Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσοκομείων, Επιτροπών Αγώνα και Υγειονομικών

          ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, 
                       ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

                                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τη Δευτέρα 26-11-2012 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων νοσοκομείων επιτροπών αγώνα και εργαζομένων στο αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα. Παραβρέθηκαν μέλη Δ.Σ., συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα και υγειονομικοί από 10 νοσοκομεία της Αττικής. 
Στη συνέλευση παρευρέθηκε και χαιρέτησε εκπρόσωπος από τους διοικητικούς του Ε.Κ.Π.Α.
Κοινή παραδοχή ήταν ότι μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 από την ¨Συντριπτική πλειοψηφία¨ των συν 3 βουλευτών της ντόπιας ΤΡΟΙΚΑΣ Σαμαρά Βενιζέλου, Κουβέλη, έρχεται η πραγματική σύγκρουση με την εφαρμογή του, βήμα το βήμα, μέτρο το μέτρο με αιχμή αυτή τη στιγμή τις απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα.
Η αντίσταση με καταλήψεις και απεργίες από τους εργαζόμενους των δήμων, των υπουργείων και των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων φουντώνει και δείχνει πως τα σχέδια των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ μπορούν  να ακυρωθούν στην πράξη. Στόχος μας είναι να συντονίσουμε τη δράση μας με όλα αυτά τα κομμάτια που παλεύουν τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι και τα νοσοκομεία βρίσκονται στο στόχαστρο, με το λουκέτο που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση σε πάνω από 50 νοσοκομεία μέχρι το Γενάρη του 2013. Μαζί με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις κλινικών, κρεβατιών στο ΕΣΥ ετοιμάζονται να καταργήσουν χιλιάδες οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να απολυθούν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στο 2013. Ενώ συνεχίζονται οι θηριώδεις περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και στους μισθούς, τα απλήρωτα δεδουλευμένα και οι τεράστιες ελλείψεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να μην περάσει αυτή η βαρβαρότητα στην υγεία.
Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων της επαρχίας (Ικαρία, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Άρτα) και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις με γενικές συνελεύσεις, Δ.Σ, επιτροπές αγώνα, περιοδείες  για να μαζικοποιήσουμε την πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομείων την Παρασκευή 30-11-2012 13:00 στο Υπουργείο Υγείας (Παναττική 3ωρη στάση εργασίας και 24ωρη απεργία ΠΟΕΔΗΝ) ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση νοσοκομείων.
Αξιοποιούμε την ευκαιρία και απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα για τη διενέργεια πανελλαδικού συντονισμού νοσοκομειακών την Παρασκευή 30-11-2012 στις 15.30 σε χώρο που θα ανακοινωθεί με στόχο τον κοινό προγραμματισμό κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα. 
Καλούμε  την ΑΔΕΔΥ στο Γ.Σ. την Δευτέρα 3/12 να κηρύξει 48ωρη απεργία για όλο το Δημόσιο και να κλιμακώσει με επαναλαμβανόμενες απεργίες για να μην περάσουν οι απολύσεις και οι περικοπές. 
Καλούμε  ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση για να βγούνε και τα νοσοκομεία δίπλα στους χώρους που αγωνίζονται να σταματήσουν τις απολύσεις και τις περικοπές.
ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/11, 1μμ στο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Γιατί είμαστε σε κινητοποιήσεις;

Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας είναι από τους πιο κρίσιμους για την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Όσο διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας, κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα μπορεί να απολαμβάνει ελεύθερα και χωρίς αντίτιμο αυτό το κοινωνικό αγαθό.
Ως δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούμε σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, μας θλίβει και μας εξοργίζει η σταδιακή απαξίωση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα τώρα, στα χρόνια των μνημονίων, είναι πασιφανές ότι η πολιτική και οικονομική εξουσία, συνεπικουρούμενες από τα όργανα ελέγχου των διεθνών δανειστών έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκή αγώνα με στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης και την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.
Τα όπλα που χρησιμοποιούν για να πετύχουν αυτόν τον στόχο είναι πολλά:
  • Οι οριζόντιες απολύσεις δημόσιων λειτουργών, το νέο πειθαρχικό, η καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας και βασικών δικαιωμάτων: Σε μία Δημόσια Διοίκηση υποστελεχωμένη σε ευαίσθητους τομείς, όπως αυτός της Υγείας και περίθαλψης, προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς περισσεύουμε. Δεν είναι μόνο οι 68 συνάδελφοι που είναι υποψήφιοι προς απόλυση αλλά και οι 150.000 που ζητάει η Τρόικα μέχρι το 2015. Με τον νόμο 4093/2012 (Μνημόνιο 3) ο δημόσιος λειτουργός αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει το καθήκον της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, αφού δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε πολιτικές που το βλάπτουν. Τέλος, η αυτόματη θέση σε αργία των υπαλλήλων που εκκρεμούν εις βάρος τους πειθαρχικές διαδικασίες, πριν κριθεί η αθωότητά τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στοιχειωδών αρχών του Δικαίου.
  • Οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία έχουν παγώσει. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 15.112 αποχωρήσεις και μόνο 2.261 προσλήψεις για την πενταετία ‘12-‘16. Με την λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών 200 κλίνες θα μείνουν κλειστές, την ώρα που ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι στην Εντατική.
  • Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται, ενώ ενισχύεται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η εκχώρηση τομέων της υγείας στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, χωρίς να διασφαλίζεται απαραίτητα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Γιατί όλα αυτά σε αφορούν;
  • Τα μέτρα μετακυλίουν το βάρος στις άδειες τσέπες των πολιτών. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς. Καθορίζουν συμμετοχή 50% για ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% για ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων, προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές. Πάνω από 500.000 άνθρωποι δε δικαιούνται στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη λόγω μη πλήρωσης ασφαλιστικών προϋποθέσεων
  • Αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, επιβάλλεται κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία.
  • Οι απολύσεις σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων από την Τρόικα θα υποβαθμίσουν κι άλλο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό το φτωχό επίπεδο υπηρεσιών θα επικαλούνται οι κυβερνώντες και τα δημοσιογραφικά φερέφωνά τους, ώστε να ρίξουν σαν ώριμο φρούτο τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά στην αγκαλιά των ιδιωτών, που θα χρεώνουν για τη μέχρι σήμερα χωρίς οικονομική επιβάρυνση παροχή τους.
  • Αν το ποσοστό της ανεργίας είναι σήμερα 25,4%, μετά τις απολύσεις θα εκτοξευθεί κατακόρυφα. Σε μια ιδιωτική αγορά που οι μισθοί έχουν φτάσει τα 400 ευρώ και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα προϊόντα, η περαιτέρω αύξηση των ανέργων θα την μετατρέψει σε πραγματική ζούγκλα.
Καιρός να τελειώνουν κάποιες αυταπάτες. Ένα πελατειακό σύστημα δε θα γίνει αξιοκρατικό, αν απολυθούν μερικές χιλιάδες που εξαρτάται η ζωή τους από αυτή τη δουλειά. Θα αλλάξει μόνο με την ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής που το γέννησε. Ο στόχος δεν είναι ούτε η εξοικονόμηση δαπανών, ούτε η αξιοκρατία. Είναι η ισοπέδωση των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε ένας ολόκληρος λαός να θυσιαστεί στο βωμό των κερδών του Κεφαλαίου. Το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι λειτουργοί, είναι ένα πλήγμα κατά ολόκληρης της κοινωνίας.

Για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις μας.
Να συμπαραταχθούν με τον αγώνα που κάνουμε για δουλειά, αξιοπρέπεια και δημόσια υγεία και περίθαλψη.
Μη στέκεστε απέναντί μας. Είμαστε σύμμαχοι σε αυτό
τον αγώνα
.
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ σε μορφή pdf

από ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 17

 http://aristotelous17.wordpress.com/2012/11/27/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΔΕΥΤΕΡΑ 26-11-2012 18:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

 Συναδέλφισσες/οι
Μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 από την ¨Συντριπτική πλειοψηφία¨ των συν 3 βουλευτών της ντόπιας ΤΡΟΙΚΑΣ Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, έρχεται η πραγματική σύγκρουση με την εφαρμογή του βήμα το βήμα , μέτρο το μέτρο με αιχμή αυτή τη στιγμή τις απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα.
Η αντίσταση με καταλήψεις και απεργίες από τους εργαζόμενους των δήμων , των υπουργείων και των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων φουντώνει και δείχνει πως τα σχέδια των ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ μπορούν  να ακυρωθούν στην πράξη.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται στο στόχαστρο με το λουκέτο που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση σε πάνω από 50 νοσοκομεία μέχρι το Γενάρη του 2013. Μαζί με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις κλινικών , κρεβατιών στο ΕΣΥ ετοιμάζονται να καταργήσουν χιλιάδες οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να απολυθούν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στο 2013. Ενώ συνεχίζονται οι θηριώδεις περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και στους μισθούς , τα απλήρωτα δεδουλευμένα και οι τεράστιες ελλείψεις στη λειτουργία των νοσοκομείων , οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να μην περάσει αυτή η βαρβαρότητα στην υγεία.
Ήδη νοσοκομεία της επαρχίας με πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας και με αποφάσεις σε Μεσολόγγι , Πρέβεζα, και Άρτα απευθύνουν κάλεσμα για Πανελλαδική συγκέντρωση των νοσοκομείων την Παρασκευή 30-11-2012 13:00 στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση νοσοκομείων.
Το συντονιστικό των νοσοκομείων σας καλεί όλους
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 26-11 στο αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα, Ώρα : 18:00 για να οργανώσουμε συντονισμένα αυτές τις μάχες και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Πανελλαδική συγκέντρωση νοσοκομείων την Παρασκευή 30-11 στο Υπουργείο Υγείας.
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στον αστερισμό της διάλυσης του ΕΣΥ



Μπορεί ο νυν υπουργός Υγείας,  όπως και ο προηγούμενος,  να επαίρεται  όπως έκανε σήμερα στη Βουλή  ότι :
«η λειτουργία των θεραπευτηρίων εντάσσεται στη στρατηγική που αναπτύσσουμε της συνένωσης κλινικών, τμημάτων, ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο πάντοτε τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη του ΕΣΥ κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση και άνετη πρόσβαση στις υπηρεσίες, στα θεραπευτήρια και στις νοσηλευτικές μας μονάδες»..
όμως  η πραγματικότητα όπως τη βιώνουν οι πολίτες και  οι αριθμοί  είναι εδώ  για  να τους εκθέτουν .

Και οι αριθμοί μιλούν για μειώσεις νοσοκομειακών κλινών που τις έχει ανάγκη ο πληθυσμός της χώρας μας, μιλούν για απώλεια χιλιάδων θέσεων  εργασίας υγειονομικών

Αν  είστε από αυτούς που έχετε ακόμη αμφιβολίες για την ποιότητα και το βάθος …. της μνημονιακής δουλειάς που κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες  του υπουργείου Υγείας θα σας βοηθήσουμε να τις ξεπεράσετε...


Φεβρουάριος 2012
Έχει προηγηθεί το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων επί υπουργίας Λοβέρδου
όπου οδήγησε σε 82 νοσοκομεία από τα 131 (82 κύρια και 48 «διασυνδεόμενα») και σε:
•       20% μείωση στις κλίνες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.
•       5% μείωση ιατρικών τομέων
•       20% μείωση στα ιατρικά τμήματα
•       15% στις εργασιακές θέσεις

και επειδή πλησιάζουμε στο τέλος του 2012 και την έναρξη του 2013 και θα αγωνιάτε  για το τι σχεδιάζουν , θα σας το παραθέσουμε αυτούσιο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Γενική Γραμματεία (Υ.Υ.Κ.Α.)

Εισήγηση Θέματος Α.1

Τελικός Απολογισμός έτους 2011,
Ιανουαρίου 2012 ESY.net και στόχων MoU – Μεσοπρόθεσμου
Αθήνα, Φεβρουάριος 2012


...

Κεφάλαιο 7. Περίληψη Δράσεων Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου
...

7.2    Παλαιά και νέα Μέτρα Μεσοπρόθεσμου για εξοικονόμηση ετών 2012 και 2013-2015
Ακολουθούν παλαιά μέτρα μεσοπρόθεσμου (1-3) και νέα μέτρα μεσοπρόθεσμου (4-7) για επιπλέον εξοικονόμηση στα νοσοκομεία για το 2012:
...
Για τα έτη 2013, 2014 και 2015 συνολική εξοικονόμηση 589 εκατ. € 

Με βάση τα παραπάνω και την εξοικονόμηση των 589 εκατ. € προκύπτει ότι το μέσο κόστος νοσηλείας (εκτός μισθοδοσίας) ανά ασθενή που ανέρχεται σήμερα σε 1.030 € θα μειωθεί στα 755 €, δηλαδή σε ποσοστό 26% (πέρα από τη μείωση 24% 2010-12). Αυτό σημαίνει κατάργηση τουλάχιστον 3.000 κλινών, δηλαδή κλείσιμο πλέον 3 νοσοκομείων επιπέδου Ευαγγελισμού ή 10 νοσοκομείων επιπέδου Καλαμάτας ή κλείσιμο 20 μικρών νοσοκομείων.


Τώρα πόσες ακόμη χιλιάδες θέσεις εργασίας υγειονομικών θα χαθούν...
θα σας γελάσω...

Και καθόμαστε ακόμη και τους ανεχόμαστε !
Aπό Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας
http://agonistikiparemvasi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_20.html

Συνέχιση των κινητοποιήσεων στο Υπουργείο Υγείας

Σήμερα 21/11/2012 στις 12.00 έγινε η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας.
Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο αποφάσισαν:
- Τη συμβολική κατάληψη του Υπουργείου άυριο 22/11/2012 από τις 7.00 μέχρι τις 11.00.
- Τη μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας που έχει κυρήξει η ΑΔΕΔΥ από τις 11.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στο συλλαλητήριο που έχει καλεστεί για τις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
- Τη συμμετοχή σε όλα τα καλέσματα για συντονισμό από σωματεία άλλων φορέων του Δημοσίου και του χώρου της Υγείας.
- Την 24ωρη απεργία την Παρασκευή 23/11/2012.
- Το κάλεσμα στο σύλλογο εργαζομένων του όμορου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κοινές δράσεις και κοινή συνέντευξη τύπου.
- Τη διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 26/11/2012.
Δε θα περάσουν οι απολύσεις, η διάλυση του Δημόσιου Τομέα και του κοινωνικού κράτους.
Δε θα γίνουμε οι υπάλληλοι-ρομπότ που θέλουν. Θα συνεχίσουμε να έχουμε φωνή και να αντιστεκόμαστε.

από  http://aristotelous17.wordpress.com/2012/11/21/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85/