρμακο, τα ακριβά νοσήλεια , έκλεισαν την πόρτα για τα δημόσια νοσοκομεία σε χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους. Η προσπάθειά τους να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη της βαθιάς δομικής καπιταλιστικής κρίσης, σημαίνει ακόμα περισσότερες περικοπές στο ΕΣΥ, νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μειώσεις μισθών, περικοπές, απλήρωτη εργασία. Είναι πρόκληση την ώρα που έδωσαν και δίνουν δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, να κλείνουν νοσοκομεία, να αφήνουν απλήρωτους τους γιατρούς, χωρίς προσωπικό τα νοσοκομεία και κλειστά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ.
Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα στην προσπάθεια διάλυσης των νοσοκομείων. Το πρόβλημα της υποβάθμισης της υγείας δεν είναι ένα ζήτημα τοπικιστικό, αλλά συνολικής υποβάθμισης των νοσοκομείων όλης της περιοχής στα οποία θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν κλινικές και θα υποβαθμιστούν συνολικά οι παροχές υγείας, μέχρι την οριστική ιδιωτικοποίησή τους.
Οι προσπάθειες των τοπικών παραγόντων (περιφέρεια, δήμοι) ρίχνουν νερό στο μύλο της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής. Να μην αφήσουμε την τύχη του αγώνα μας στα χέρια των τοπικών «παραγόντων». Κανένας «παράγοντας» δεν πρόκειται να μας λύσει το πρόβλημα. Ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη του Λαού είναι οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του. Για αυτό ακριβώς το λόγο χαιρετίζουμε την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ που με μπροστάρη το σύλλογο εργαζομένων στο νοσοκομείο, πραγματοποίησε μια σειρά κινητοποιήσεων, και άνοιξε το θέμα σε όλη την κοινωνία μαζεύοντας 12000 υπογραφές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα και τους συλλόγους να πλαισιώσουν την επιτροπή. Καλούμε αυτούς που χαϊδεύουν την επιτροπή αγώνα και κρύβουν την απραξία τους πίσω της, αλλά και αυτούς που ροκανίζουν τη δράση της στο όνομα της «ιδεολογικής καθαρότητας», να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην κατεύθυνση μιας αυθεντικής αγωνιστικής ενότητας του λαού.  
Να παλέψουμε από κοινού για αναβάθμιση του νοσοκομείου, με αύξηση των κλινών στα πραγματικά επίπεδα αναγκών. Προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αύξηση των κονδυλίων για την υγεία. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και την εθνικότητα. Έξω οι επιχειρήσεις από την υγεία.
Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς από Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Τη συνέχιση των θυσιών, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο όνομα της πληρωμής των τόκων και του χρέους. Θέλουμε ένα κίνημα που να παλεύει για στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους, διαγραφή του χρέους και όχι των νοσοκομείων. Για σπάσιμο από την θανάσιμη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ. Χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για δημόσια υγεία και περίθαλψη, εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο ενάντια στους εκβιασμούς και την ανθρωπιστική κρίση που σπέρνουν οι τροικανοί.
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εργαζομένων Πρέβεζας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Καταγγελία για τη μεθόδευση των απολύσεων στο Δημόσιο


Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλογιστεί τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις και να μην προχωρήσει στις χιλιάδες απολύσεις, που δρομολογούνται για το Δημόσιο μέχρι το 2015.
Τις τελευταίες μέρες ζούμε πάλι το «θέατρο του παραλόγου» με την «παραγωγή» επιόρκων και το διασυρμό του Δημοσίου προκειμένου να δικαιολογηθούν οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, απαραίτητων για τη στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που κινδυνεύουν με οριστική κατάρρευση, θυσία τάχα στην ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ο πραγματικός όμως στόχος είναι η διάλυση του Δημοσίου, η κατάργηση των κοινωνικών αγαθών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων στον Ιδιωτικό Τομέα με συνέπειες που θίγουν πρώτα από όλα τον Ελληνικό λαό.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι αυτή η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και προειδοποιεί με άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις που, ήδη, έχουν εγκριθεί από το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο, διακηρύσσει δε ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν, η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών, ότι η χώρα διαθέτει ακόμα Σύνταγμα και Νόμους. Οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο είναι παράνομες και Αντισυνταγματικές και διαλύουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε μια περίοδο που η Ελληνική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης, τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να συσπειρωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις Ομοσπονδίες – κλάδους, οργανώνοντας την αντίσταση στις νέες μεθοδεύσεις Κυβέρνησης και Τρόικας. Σε αυτό το πλαίσιο η Πανεργατική - Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Τετάρτη, 1η Μάη 2013, θα είναι η απαρχή νέων αγώνων για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης που αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ....

Έκκληση έκτακτης ανάγκης 1/4/2013
Προς όλους τους πολίτες Πειραιά και πέριξ!
Η δημόσια υγεία και πρόνοια βουλιάζει, τα δημόσια νοσοκομεία και πρώτο το Τζάνειο καταρρέουν.
Κάτω από ένα ανελέητο πετσόκομμα πόρων, ανθρωπίνων και υλικώντο Τζάνειο  [και όχι μόνο] βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους διάλυσης

Θα θέλαμε να γνωρίζεις ότι η κατάσταση που πιθανά έχεις βιώσει ή βιώνεις στα δημόσια νοσοκομεία  δεν είναι αδιάφορη και προς εμάς που εργαζόμαστε σε αυτά. Κάθε υγειονομικός υπάλληλος παλεύει με τα ελάχιστα υλικά που του παρέχει το κράτος για να σου προσφέρει την πιο ασφαλή περίθαλψη. Πέρα από κάθε προσωπικό όφελος, στρέφουμε την έκκλησή μας για βοήθεια και σε σένα! Ένα κράτος υπό διάλυση, ένα υπουργείο που κωφεύει συστηματικά στις φωνές μας για καλύτερη και δωρεάν υγεία προς όλους, χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση από τη «ΒΑΣΗ»! Η βάση είσαι ΕΣΥ!
Είμαστε μια ομάδα υγειονομικών του Τζανείου, που δεν ασχολείται με κόμματα και μικροπολιτικά συμφέροντα. Ασχολούμαστε μόνο με την παροχή αξιοπρεπούς και ασφαλούς περίθαλψης όλων των πολιτών.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία δεχόμαστε μια τεράστια πίεση με τη συνεχή απαξίωση μας από τα media [κυρίως τα ιδιωτικά] με τη καραμέλα «φταίνε οι τεμπέληδες του ΕΣΥ». Όμως η αλήθεια είναι ότι στο κρεβάτι του τροικανού Προκρούστη εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια με περικοπές που έχουν φτάσει στο 50%, όλο το σύστημα υγείας/πρόνοιας είναι πια μόνιμα στο κόκκινο!
Το  Τζάνειο και κάθε δομή του ΕΣΥ , εσύ το έχεις κτίσει και πληρώσει από τη τσέπη σου και συνεχίζεις να το πληρώνεις. Όλοι εμείς, έχουμε φορολογηθεί και πληρώνουμε για ένα δημόσιο αγαθό που μας το στερούν και το διαλύουν.
Σε συνθήκες φτώχειας όλο και πιο πολλών, μαζικής ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας, οι δημόσια υγεία θα έπρεπε να ενισχύεται. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο!
  • Είσαι αυτός που περιμένει ατελείωτες ώρες στα επείγοντα για να εξεταστεί από τον ΕΝΑ εκ των δύο γιατρών που δουλεύουν σε κάθε ιατρείο.
  • Είσαι αυτός που περιμένει από ΜΙΑ νοσηλεύτρια για 30 ασθενείς να νοσηλευτεί με ασφάλεια.
  • Είσαι αυτός που περιμένει ατελείωτα τον ΕΝΑ από τους 4 τραυματιοφορείς που καλύπτουν όλο το νοσοκομείο, για να μεταφερθεί ο ασθενής του.
  • Είσαι αυτός που περιμένει απαντήσεις εργαστηριακών εξετάσεων  και που μπορεί να μην τις πάρει και ποτέ, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εργαστηριακά υλικά ( αντιδραστήρια ) στο νοσοκομείο.
  • Τέλος, είσαι αυτός που προσπαθεί να εξυπηρετηθεί διοικητικά από ΕΝΑ και μόνο διοικητικό υπάλληλο για κάθε διοικητικό τομέα.
Η εικόνα του Τζανείου είναι αποκαρδιωτική ! Οι εφημερίες του όλο και πιο πολύ θα προσομοιάζουν  σε χώρα τριτοκοσμική σε εμπόλεμη κατάσταση!
Είμαστε λίγοι, με ελάχιστα υλικά, με τεράστια κούραση ( σωματική και πνευματική ) και με χαμηλή επαγγελματική ικανοποίηση. Κάνουμε αγώνα για την υγεία που αξίζει σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, χωρίς κανένα αποτέλεσμα! Θα θέλαμε κάθε νοσοκομείο να εφημερεύει καθημερινά για την εξυπηρέτηση όλων, όμως αυτό απαιτεί αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων και αυτό ΚΟΣΤΙΖΕΙ!!! Κάνουν εκπτώσεις και περικοπές στην ασφάλεια και στην αξιοπρέπεια  των πολιτών, εκεί που η δωρεάν και η άμεση πρόσβαση στην υγεία είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους!
Δεν πάει άλλο ! Πρέπει να αντισταθούμε! Σε θέλουμε μαζί μας για να μην καταρρεύσουμε μέσα στη μνημονική ζούγκλα!
Για χρόνια οι ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και οι παραφυάδες τους χρησιμοποίησαν τα νοσοκομεία και όλο το δημόσιο σαν κομματικά φέουδα.

Ζητάμε τη βοήθειά σου  και κυρίως την υπομονή, τη κατανόηση και την παρουσία σου σε κάθε αγώνα που κάνουμε. Θα θέλαμε να θυμάσαι πως ο υγειονομικός υπάλληλος (νοσηλευτής, γιατρός, εργαστηριακός, διοικητικός), δεν είναι εχθρός! Δεν ζητάει τίποτε άλλο παρά ανθρώπινες συνθήκες υγείας για όλους!

ΕΧΘΡΟΙ είναι αυτοί που αγνοούν ότι είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και όχι ΖΩΑ.
Σκέψου - αντιστάσου - οργανώσου – αγωνίσου - ψηλά το κεφάλι με αξιοπρέπεια!
Πρέπει και οφείλουμε να τους ανατρέψουμε!

Επικοινωνία:
    www.lefko-kyma.com    
 lefkokyma@hotmail.com

Η Δημόσια Υγεία στην εποχή των Μνημονίων

Η Jaquou Utopie και ο Αποστόλης Φωτιάδης στο Radiobubble, συζήτησαν το θέμα “Δημόσια Υγεία” σε μια έκτακτη εκπομπή, την Πέμπτη 4 Απριλίου, 4:00 – 6:00 μ.μ.
Καλεσμένοι στο studio του Radiobubble o Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, Επιμελητής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του ΠΙΣ και η Όλγα Αναγνωστοπούλου, Παθολόγος στον ΟΚΑΝΑ.
Eπίσης στον αέρα του Radiobubble ο Αναστάσιος Χατζής, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και η η Αναστασία Σκαφίδα, ειδικευόμενη Νευρολογίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Υποχρηματοδότηση, συρρίκνωση οργανισμών και νοσοκομείων, υπερεργασία και ελάχιστες αμοιβές για το υγειονομικό προσωπικό, ελλείψεις ανθρώπων αλλά και  υλικών, ελαχιστοποίηση κοινωνικής πρόνοιας, περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, εκρηκτική άυξηση ανασφάλιστων,  ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης σε υπηρεσίες και φάρμακα και τελικά μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης σχηματίζουν τον νέο χάρτη της Δημόσιας Υγείας την εποχή του Μνημονίου.
1ο Μέρος
Ο χάρτης των δημόσιων νοσοκομείων συρρικνώνεται. To σχέδιο συρρίκνωσης ισχύει και για το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, σύμφωνα με την ειδικευόμενη νευρολογίας στο νοσοκομείο, Αναστασία Σκαφίδα. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει έναν νέο οργανισμό που φέρνει μαζί του το κλείσιμο μίας Παθολογικής, μίας Χειρουργικής κλινικής αλλά και του Διαβητολογικού Ιατρείου του νοσοκομείου. Μαζί με αυτά έρχεται και μείωση κατά 80 των κλινών του νοσοκομείου, κατά 200 του νοσηλευτικού προσωπικού και κατά 60 των γιατρών. Ήδη βέβαια στην Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου οι ειδικευμένοι νευρολόγοι θα έπρεπε να είναι 5 ενώ είναι 2. Το Τζάνειο νοσοκομείο όταν κάνει γενική εφημερία καλύπτει τον πληθυσμό του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής αλλά και των νότιων προαστίων. Νέα γιατρός, που ζει την καθημερινότητα της υπερεργασίας, που μπορεί να φτάνει και τις 36 ώρες συνεχούς εργασίας στο νοσοκομείο, με ελάχιστη αμοιβή και τις εφημερίες να αξίζουν 2,5 ευρώ την ώρα, ποσό το οποίο και τους χρωστάνε, η Αναστασία βλέπει τους νέους συναδέλφους και φίλους της να φεύγουν από τη χώρα ενώ η ίδια βρίσκετε σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την αξιοπρέπεια στην εργασία της.
Την παραπάνω εικόνα συμπληρώνει με λεπτομέρειες ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου. Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είναι απλήρωτοι όσον αφορά τις εφημερίες, τις υπερωριακές τους δηλαδή αποδοχές, από 1η Δεκεμβρίου του 2012 και μετά (00:26:33). Στο 40% των νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων τα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά (Νίκαιας, Τζάνειο, Ογκολογικό Μεταξά) είναι απλήρωτοι από 1η Νοεμβρίου του 2012 και μετά. Υπάρχουν πολλά οφειλόμενα από προηγούμενο χρονικό διάστημα για να φτάσουμε στο αποκορύφωμα. Στο νοσοκομείο της Λήμνου οι εφημερίες είναι απλήρωτες τα δύο τελευταία χρόνια. Η τραγική κατάσταση περιλαμβάνει την έλλειψη σε κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα με 150 κρεβάτια να είναι κλειστά αν και υπάρχει ο εξοπλισμός, επειδή λείπουν οι νοσηλευτές.
Πέρα από τις αναμονές και το κόστος ακόμα και για τον ασφαλισμένο ογκολογικό ασθενή, η διοικήτρια του ογκολογικού νοσοκομείου Μεταξά ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/03) το κλείσιμο 70 κρεβατιών του νοσοκομείου (00:37:00) από τα 500 του νοσοκομείου γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.
Το φλέγον ζήτημα που διαλύει τη δημόσια υγεία είναι η απαγόρευση των προσλήψεων, έργο του Υπουργού Λοβέρδου. Στα αυτιά των γιατρών έχει φτάσει τις τελευταίες μέρες πως η απαγόρευση αυτή δεν ήταν απαίτηση της Τρόικα αλλά πρωτοβουλία του ίδιου του Γ. Λοβέρδου, (00:39:21) την οποία συνέχισε ο κος Λυκουρέντζος.
Στο μεταξύ για τους ασθενείς, και ειδικά για τους ανασφάλιστους, η δημόσια υγεία μετατρέπεται με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια σε απλησίαστη πολυτέλεια, ειδικά για έναν μη μόνιμο κάτοικο της χώρας που οι τιμές διπλασιάστηκαν μετά από νομοθετική διάταξη του κου Λυκουρέντζου. Ένας φυσιολογικός τοκετός κοστίζει 1300 ευρώ και μια επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα 3000 ευρώ. Ενώ ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξάνεται διαρκώς ταυτόχρονα αλλάζουν και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Και έτσι η πρόσβασή σε περίθαλψη και φάρμακα εξαφανίζεται για ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας.
Γι’ αυτούς και άλλους λόγους, που ο κος Παπανικολάου μας εξηγεί, πληθαίνουν οι διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη δραματική κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Σε μια συζήτηση που επανέρχεται διαρκώς το όνομα του κου Λοβέρδου αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ η λέξη κλειδί είναι η υγειονομική βόμβα, αλλά με χαρακτηριστικά τελείως διαφορετικά από αυτά που της προσδίδει η πολιτική ηγεσία. Απόδειξη το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού που μειώνεται πλέον στη χώρα. Το φαινόμενο, που εμφανίστηκε με την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου, έχει καταγραφεί και από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και μας οδηγεί σε αστρονομικούς αριθμούς κλεμμένων χρόνων ζωής.
Για να ακούσετε το πρώτο μέρος της εκπομπής πατήστε πάνω στην εικόνα
Κινητοποίηση-Υγεία-660x495-300x225
2ο Μέρος
Οι μεταμοσχεύσεις είναι άλλος ένας κρίκος του πλέγματος των υπηρεσιών υγείας που διαλύεται λόγο συνολικής υποχρηματοδότησης. Ο ΕΟΜ βρίσκεται σε δυσκολία και δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του γιατί το ποσό που έχει χορηγηθεί για το 2013 είναι υποδεέστερο από αυτό που είχε χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, μας λέει ο πρόεδρός του, κος Αναστάσιος Χατζής (00:08:42). Ο ίδιος επιβεβαιώνει τη μείωση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, κάτι που συνδέεται άμεσα με το κλείσιμο κλινών εντατικής θεραπείας. Η συχνότητα (7-8 δότες οργάνων ανά μήνα) μετά τον Δεκέμβριο του 2012 που εφαρμόστηκε το κλείσιμο κλινών εντατικής (00:09:40) με αποτέλεσμα αυτός ο αριθμός να αντιστοιχεί πια σε τρεις με τέσσερις μήνες. Από στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας έχουμε αυτή τη στιγμή 153-160 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά με 500-520 περίπου να λειτουργούν ενώ οι πραγματικές ανάγκες στον Ελλαδικό χώρο ώστε να γίνεται επαρκής κάλυψη των βαρέως πασχόντων ασθενών είναι 1000 κρεβάτια ΜΕΘ (00:10:00). Οι ασθενείς στρέφονται προς μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι  το κόστος στην Ελλάδα είναι σαφώς μικρότερο ενώ στην Ευρώπη μπορεί μια μεταμόσχευση, για παράδειγμα ήπατος, να κοστίζει από 100.000 ευρώ μέσω του Ε12 μέχρι και 500.000 ευρώ σε κάποια κέντρα που δέχονται ιδιωτικά τους ασθενείς. Η λειτουργεία του ΕΟΜ όπως και η ανάπτυξη μονάδων μεταμόσχευσης δεν είναι κάτι πολυδάπανο, συνεχίζει ο κος Χατζής. Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν την πλήρη λειτουργία των μονάδων ΜΕΘ. Και εμφανίζεται το φαινόμενο η μείωση του κόστους που προκύπτει λογιστικά με τη μη λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ, ουσιαστικά ξοδεύεται συχνά στο πολλαπλάσιο για την μετάβαση των ασθενών σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού.
Το μέλλον του ΟΚΑΝΑ αλλά και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του είναι το επίκεντρο της συζήτησης με την κα Όλγα Αναγνώστου, παθολόγου στον οργανισμό. Το θέμα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ (οργανισμός που εξυπηρετεί 8500 ανθρώπους), όπου οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται εδώ και 22 μέρες με κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του, είναι πρόβλημα βιωσιμότητας. Ειδικά στον ΟΚΑΝΑ ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για το 2013 ίσα που καλύπτει τη μισθοδοσία των εργαζομένων κι αυτό παρά τη μείωση των μισθών (00:21:00). Κι όλα αυτά ενώ η κρίση προκαλεί αύξηση στο φαινόμενο της εξάρτησης τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με μεγαλύτερη βαρύτητα τοξικοεξάρτησης. Επίσης αυξάνει τις ψυχικές παθήσεις. Ειδικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί επιδημία του HIV ειδικά στα τοξικοεξαρτημένα άτομα, σε ένα πληθυσμό που δεν έχει στεγανά. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τη μείωση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ και σε συνδυασμό με τη μείωση κάθε κοινωνικής παροχής προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
Για να μπορέσει ο ΟΚΑΝΑ να λειτουργήσει χωρίς χρέη χρειάζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ χρηματοδοτείται μόνο με 18 εκατομμύρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί να λειτουργεί μέχρι το καλοκαίρι (00:24:00). Η κα Αναγνώστου παρατηρεί πως ενώ όλοι οι πολιτικοί παράγοντες αναγνωρίζουν το πρόβλημα η αντιμετώπιση έχει σαφή χαρακτηριστικά αμοραλισμού. Κι αυτά ενώ στον ΟΚΑΝΑ σήμερα αντιστοιχεί ένας παθολόγος ανά πέντε μονάδες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη μία φορά κάθε εβδομάδα.
Με τον κακό προγραμματισμό της πολιτικής Λοβέρδου αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ η ανάπτυξη του ΟΚΑΝΑ έγινε χωρίς την πρόβλεψη χρηματοδότησης για τη διατήρηση των μονάδων που είναι απαραίτητες. Είναι άραγε πολιτική στρατηγική να εξαφανιστούν αυτοί οι άνθρωποι από την ορατότητα μας; Στο κέντρο του Πειραιά, μας απαντά η κα Αναγνώστου, υπήρχε μια μονάδα που λειτουργούσε εδώ και χρόνια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποσχέθηκε στον δήμαρχο του Πειραιά, Μιχαλολιάκο, ότι θα μεταφέρει τη μονάδα αυτή κι ότι μετά θα πιούνε ούζα στον Πειραιά. Και όντως , το έκανε. Η πρώτη μονάδα του ΟΚΑΝΑ που έκλεισε ήταν αυτή του Πειραιά και το γλέντι που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε σε γραφείο εφοπλιστή (περί το 00:40:00).
Η στάση που κρατάμε απέναντι στα περιθωριοποιημένα άτομα είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας, επιμένει η κα Αναγνώστου.
Η κατάσταση χειροτερεύει για τους χρήστες των υπηρεσιών του οργανισμού αλλά και για τους εργαζόμενους και η πολιτική ηγεσία κωφεύει σταθερά. Την ίδια στιγμή απαιτεί από τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ να επιστρέψουν αναδρομικά το επιπλέον ποσό που πληρωνόταν εδώ και μια δεκαετία μέσω της νόμιμης συλλογικής τους σύμβασης, η οποία καταργείται επίσης αναδρομικά. Το θέμα είναι πια στα χέρια του εισαγγελέα ενώ το επόμενο βήμα είναι να βεβαιωθούν τα ποσά αυτά στην εφορία.
Και η συζήτηση επέστρεφει στην πολιτική αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, την  διαχρονικά ανεκδιήγητη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και την επιχείρηση ΘΕΤΙΣ αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις που είναι ανυπολόγιστες.
Για να ακούσετε το δεύτερο μέρος της εκπομπής πατήστε πάνω στην εικόνα

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σωματείο Βάσης Ανέργων & επισφαλώς εργαζομένων για την υγεία


Σωματείο Βάσης Ανέργων

& επισφαλώς εργαζομένων

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό για κάθε άνεργο κι εργαζόμενο, για όλους τους ανθρώπους.
Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την υποβάθμιση της ζωής όλων μας. Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης όσον αφορά τις διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές συνδυάζεται τόσο με την ακραία φορολόγηση όσο και με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της επισφαλούς εργασίας. Είτε ως άνεργοι είτε ως εργαζόμενοι, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε μέσα σε έναν κυκεώνα φοροεισπρακτικών μέτρων, ακρίβειας και χαρατσιών σε μια περίοδο που κράτος-τρόικα-αφεντικά μας εκβιάζουν κόβοντας τα ήδη πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ, τα μεροκάματα και τα δώρα. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι συνάνθρωποι μας που το σύστημα τους έχει πετάξει στο περιθώριο όχι μόνο της εργασίας αλλά και της ζωής αφήνοντάς τους χωρίς στέγη και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες.

Το Υπουργείο Yγείας περικόπτει και στέλνει στην εφεδρεία το υγειονομικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει τις ήδη κενές οργανικές θέσεις, συγχωνεύει και κλείνει νοσοκομεία, κλινικές του ΙΚΑ , πολύ-ιατρεία και δημοτικά ιατρεία κάνοντας την περίθαλψη προνόμιο λίγων Παράλληλα ισοπεδώνεται η ήδη -λόγω της συνθήκης ζωής που έχει επιβληθεί- επιβαρυμένη ψυχική υγεία αυτών που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο από το ίδιο το σύστημα κάνοντας τους υποχείρια και εξαρτημένους από αυτό.
Την ίδια στιγμή που άνεργοι και οι επισφαλείς εργαζόμενοι ζούμε σε μια συνθήκη έλλειψης  παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ελληνικό κράτος με μπροστάρηδες την εκκλησία και τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και από επιφανή ντόπια αφεντικά, μας προβάλλουν σχεδόν καθημερινά μέσω των ΜΜΕ το ¨φιλανθρωπικό” τους έργo.

Οι αντικοινωνικές πολιτικές που επιβάλλει αυταρχικά το καθεστώς του σύγχρονου ολοκληρωτισμού οδηγούν στην εξαθλίωση. Η πλήρης διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας με τις δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υλικοτεχνικές υποδομές και, τελικά, την αδυναμία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το κενό καλύπτει ο ολοένα αυξανόμενος ιδιωτικός τομέας, που, μετά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, εξυπηρετεί πλέον μόνο όσους έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική δεν είναι προσωρινή, δεν αφορά μόνο τακτικές «διάσωσης» της χώρας αλλά αποτελεί στρατηγικό στόχο του συστήματος: ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθεί δραματικά για να εξυπηρετούν με κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες ή και καθόλου μόνο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού ενώ οι υπόλοιποι θα αγοράζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια.

Απέναντι σ αυτήν την επίθεση ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί…) κινητοποιείται και αντιδρά, με ριζοσπαστικό τρόπο πολλές φορές , υπερασπιζόμενο τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα του, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης ως κοινωνικό δικαίωμα (βλέπε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης νοσοκομείου Κιλκίς, κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα της ψυχικής υγείας, στο Αττικό νοσοκομείο, στo Γενικό στα Πατήσια, στο Ελπίς κ. α.).

Η  συνειδητοποίηση  της  ταξικής  θέσης  των  ανέργων  και των επισφαλών  ή μη εργαζομένων,  η συσπείρωση  –  συλλογικοποίηση  μας  μέσα σε σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και τοπικές ομάδες ανέργων με βασικό χαρακτηριστικό την συνεργασία μεταξύ μας, και η σύνδεση των αγώνων των αντιστεκόμενων ευρύτερα, είναι το πρώτο βήμα για ν απαντήσουμε ως κοινωνία στον αποκλεισμό την εξαθλίωση και τον κανιβαλισμό, που με βία επιβάλλουν οι από πάνω.

Η συμμετοχή μας σε συνελεύσεις, με οριζόντιες δομές, στις γειτονιές όπου ζούμε, για να αγωνιστούμε στο παρόν για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας  μας  χωρίς  κομματικές  κηδεμονίες , έξω  από  θεσμικές  διαμεσολαβήσεις είναι το όπλο μας στον αγώνα για την επιβίωσή μας .  Πρέπει να δημιουργήσουμε  δομές  αλληλοβοήθειας  και  αλληλεγγύης  μεταξύ  μας  για  να  ζήσουμε  με αξιοπρέπεια,  θεμελιώνοντας  στο  σήμερα  αξίες  μιας  άλλης  κοινωνίας  με  διαφορετικό  τρόπο οργάνωσης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Απαιτούμε:

-Δωρεάν υγεία για όλους
-Άμεση σφράγιση βιβλιάριων υγείας όλων των ταμείων που έχουν λήξει λόγω οφειλών
-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους κ εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Πρόσκληση σύσκεψης φορέων(ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ) ( ygeianet.gr )



- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ                               
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ -  ΠΕΙΡΑΙΑ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΠΡΟΣ : Μαζικούς φορείς  και συλλογικότητες  που εκπροσωπούν χρήστες ή εν δυνάμει χρήστες περίθαλψης – Σύσκεψη 3/4/13

Φίλες, φίλοι
 Σας είναι ήδη γνωστό πως η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι ήδη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ.
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Ενδεικτικά , μόνο στη νοσηλευτική υπηρεσία , υπάρχουν περίπου 250 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 750 .
Διαρκώς έχουμε αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις , ενώ προσλήψεις δεν γίνονται.
Λειτουργούν μόνο 11 από τις 18 κλίνες ΜΕΘ – ΜΑΦ και μόνο  6 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες .
Στις κλινικές και  στα ιατρεία , η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού – ασθενών είναι σε τριτοκοσμικά επίπεδα .
Παρομοίως απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και όσον αφορά τα εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου .
Επίσης δραματική είναι η κατάσταση σχετικά με τις υποδομές του νοσοκομείου.
Ενδεικτικά αναφέραμε πως εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια τα αναγκαία έργα που υποτίθεται πως θα εντάσσονταν στα προγράμματα ΕΣΠΑ  όπως:
-          Η προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου.
-          Η ανακαίνιση του ισογείου κεντρικού κτιρίου – εργαστηρίων .
-          Η ανακαίνιση 1ου και 2 ου ορόφου κεντρικού κτιρίου – κλινικών.
-          Η ανακατασκευή χειρουργείου – ειδικών μονάδων.
-          Η κατασκευή του νέου κτιρίου ψυχιατρικού τομέα.
Το ηθικό του προσωπικού που στηρίζει με αυτοθυσία την δωρεάν δημόσια περίθαλψη έχει κλονιστεί σοβαρά με τους μισθούς πείνας και τις απλήρωτες εφημερίες  και  υπρωρίες.
Η απαξίωση και περιφρόνηση από την πολιτεία στους λειτουργούς των νοσοκομείων είναι πραγματικά εξοργιστική.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ πολιτικής που ασκεί εναντίον του Ελληνικού λαού η ΧΟΥΝΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΕΕ – ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν.
Πρόκειται για πολιτική  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  και ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ  γενοκτονίας  ενάντια στον πληθυσμό της χώρας . Για παράδειγμα σχετικά με το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν προειδοποιήσεις (από έγκυρες διεθνείς, επιστημονικούς οργανισμούς για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που προκύπτει) , οι οποίες ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ από την Τρόικα και τους κυβερνώντες.
            Είναι επιτακτική ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή να συγκροτηθεί ΑΜΕΣΑ ένα δυναμικό ΜΕΤΩΠΟ για αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ  και ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του νοσοκομείου μας.
 Στο ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ πρέπει να συμμετέχουν τόσο οι υγειονομικοί λειτουργοί , όσο και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το νοσοκομείο.
            ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ σε σύσκεψη για συντονισμό με αρχική πρόταση για κοινή προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων .
            Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ   3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 18:00 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.        

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ " ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ " : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                     Επείγουσα ανακοίνωση, 2 απριλη

Επείγουσα ανακοίνωση, 2 απριλη


Επείγουσα ανακοίνωση
Συναδέλφισες/οι
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τις πληροφορίες που έχουμε (Ευαγγελισμός, κατάληψη γραφείου Παπαχρηστου, κ.α.) γνωρίζουμε ότι, το Υπουργείο, τα νοσοκομεία (όλα?, ποια?) έχουν υπογράψει κάποιου είδους συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες σύμβουλων, στα πλαίσια των μνημονικών υποχρεώσεων τους, με μια νομοθετική ρύθμιση Λοβέρδου από το 2010 (θα το ψάξουμε!)
Μαθαίνουμε ότι τέτοια εταιρεία υπάρχει και στο Τζάνειο, με ένα υπάλληλο (γνωρίζουμε το όνομα του) εδώ και 2 χρόνια χωρίς να ξέρουμε το παραμικρό!
Ποιοι είναι αυτοί σύμβουλοι φαντάσματα, με τι ασχολούνται, από πού πληρώνονται? Όλα αυτά περί διαφάνειας και διαυγείας είναι χάντρες και καθρεφτάκια για μας τους ιθαγενείς, υπηκόους αυτού του κράτους κλοτσοσκούφι!
Τώρα άρχισαν να την πέφτουν με εφόδους για παρουσίες, ωράρια και σχετικά (26 Μαρτίου, Ευαγγελισμός). Τυχαίο? Τώρα που επείγονται να κάνουν απολύσεις στο δημόσιο όπως θέλουν τα αφεντικά στις Βρυξέλες και στο ΔΝΤ.
Που σκοπεύουν πραγματικά?
Εμείς πιστεύουμε ότι πρώτα από όλα είναι να τρομοκρατήσουν και να περάσουν μέτρα χωρίς να βγάλουμε κιχ όπως
  1. Κλείσιμο δόμων του ΕΣΥ, Νοσοκομεία , συγχωνευσεις, κλινικών, εργαστηρίων κλπ, κέντρα υγείας, ψυχική υγεία, ΟΚΑΝΑ, και τελειωμό δεν έχει η λίστα.
  2. Να περάσουν περικοπές σε αμοιβές, να ανεχόμαστε την ξευτίλα των απλήρωτων δεδουλευμένων!
  3. Να περάσουν χωρίς αντίσταση οι (αντισυνταγματικές) απολύσεις στο Δημόσιο που με υποκρισία τις λένε διαθεσιμότητες!
Τι  κάνουμε!
Δεν μασάμε –δεν δίνουμε στοιχεία- δεν απαντάμε σε φανταρίστικους ελέγχους και μάλιστα από ιδιώτες!
 Καλούμε τους/τις συναδέλφους/σες, ΔΕΝ μένουμε μόνοι μας και γενικά δεν αδιαφορούμε σε κρούσματα αυταρχισμού. Ενημερώνουμε τους φυσικούς προϊστάμενους και απαιτούμε από εκπροσώπους μας στο Σύλλογο, για πλήρη και ξεκάθαρη υποστήριξη!  Ο Σύλλογος εργαζομενων τζανειου θα πρέπει ενεργητικά να αντιπαρατεθεί, στη προσπάθεια να <<ψαρώσουμε>> και να είναι σε ανοιχτή γραμμή με ΠΟΕΔΗΝ,ΕΙΝΑΠ, άλλα σωματεία  ΚΛΠ.
Απαντάμε:
Υπεύθυνοι για τη λειτουργία και το τρόπο που δουλεύουμε είναι τα τμήματα, οι προϊστάμενοι, και διευθυντές τμημάτων, για το πώς αξιοποιούν τους εργαζόμενους. Δεν είμαστε φαντάροι να βαράμε προσοχές σε κάθε αξιωματούχο , της διοίκησης  ιδιώτη, φερτό η ντόπιο!
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας σπάσουν το ηθικό! Οι δρακόντειοι νόμοι για τις διαθεσιμότητες αχρηστεύονται στη πράξη με μαζική ανυπακοή και διαμαρτυρία!
 Αρκετά με τη ξευτίλα και τη λοιδορία των Δημόσιων σαν επιόρκους και τεμπέληδες!
Αν έχουν συγκεκριμένες  αποδείξεις για επίορκους, φακελάκηδες, μιζαδόρους κλπ να εφαρμόσουν άμεσα και με κάθε αυστηρότητα το νόμο αντί να πιπιλίζουν αυτή τη καραμέλα κάθε φορά που έρχεται η τρόικα.
Εμείς το θέλουμε πιο πολύ από κάθε άλλον!
Καθαρές λύσεις, καθαρές κουβέντες!