Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΕΔΗΝ:ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ





ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012


                Η Ε.Ε. έκρινε ως πετυχημένη την συμμετοχή των Υγειονομικών στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9/2012 που κήρυξαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το μπλοκ των Υγειονομικών ήταν το πολυπληθέστερο της ΑΔΕΔΥ.
                Πάνω από 1000 Υγειονομικοί διαδήλωσαν κατά των ανάλγητων Μνημονιακών μέτρων της Κυβέρνησης που οδηγούν στον «καιάδα» τους πολίτες και τους εργαζόμενους.
                Συνεχίζουμε δυναμικά για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που επιβάλλονται από την ΤΡΟΪΚΑ και η Τρικομματική Κυβέρνηση ως «πρόθυμοι υπάλληλοι» εκτελούν.
·         Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία προγραμματίζουν άμεσα τις επόμενες ημέρες ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ για ενημέρωση των Υγειονομικών για την επερχόμενη «λαίλαπα» των κυβερνητικών μέτρων.
·         Την ΔΕΥΤΕΡΑ 1/10/2012 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για τα Νοσοκομεία της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε συνεργασία της ΠΟΕΔΗΝ με την ΟΕΝΓΕ και την ΕΝΙΘ, στον κόμβο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ και ΠΟΡΕΙΑ στο ΑΧΕΠΑ με ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
·         Την ΤΕΤΑΡΤΗ 3/10/2012 2ΩΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ που εκτός των άλλων να περιλαμβάνουν καταλήψεις των Διοικήσεων, αποκλεισμό των Ταμείων για κατάργηση των πληρωμών των Ασθενών, επισχέσεις Εργασίας για καταβολή των δεδουλευμένων, πικετοφορίες κλπ
Σε περίοδο που οι μισοί Έλληνες πολίτες ζουν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ο Δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας Πρόνοιας που πρέπει να παρέχεται ισότιμα και ΔΩΡΕΑΝ είναι προτεραιότητα στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.
·         Την ΠΕΜΠΤΗ 4/10/2012 Ανοιχτές Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 11π.μ. – 3μ.μ.  
·         Για την ΑΘΗΝΑ κάτω από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
·         Για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ κάτω από τις ΥΠΕ.

Διαμαρτυρόμαστε κατά των Μνημονιακών πολιτικών των Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων των Νοσοκομείων, των ελλείψεων προσωπικού, την μη καταβολή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών, την μη ένταξη στα ΒΑΕ, την άρνηση επέκτασης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την έκδοση πετσοκομμένων παράτυπων Οργανισμών κλπ.
·         ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ με ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
·         ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ενδιάμεσα Συνεδριάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής για εμπλουτισμό του Προγράμματος Δράσης, ανάλογα τις εξελίξεις.  

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στην εντατική το ΕΣΥ! Εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Υγεία


Γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ, επιστημονικό προσωπικό του ΙΚΑ, αλλά και προσωπικό στην Ιδιωτική Υγεία, συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, ενώ αύριο Τρίτη απεργούν οι Φυσιοθεραπευτές. 
 
 
Στο χορό των κινητοποιήσεων θα κινείται και ο χώρος της Υγείας αυτή την εβδομάδα, αντιδρώντας στα σχεδιαζόμενα μέτρα για την εξοικονόμηση των 11,5 δις ευρώ.
 
Στα νοσοκομεία, οι ανακοινώσεις για τα «λουκέτα» στα θεραπευτήρια του ΙΚΑ 1ο και 7ο, με τη μεταφορά των κλινικών τους σε τρία μεγάλα νοσοκομεία των βορείων προαστίων (Σισμανόγλειο, ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κωνσταντοπούλειο»), προκάλεσε νέες αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Άλλωστε, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή των ιατρών του ΕΣΥ στην απεργία της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου, εναντίον των μέτρων. Μεταξύ των σκληρών αλλαγών που προγραμματίζονται είναι και η νέα περικοπή των μισθολογίων των γιατρών, κατά 18% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 
 
Οι γιατροί διεκδικούν και την καταβολή εφημεριών που τους οφείλονται από τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς και την τροφοδότηση των νοσοκομείων με υλικά, ενώ σε πολλά νοσοκομεία το ιατρικό προσωπικό έχει ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας από την περασμένη εβδομάδα. 
 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας : «Είναι ώρα πανεργατικού ξεσηκωμού για την οριστική απαλλαγή από τα δεσμά του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας βυθίζουν στην φτώχεια, στην καταστροφή και στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την ψήφιση των εφιαλτικών μέτρων των 20 δις που οδηγούν τη χώρα σε κοινωνικό ολοκαύτωμα».
 
Στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν και οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ, μετά από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Έτσι, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. 
 
Στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα λάβει μέρος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΙΚΑ), αλλά και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Υγείας, που καλεί όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία, αντιδρώντας σε ενδεχόμενες δυσμενείς αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις και στον, ήδη ταλαιπωρημένο, ιδιωτικό τομέα. 
 
Αύριο, Τρίτη, πραγματοποιούν απεργία οι Φυσιοθεραπευτές στο δημόσιο αλλά και τον Ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας την αποπληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
από iatropedia.gr   http://www.iatropedia.gr/articles/read/2762

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδήλωση κατά του κλεισίματος του 7ου νοσοκομείου ΙΚΑ


Μερικές εκατοντάδες κατοίκων διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους αντιδρώντας άμεσα στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κατά του κλεισίματος του 7ου νοσοκομείου ΙΚΑ. Το συλλαλητήριο, που ναι μεν είχε αποφασιστεί στη κατάληψη της διοίκησης του Αγία Όλγα την περασμένη Παρασκευή (εδώ) μετά τις ανακοινώσεις απέκτησε πλέον το χαρακτήρα μιας πρώτης αντίδρασης σε ανοιχτά δηλωμένες αποφάσεις, το στήριξαν η τοπική ΕΛΜΕ, ο σύλλογος δασκάλων Αριστοτέλης, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου διαμερίσματος, η Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων, η Λαϊκή Συνέλευση Ακ. Πλάτωνα - Κολωνού - Σεπολίων, η ΑΝΑΣΑ και άλλες τοπικές συλλογικότητες. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα σωματεία των νοσοκομείων Θριάσιου, Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας, του Γ.Ν. Πατησίων, του Ευαγγελισμού καθώς και εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ. Επίσης εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ(μ-λ), της Ταξικής Πορείας και του Κινήματος Δεν Πληρώνω. Από τους περισσότερους έγιναν παρεμβάσεις με κοινή συνισταμένη, πέρα από την καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης, την ανάγκη οι εργαζόμενοι του χώρου της υγείας μαζί με τους κατοίκους να αγωνιστούν για να μην κλείσουν νοσοκομεία ούτε στα Πατήσια ούτε πουθενά. Επίσης όλοι κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις της 26ης Σεπτέμβρη.

Μετά της ομιλίες ακολούθησε πορεία προς τη Παμμακάριστο και το Γ.Ν. Πατησίων καλώντας τους εργαζόμενους σε αυτά να ενωθούν με τους εργαζόμενους του 7ου σε ένα μέτωπο κατά του κλεισίματος των νοσοκομείων. Κάλεσμα που απηύθηνε και η πρόεδρος του σωματείου του 7ου νοσοκομείου στην αρχική της παρέμβαση λέγοντας ότι δεν χωράνε αυταπάτες μιας και σε αυτούς λέγανε ότι το νοσοκομείο δεν θα κλείσει αλλά ότι θα ...αναβαθμιστεί!
Έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της εξασφάλιση της δουλειάς των εργαζόμενων που, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αρνητική εντύπωση και σχόλια προκάλεσε η απουσία της ΠΟΕΔΗΝ.


Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

AΔΕΔΥ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Καταγγελία για τις συνχώνευσεις και καταργήσεις νοσοκομείων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε «είδος πολυτελείας», για τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής Κοινωνίας, μετατρέπεται η δημόσια Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, τις οποίες -με εμμονή- εξακολουθούν να προωθούν Τρόικα και Συγκυβέρνηση.
Η μνημονιακή αντιμετώπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η οποία έχει ως μοναδικούς στόχους τη δραστική περιστολή δαπανών και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τρόικας και αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε υπηρεσίες Υγείας και τη δυνατότητα προσβασιμότητας σ’ αυτές, έχει ήδη φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, οι οποίοι «στερούνται» πλέον πρακτικά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας από το Κράτος.
Την ώρα που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, διαμορφώνονται -με ιλιγγιώδη ταχύτητα- συνθήκες ανέχειας, φτώχειας και εξαθλίωσης για μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, το μνημονιακό «πρόγραμμα» καταργήσεων και συγχωνεύσεων Υγειονομικών Σχηματισμών και Δημόσιων Νοσοκομείων συνεχίζεται κανονικά. Σειρά είχαν αυτή τη φορά το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ και το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, το οποίο -σημειωτέον- εξυπηρετεί χιλιάδες νεφροπαθείς.
Την ίδια ώρα οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, η τραγική έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, έχουν μετατρέψει σε οριακές και επικίνδυνες  τις συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας.
Η συρρίκνωση, αποδιάρθρωση, διάλυση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είχε δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την ανυπαρξία ελέγχου και τη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σήμερα ολοκληρώνεται «πανηγυρικά», προσθέτοντας στα δεινά των πολιτών αυτής της χώρας και την ανασφάλεια μπροστά στην αρρώστια.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα Υγείας, προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών, χωρίς χαράτσια, περιορισμούς και αποκλεισμούς.

         
Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ε.Σ.Υ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ;;;;;;

Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί από ειδικευόμενο γιατρό ....ο κοινός ΑΓΩΝΑΣ των Υγειονομικών με την κοινωνία είναι η ΑΠΑΝΤΗΣΗ   ΜΑΣ   απέναντι στην βαρβαρότητα του συστήματος...

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Σωματείο Θριάσιου Νοσοκομείου: Η ''αξιολόγηση'' το μέσο για μαζικές απολύσεις


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η επικείμενη υλοποίηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο αποτελεί βασικό μοχλό για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και όργανο για την απόλυση χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα είναι η ίδια που προσαρμόζει τον δημόσιο τομέα πιο αποτελεσματικά στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.
2. Με βάση τα παραπάνω :
> Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη με αποφάσεις Δ.Σ., Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα.
> Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (π.χ. ερωτηματολόγια κ.α.)
> Κανένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
 ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Άρχισαν οι συγχωνεύσεις κλινικών! Λουκέτα στα νοσοκομεία του ΙΚΑ


Άρχισαν τα ...όργανα και οι μεταφορές κλινικών από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι. Δείτε ποιες κλινικές μεταφέρονται και που
 
Κλινικές από τα δύο μεγάλα πρώην  θεραπευτήρια του ΙΚΑ το 1ο και το 7ο, μεταφέρονται άμεσα στο Σισμανόγλειο, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» καθώς και στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας. 
 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τα μεγάλα νοσοκομεία τα οποία υποστηρίζουν ιατρικά τον βορειοδυτικό άξονα της Αττικής. Εκτός αυτού από τη συγχώνευση αυτή εξοικονομούνται πόροι ύψους 3.132.000 ευρώ ετησίως.
 
Οι κλινικές που μεταφέρονται είναι 
 
Από το πρώην 1Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΙΚΑ στο Σισμανόγλειο και στο Ογκολογικό της Κηφισιάς πηγαίνουν οι: Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ, Α ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
 
Από το πρώην 7Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΙΚΑ μεταφέρονται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς και στη Νέα Ιωνία: ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ, Α&Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
 
Το προσωπικό και οι γιατροί μεταφέρονται αντίστοιχα στα συγκεκριμένα νοσοκομεία. Με βάση τους οικονομικούς υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας:
 
 
 
«Βάζουν λουκέτο στα θεραπευτήρια», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι με την πρόεδρο των εργαζομένων του 7ου θεραπευτηρίου, Ρ. Σακκά να εκφράζει φόβους πως η μετακίνηση θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού. Έτσι, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από το 7ο θεραπευτήριο, με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων.
 
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαιώνει από την πλευρά του:"Ουδείς απολύεται,  ουδείς χάνει τη δουλειά του. Καλούνται το επιστημονικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το διοικητικό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χάριν των πολιτών, εκεί όπου το καθήκον τους ορίζει".
 
Βέβαια οι αντίστοιχες συγχωνεύσεις υα συνεχισθούν έως και το τέλος του έτους καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε: "«Είναι πράγματι το πρώτο κύμα (σ.σ.: συγχωνεύσεων) και ο νέος χάρτης υγείας θα μελετάται νομό-νομό με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», και συμπλήρωσε: "έχουμε χρονοδιάγραμμα να ολοκληρώσουμε τις συνενώσεις των κλινικών, καθώς και των νοσοκομειακών και διοικητικών τμημάτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012"
 
από iatropedia.gr http://www.iatropedia.gr/articles/read/2750

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν η Χρυσή Αυγή έφαγε …πόρτα από τους γιατρούς!


Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έχει προγραμματίσει για σήμερα του Σταυρού να κάνει πανελλαδική αιμοδοσία μόνο για ….Έλληνες, φαίνεται όμως ότι έχει υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μπλοκάρουν την εθνικιστική οργάνωση. Διαβάστε τι λένε και τι θα κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για την… προνομιακή συγκέντρωση αίματος μόνο για Έλληνες ασθενείς.  
 
Σήμερα του Σταυρού οι Χρυσαυγίτες, σκοπεύουν να βγούνε στο δρόμο και συγκεκριμένα στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας για να συγκεντρώσουν αίμα αποκλειστικά και μόνο για Έλληνες.
Μάλιστα όπως σημειώνουν, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος όπου η οργάνωση έχει δημιουργήσει τράπεζα αίματος (άγνωστο που...), θα δέχεται αίμα και αιμοπετάλια. 
 
Βέβαια φαίνεται ότι προγραμμάτισαν χωρίς τον ξενοδόχο καθώς η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μαζί με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλούν τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας ν΄ αρνηθούν ρητά κάθε συνεργασία που οδηγεί «στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας» όπως λένε.
Καλούν επίσης κάθε συνάδελφό τους γιατρό να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, «διότι  παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».
Οι γιατροί ζητούν και την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας αλλά και του Εθνικό Κέντρου Αιμοδοσίας «για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό τους και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη αιμοδοσία της Χ.Α. στα γραφεία της στη Θεσ\νίκη, καθώς και κάθε άλλη αιμοδοσία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας».
 
Οι γιατροί είναι σαφείς: «Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά  τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά  ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος.
Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και  της εκστρατείας μίσους της «Χρυσής Αυγής».
 
Να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή εδώ και μήνες επιχειρεί να διοργανώσει αιμοδοσίες αποκλειστικά για …Έλληνες, ωστόσο στα δημόσια νοσοκομεία όπου υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης αίματος, δε γίνεται κανένας διαχωρισμός ως προς τη διάθεσή του. Άλλωστε οι φιάλες συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες σε ειδικούς χώρους αφού πρώτα ελεγχθούν, ενώ κατά τη διάθεσή τους σε ασθενείς, ουδείς εξετάζει εάν προέρχονται από Έλληνα ή αλλοδαπό. 
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου  
 
 
από iatropedia . gr  

http://www.iatropedia.gr/articles/read/2697

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινή ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ και ΕΝΙΘ για την αιμοδοσία που σχεδιάζει η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»(ΟΕΝΓΕ)






Κοινή ανακοίνωση
ΟΕΝΓΕ  και ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
για την  αιμοδοσία  που σχεδιάζει η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»

Το αίμα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό το οποίο ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι η εθελοντική αιμοδοσία, πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης.
Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά  τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά  ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας.
Παραπλανά χυδαία την κοινή γνώμη όποιος προπαγανδίζει ή αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διακρίσεων στο αίμα που συλλέγεται σε οποιαδήποτε αιμοδοσία. Το απεχθέστερο όμως είναι ότι χύνει ρατσιστικό δηλητήριο.
Εδώ και μήνες η  Χρυσή Αυγή έχει εντάξει την αιμοδοσία στο οπλοστάσιο της μισαλλόδοξης προπαγάνδας της, διακηρύσσοντας τη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας “μόνο για Έλληνες”.
Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και  της εκστρατείας μίσους της «Χρυσής Αυγής».
Καλούμε τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας ν΄ αρνηθούν ρητά κάθε συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας. Καλούμε κάθε συνάδελφό μας ν΄ αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, διότι  παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας
Καλούμε τέλος το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Υπουργείο Υγείας  να παρέμβουν  άμεσα για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό τους και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη αιμοδοσία της Χ.Α. στα γραφεία της στη Θεσνίκη, καθώς και κάθε άλλη αιμοδοσία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΘ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                                    ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ


- Για την αιμοδοσία της "Χρυσής Αυγής"(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)


Η αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας δέχθηκε την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής για την εθελοντική τους αιμοδοσία με την ρατσιστική  προϋπόθεση να δίνεται
το πολύτιμο αίμα τους μόνο για "ελληνικές ανάγκες". Επειδή το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και διανύουμε μιάν από τις δυσκολότερες ιστορικές περιόδους με εντονότερη από ποτέ την ανάγκη αλληλεγγύης, δηλώνουμε: 
Θα καλλιεργήσουμε εμείς και οι συμπολίτες μας ακόμη περισσότερο την εθελοντική αιμοδοσία. Δεν θα επιτρέψουμε όμως μία από τις ευγενείς και ανώτερες μορφές αλληλεγγύης να την εκμεταλλευθεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

 Ως νοσοκομειακοί λειτουργοί παρέχουμε με προσωπική υπέρβαση τις υπηρεσίες μας σε κάθε συνάνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή ποινικού μητρώου. Θα συνεχίσουμε το ίδιο περιφρουρώντας συγχρόνως την ορθή λειτουργία
των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.


 Η Νοσοκομειακή Επιτροπή γιατρών Νοσοκομείου Τρικάλων

- ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σχετικά με την αιμοδοσία της "Χρυσής Αυγής" |

- Εγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας σχετικά με τις αιμοληψίες Συλλόγων και φορέων |

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σ Ω Μ Α Τ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Ζ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΠΑΤΗΣΙΩΝ»

Αριθ. Πρ.: 971/10.9.12                                                             Αθήνα 10/9/12
Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

Με ιδιαίτερη μεθοδικότητα η Αναπληρώτρια Διοικήτρια κα Μαΐσογλου και ο Διοικητής κος Μπαρτσώκας συνεχίζουν την προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου μας μέχρις οριστικού κλεισίματός του, αδιαφορώντας για τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας.
 Πρόκειται για μια διοίκηση που συστηματικά επί μήνες κωφεύει στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» για την στελέχωσή του. Μια διοίκηση που αποφάσισε να διακόψει τις ολοήμερες εφημερίες το νοσοκομείο μας. Μια διοίκηση που συρρίκνωσε τα κρεβάτια, τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Γ.Ν.Α. «Πατησίων», στέλνοντας τους κατοίκους να συνωστίζονται στα ήδη επιβαρημένα μεγάλα νοσοκομεία τα οποία αρκετές φορές είναι επικίνδυνα μακριά.  
Αυτή η διοίκηση, με αυτά τα πεπραγμένα εμφάνισε μια φαινομενικά αθώα πρόταση, δια στόματος της Αναπληρώτριας Διοικήτριας κας Μαΐσογλου, στο τελευταίο Συμβούλιο Διοίκησης του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα πως το κάνει γιατί νοιάζεται για τους κατοίκους της περιοχής (!!!). Η πρόταση είναι να πραγματοποιούν εξωτερικά ιατρεία στο Γ.Ν.Α. «Πατησίων» ιατροί ειδικοτήτων που στερείται το νοσοκομείο αλλά βρίσκονται στο διασυνδεόμενο Γ.Ο.Ν.Κ., όπως ορθοπεδικοί,  ΩΡΛ και πλαστικοί.
Την στιγμή δηλαδή που το νοσοκομείο συρρικνώνεται λόγω της υποστελέχωσής του, κάποιοι επισκέπτες ιατροί, δίχως να έχουν την παραμικρή ενασχόληση με τις ανάγκες των νοσηλευομένων ασθενών θα χρησιμοποιούν τις υποδομές του νοσοκομείου για ποιόν λόγο άραγε;(μαγαζάκια;).
Η επιχειρούμενη αυτή εκτροπή συνάντησε την αντίθεση του Συμβουλίου Διοίκησης, ενώ σε μία επίδειξη θράσους η Αναπληρώτρια Διοικήτρια δεν δίστασε να επιτεθεί προσωπικά στην Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου (που συμμετείχε στο Συμβουλίου ως Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας) κας Φιλιππάτου Βάσως καταλογίζοντάς της αντίδραση στην ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου, αισχρή συκοφαντία για ένα άτομο που ενάμιση χρόνο υπερβαίνοντας τις δυνάμεις του, παλεύει μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την βιωσιμότητα του νοσοκομείου.
Η υπεύθυνη δηλαδή για το σταμάτημα της ολοήμερης εφημεριακής λειτουργίας του νοσοκομείου αισθάνεται ικανή να κάνει και μαθήματα!
Ας γίνει σαφές πως οι ανάγκες του κόσμου της περιοχής μας είναι ένα νοσοκομείο ανοιχτό, στελεχωμένο, έτοιμο να του προσφέρει υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Όσοι προωθούν την υποβάθμιση του νοσοκομείου θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Εάν η διοίκηση κόπτεται για επί πλέον ειδικότητες στα Ε.Ι. ας φροντίσει πρώτα για την άμεση στελέχωση  και ολοήμερη εφημέρευση τόσο του Γ.Ν.Α «Πατησίων» όσο και του Γ.Ο.Ν.Κ.
Καταγγέλλουμε λοιπόν την Αν. Διοικήτρια κα Μαΐσογλου ότι έχει αποτύχει εντελώς να προασπίσει τα συμφέροντα του νοσοκομείου μας και παρά τις καταγγελίες μας, εξακολουθεί να το αποδεικνύει ολοφάνερα με κάθε ευκαιρία και την καλούμε για μια ακόμη φορά να «φύγει».
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους κατοίκους της περιοχής για την συνέχιση του αγώνα μας για την επαναφορά του Νοσοκομείου στους παλιούς του ρυθμούς.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποίησαν κατάληψη σήμερα 10/9/2012 οι εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (εξυπηρετώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά), διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο .
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Γενική Συνέλευση στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

                Για αύριο Τρίτη 11/09/2012 αποκλεισμός των γραφείων του Διοικητή και των Δ/νσεων Νοσηλευτικής και Διοικητικών υπηρεσιών .
                 Κατάληψη της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας στην εξυπηρέτησή τους χωρίς να καταβάλουν τα 5€ για επίσκεψη .
                 Αποστολή πρόσκλησης σε όλα τα πρωτοβάθμια υγειονομικά σωματεία της 6ης ΥΠΕ καθώς και στα πρωτοβάθμια σωματεία όλης της περιοχής για συντονισμό των κινητοποιήσεών μας.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης λήφθηκε με γνώμονα την αποτροπή ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σε ελλείψεις υλικών και προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες όπως και απλήρωτη εργασία.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κατανοούν πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας και δεσμεύτηκαν στην γενική τους συνέλευση την επεξεργασία σχεδίου σε συνεργασία με τους Δ/ντές των κλινικών για την δωρεάν εξέταση και νοσηλεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

ΣΤΗ ΣΑΜΟ- Γιατροί και νοσηλευτές εισέβαλαν στο γραφείο του διοικητή(ΑΠΕ)

«Ουσιαστική και όχι συμβολική» είναι η κατάληψη στο γραφείο της διοικητή, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του προσωπικού του Νοσοκομείου Σάμου, απαιτώντας να πληρωθούν υπερωρίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά και φέτος τον Μάρτιο.

Γιατροί και νοσηλευτές εισέβαλαν στο γραφείο του διοικητή
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ιδρύματος είχαν προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και το νωρίς μεσημέρι της Δευτέρας έκαναν πράξη την απειλή τους.
Αντιπροσωπείας του συλλόγου των εργαζομένων μπήκαν στο γραφείο της διοίκησης και ζήτησαν από τη διοικητή, Βάσω Σίδερη-Πατλάκα, να τους δώσει άμεσα απαντήσεις για το πότε ακριβώς θα πληρωθούν, ειδάλλως δεν θα λήξει η κατάληψη, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου, Σταμάτη Φιλιππή, δεν είναι συμβολική, αλλά ουσιαστική.
Από την πλευρά της, η διοικητής ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει σειρά σχετικών εγγράφων, ενώ -όπως τόνισε- είχε επισκεφθεί και η ίδια τον γγ του υπουργείου Υγείας, από το οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα δρομολογηθεί η αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, και στις επαφές που πραγματοποίησε ενώπιον των εργαζομένων πήρε την απάντηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα.
Πηγή: ΑΠΕ

από ygeianet.gr      http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=31529

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Συνθήματα οι εργαζόμενοι, εγκαίνια ο Λυκουρέντζος



Με ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «η Υγεία νοσεί», πλήθος εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας υποδέχτηκαν χθες τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρ. Λυκουρέντζο, στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι.
Στον υπουργό, που έφθασε στο Νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι για τα εγκαίνια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου, καθώς και της μονάδας υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, το Σωματείο Εργαζομένων επέδωσε ψήφισμα στο οποίο διατυπώνεται η έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της υγείας.
Η τελετή των εγκαινίων έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, έξω από το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα.
Να σημειωθεί, ότι στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τους λόγους.


Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων είπε ότι «η πραγματικότητα που ζούμε είναι επώδυνη, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας ζούσε για χρόνια με δανεικά» προσδιορίζοντας ως μόνη λύση τον περιορισμό των δαπανών και την αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της υγείας είπε ότι «περιορισμός των δαπανών για την υγεία δεν σημαίνει ακρωτηριασμό του ΕΣΥ», επισημαίνοντας ότι «επιδίωξή μας είναι ο περιορισμός της σπατάλης του δημόσιου χρήματος». Ακόμα ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν «νοσηρά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, που υπάρχουν και στο χώρο της υγείας και να μπει τέλος σε αλόγιστες δαπάνες», λέγοντας πως «η ανοχή χρόνων σε τέτοια φαινόμενα μας οδήγησε σήμερα στο σημείο που βρισκόμαστε». Συμπερασματικά ο υπουργός υγείας είπε πως «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να χρηματοδοτήσουμε την υγεία από το εισόδημά μας», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να ζούμε ακόμα σε ουτοπίες».
Πάντως, ο υπουργός ανέφερε ότι προσλήφθηκαν από το υπουργείο επικουρικοί γιατροί, παραδεχόμενος όχι όσοι προτάθηκαν, ενώ είπε ότι προχώρησε στην εξόφληση των οφειλόμενων εφημεριών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Μιχάλης Μιχαήλ, μιλώντας, αφού σημείωσε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση η πολιτική που εφαρμόζεται στην υγεία, κάλεσε τον υπουργό να ακούσει τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου, λέγοντας πως «δεν είναι υποχρεωτικά δαπανηρές, το αντίθετο μπορεί να αποδειχθεί ότι διασφαλίζουν το δημόσιο χρήμα».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις κυβερνήσεις, τους τοπικούς παράγοντες, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους εργαζομένους στο ίδρυμα, για όλα όσα επιτεύχθηκαν τα δύο χρόνια της θητείας του και πέτυχαν τον εκσυγχρονισμό του. Ακόμα ζήτησε από τους Μεσσήνιους συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία τους.
Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Γασγαλίδης, αναφέρθηκε στη μονάδα υποκατάστατων του Οργανισμού που ξεκινά από τη Δευτέρα τη λειτουργία της με τους πρώτους 10 ασθενείς. Όπως ανέφερε, η μονάδα είναι μία από τις 56 της χώρας, με δυναμικότητα 130 ατόμων, τα οποία αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθούν, με ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, υποσχέθηκε να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τις προσπάθειες στο Νοσοκομείο, μιλώντας παράλληλα για την ανάγκη συλλογικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά την τελετή των εγκαινίων συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ και των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ελλείψεις βασικών υλικών καθημερινής χρήσης, σε ελλιπές προσωπικό, σε απουσία εφημερευόντων για απλήρωτες εφημερίες, και νε κατακλείδι σε ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών. Καταλήγοντας σημείωσαν πως με όλα αυτά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο που του ανέπτυξαν, «δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα ο σύγχρονος εξοπλισμός».
πηγή ert.gr, αναδημοσίευση από το Moriasnews 9-9-2012


Αυτή είναι η αρχή, οιωνός κακών (;) εξελίξεων

Όσα συνέβησαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε μέρα γενικής εφημερίας είναι ενδεικτικά του τι πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.
Για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα δεκάδες γιατροί κατέλαβαν -Κυριακάτικα μάλιστα- το γραφείο του Διοικητή κ. Βέργουλα. Τώρα η κατάληψη διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και η οργή των γιατρών ήταν έκδηλη αλλά ευτυχώς πλήρως ελεγχόμενη. Στη συνέχεια οι γιατροί φωνάζοντας συνθήματα περιέφεραν στα εξωτερικά ιατρεία έναν πελιδνό και αξιοθρήνητο άνθρωπο που επιμένει να παριστάνει τον Διοικητή, καλώντας ασθενείς και συνοδούς να γνωρίσουν τον κυβερνητικό βραχίονα που ευθύνεται για την ταλαιπωρία τους και να του εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια!
Η αστυνομία, την οποία ο κ. Βέργουλας είχε το θράσος να καλέσει για να τον φυλάξει από τους εφημερεύοντες γιατρούς, παρέμεινε διακριτικά μακριά από κάθε εμπλοκή, ενώ ο Εισαγγελέας τον οποίο καλούσε απεγνωσμένα δεν έδειξε καμιά διάθεση ν΄ ασχοληθεί με τα βάσανα ενός ακριβοπληρωμένου που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στην καταστολή, με σκοπό να εισπράξει τα εύσημα από τον υπουργό Υγείας και να διατηρήσει την επίζηλη πολυθρόνα του.
Τις επόμενες μέρες οι καταλήψεις θα έχουν αύξουσα χρονική διάρκεια εάν ο κ. Βέργουλας δεν ανακαλέσει την κλήση σε απολογία όσων ειδικών και ειδικευόμενων υπέβαλαν δήλωση επίσχεσης και δεν καταβάλει τις δεδουλευμένες εφημερίες, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο συνέλευση γιατρών και εργαζομένων και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο ΑΧΕΠΑ γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ.

από Νοσοκομείο Λήμνου  
   http://nosokomeiolimnou.gr/?p=19832

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ !!!!


Πολίτες πηγαίνουν στις εφημερίες δήθεν για εξέταση και ζητούν από τους γιατρούς ένα πιάτο φαγητό... Τη συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, σε συνέντευξη Τύπου για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στα νοσοκομεία και τις κινητοποιήσεις του κλάδου.
«Για πρώτη φορά στις εφημερίες βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται και να ζητούν ένα πιάτο φαγητό. Προσποιούνται ότι έχουν πρόβλημα υγείας και ζητούν φαγητό. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, η κρίση θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική, με ό,τι αυτό σημαίνει για απώλειες ανθρώπινης ζωής», προειδοποίησε ο κ. Παπαστεργίου.
Οι γιατροί πρόσθεσαν ότι διαπιστώνουν σε αρκετά εξεταζόμενα παιδιά σημάδια υποσίτισης. «Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολίτες οι οποίοι πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται, αν και ασφαλισμένοι, να πληρώνουν για την περίθαλψη, ακόμη και για να κλείσουν ραντεβού!», υπογράμμισε ο πρόεδρος των γιατρών.
Βλέπουν... κατοχικό χειμώνα
Οι γιατροί εκτιμούν ότι η ήδη αυξημένη κατά 30%-40% προσέλευση στα νοσοκομεία θα ξεπεράσει το 50% και προβλέπουν κατοχικό χειμώνα. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, «το 30% των παιδιών είναι ανεμβολίαστα, επομένως έσπασε ο φραγμός για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και το ξέσπασμα επιδημιών είναι εύκολο. Επιπλέον, με μεγάλη μερίδα πολιτών να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, επειδή είναι άποροι ή ανασφάλιστοι, και με την εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης, το χειμώνα θα αυξηθούν τα κρούσματα πνευμονίας και θα υπάρξουν άτομα που θα πάθουν κρυοπαγήματα λόγω της έλλειψης θέρμανσης». Ηδη αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και η θνητότητα από καρδιαγγειακά και τα επόμενα χρόνια περιμένουμε περισσότερα κρούσματα πολλών παθήσεων, ανέφερε ο Θοδωρής Σδούκος, μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ.
Νοσοκομεία υπό διάλυση
Οι γιατροί κατήγγειλαν την απίστευτη ταλαιπωρία καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονται να εισάγουν τα φάρμακα για τη θεραπεία τους, επειδή στη χώρα μας καταγράφονται ελλείψεις, λόγω περικοπών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Νοσοκομειακής Επιτροπής Γιατρών Θεαγενείου, Μαρία Κυνηγού, η έλλειψη φτηνών αντικαρκινικών χημειοθεραπευτικών, όπως πλατίνα, έχει φέρει σε απόγνωση ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν τα φάρμακα σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Οι γιατροί τόνισαν ότι η υποχρηματοδότηση και οι συνθήκες μεσαίωνα στα νοσοκομεία είναι επισφαλείς για την υγεία των πολιτών. Οπως είπαν, τα ελαττωμένα κονδύλια εφημεριών καθιστούν πολλές κλινικές επικίνδυνες. Στο Θεαγένειο, για παράδειγμα, έχουν τεθεί εκτός εφημερίας ο ψυχίατρος και η πλαστική χειρουργός.
Επιπλέον, οι ελλείψεις σε υλικά μπλοκάρουν ιατρικές πράξεις, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού εντείνονται, με τα κενά να φτάνουν τα 6.000 σε γιατρούς και τα 20.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί, οι αμοιβές περικόπτονται εκ νέου και οι ασθενείς περιμένουν και δώδεκα μήνες για μια απλή εξέταση ή επέμβαση, π.χ. αρθροσκόπηση.
«Στα εφημερεύοντα αναλογούν λιγότεροι από 20 γιατροί ανά 1.000 ασθενείς, οι διοικήσεις αλλοιώνουν τις συνθέσεις των εφημεριών, παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία, ενώ τα κονδύλια για τις εφημερίες, από 480 εκατ. ευρώ πριν από τρία χρόνια, μειώθηκαν φέτος στα 300 εκατ.», επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τοπικών ενώσεων.
Πάντως, όπως τονίζουν στον «Α» πηγές του υπουργείου Υγείας, εν όψει και της νέας άφιξης της τρόικας, αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η οικονομία στα έξοδα των νοσοκομείων. Ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι θα βρεθούν σύντομα λύσεις, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Πολλοί διοικητές αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά δηλώνουν ότι έχουν τα χέρια «δεμένα» και «τα ταμεία είναι μείον».
Η εξυπηρέτηση των ασθενών στις κινητοποιήσεις
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί, που μοίρασαν χτες ενημερωτικά φυλλάδια στην Αριστοτέλους, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο, στις διαδηλώσεις για τη ΔΕΘ θα συμμετάσχουν γιατροί από όλη την Ελλάδα. Ταλαιπωρία θα περιμένει τους πολίτες στις 12 Σεπτεμβρίου, λόγω της γενικής απεργίας (στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί θα συγκεντρωθούν στο «Γ. Γεννηματάς» και θα ακολουθήσει πορεία προς το ΥΜΑ-Θ), οπότε θα ακυρωθούν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις και επεμβάσεις. Οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία, ώστε να πάρουν ημερομηνίες νέων ραντεβού.
Εξάλλου, από τις 17 Σεπτεμβρίου θα ενταθούν τα προβλήματα, λόγω της επίσχεσης εργασίας που ξεκινά πανελλαδικά και μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Οι πολίτες θα προσέρχονται στα ραντεβού τους, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν τελικά θα εξυπηρετηθούν ή όχι από το προσωπικό. Για τις 18 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Παναγία», που κινδυνεύει να κλείσει.
Στο μεταξύ, κατάληψη των γραφείων των διοικητών των ΑΧΕΠΑ και Θεαγενείου έκαναν χτες γιατροί, οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν, επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.

από ygeionomikoi.gr 

 http://www.ygeionomikoi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2789:2012-09-08-08-27-22&catid=96:epkoinonia&Itemid=284

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πωλείται το Ντυνάν! Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Εδώ και μήνες χρωστά μισθούς στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η χρηματοδότησή του είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα σχεδόν να ...υπολειτουργεί. Το Ερρίκος Ντυνάν, το άλλοτε πολλά υποσχόμενο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται ένα βήμα πριν την πλήρη ιδιωτικοποίηση καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος. Τι είπε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. 
 
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους εκατοντάδες εργαζόμενους του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν καθώς όπως παραδέχτηκε και στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να αναλάβει τα οικονομικά του βάρη. Γι αυτό το πιο πιθανό είναι να οδηγηθεί προς πλήρη ιδιωτικοποίηση. 
Στην περίπτωση αυτή όμως οι εργαζόμενοι έχουν ένα μάλλον άγνωστο μέλλον καθώς άγνωστο παραμένει και τι συμφωνία θα επέλθει με τον νέο ιδιοκτήτη. 
Το νοσοκομείο παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα εδώ και καιρό με τους εργαζόμενους να πληρώνονται με καθυστέρηση είτε ακόμη και καθόλου. Οι αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις τους δεν άλλαξαν πολύ την εικόνα του νοσοκομείου αλλά ούτε και τα οικονομικά του. 
 
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (στον οποίο ανήκει  το Ντυνάν) αλλά και πρόεδρος του Νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης έχει κατηγορήσει πολλές φορές άλλα ιδιωτικά συμφέροντα ότι επιχειρούν να κλείσουν το Ντυνάν. 
 
Ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο είναι μάλλον αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης, δεδομένου ότι και το υπουργείο Υγείας- που έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. - πολλές φορές έχει επισημάνει στο παρελθόν τις λανθασμένες επιλογές που έχουν γίνει.  
 
Τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους; Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου...
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου
 
από iatropedia.gr   http://www.iatropedia.gr/articles/read/2625
 

Ιδιωτικά Συνεργεία: Συνθήκες γαλέρας και η ''έκπληξη'' του κ. Μουσιώνη


Η κατάσταση που περιγράφει στο ρεπορτάζ η Ελένη Πετροπούλου στην Ημερησία (1/9/12), σχετικά με τις «συνθήκες γαλέρας» κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, είναι η σκληρή πραγματικότητα αλλά και «κοινό μυστικό» για τον χώρο των Νοσοκομείων.
Όσα περιγράφει μάλλον είναι λίγα, αφού είναι γνωστό ότι οι εταιρίες αυτές το μόνο που τηρούν πιστά είναι η άρνηση τους στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ένα είναι σίγουρο, ότι τα Νοσοκομεία έχουν μετατραπεί με την ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.
Βεβαίως από καταγγελίες σωματείων, της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή κυρίως από τις δυνάμεις της Αριστεράς, έχει προκύψει επίσης ότι τα ποσά που λαμβάνουν για να παρέχουν τις υπηρεσίες που του αναθέτουν τα Νοσοκομεία είναι πολλαπλάσια από αυτά που απαιτούνταν αν το Νοσοκομείο κάλυπτε τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αναθέσεων σε συνεργεία, όχι μόνο στην καθαριότητα, έχει πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο.
Από αυτή την άποψη ηχεί παράταιρα η έκρηξη οργής της ηγεσίας της 1ης ΥΠΕ αλλά και η έκπληξη της για όσα συμβαίνουν με τα ιδιωτικά συνεργεία στα Νοσοκομεία. Εκτός και αν ο κ. Μουσιώνης δεν διαβάζει ανακοινώσεις, δεν παρακολουθεί δημοσιεύματα αλλά και την κοινοβουλευτική διαδικασία, πράγμα που δεν μπορεί κανένας να το πιστέψει. Πολύ περισσότερο αφού στην περίοδο που ο ίδιος ηγείται, όχι μόνο της 1ης ΥΠΕ, τα ιδιωτικά συνεργεία πολλαπλασιάστηκαν συνεχίζοντας βεβαίως την γνωστή τακτική παραβίασης όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Για να το πετύχουν αυτό  αξιοποίησαν βεβαίως και το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις  προκειμένου να μετατρέψουν τους εργαζόμενους και στα ιδιωτικά συνεργεία σε σύγχρονους σκλάβους.
Ο κ. Μουσιώνης που είναι από τους πιο πιστούς στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών μπορεί να καμώνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα αλλά δυστυχώς κατά τη γνώμη μας από πολύ λίγους γίνεται πιστευτός.
Το εργατικό κίνημα έχει θέσει σαν στόχο την κατάργηση αυτής της σύγχρονης δουλείας και την κάλυψη των αναγκών στα Νοσοκομεία με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και υπηρεσίες. Μέχρι τότε όμως, η αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους, που είναι στην κυριολεξία της ''γης οι κολασμένοι'', θα είναι από εμάς καθημερινή και απεριοριστη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Ημερησία.
Οι καθαρίστριες έγιναν... μέτοχοι στην εταιρεία καθαριότητας
Της Ελένης Πετροπούλου
Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, εργαζόμενες ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας βρέθηκαν μέτοχοι της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν, χωρίς να το γνωρίζουν! Τι τύχη, θα πείτε....
Όταν απολύθηκαν διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση αλλά ούτε και ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας. Αυτό, ήταν νόμιμο: ο επιτήδειος «συνέταιρός» τους, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, προκειμένου να εμφανίζει μηδενικό κόστος και να μην καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο συνεπάγεται μια σχέση εργασίας, σκέφτηκε το απίστευτο. Δήλωσε τις εργαζόμενες ως μετόχους της εταιρείας! Πρόκειται για μια από τις εκατοντάδες ιστορίες εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Πλασματικά ωράρια, «κλωνοποιήσεις» εργαζομένων, παράνομες απολύσεις, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, υφαρπαγές υπογραφών εργαζομένων, ανασφάλιστη εργασία, πλασματικές καταβολές αποδοχών περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των καθηκόντων των εργαζομένων που διατηρούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε αξιοπρεπή κατάσταση. Οι περισσότεροι δεν μιλούν και όσοι τολμήσουν, τότε απολύονται και μπαίνουν αυτόματα σε μαύρη λίστα.
«Πάρτι»
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, τα «πάρτι» με τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς ή τις απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται, οι ίδιες εταιρείες ή οι συγγενείς τους υπογράφουν συμβάσεις, το κράτος πληρώνει και οι παρανομίες διαδέχονται η μία την άλλη. Πρόσφατα μάλιστα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής έγινε αποδέκτης καταγγελίας για νέο φωτογραφικό διαγωνισμό στον τομέα της καθαριότητας. Η καταγγελία αφορούσε διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και ευνοεί συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Όταν ελέγχθηκε η προκήρυξη, διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο νοσοκομείο τήρησε... ευλαβικά όλες τις διατάξεις του νόμου, προσθέτοντας όμως μια ακόμη προδιαγραφή.

Έθετε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, η εταιρεία που θα αναλάβει να απασχολεί τουλάχιστον 300 άτομα προσωπικό, αποκλείοντας έτσι δεκάδες εταιρείες, μικρομεσαίες που απασχολούν 150 άτομα και διευκολύνοντας 4-5 εταιρείες. Τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, το προσωπικό των ιδιωτικών εταιριών δεν ξεπερνά τα 70 ? 80 άτομα (ανά νοσοκομείο) ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα το Βέλγιο και η Δανία) το όριο αφορά σε 120 με 130 άτομα.
Για το θέμα έγινε σύσκεψη στην ΥΠΕ, υπό τον διοικητή κ. Άρη Μουσιώνη, τον υποδιοικητή κ. Αριστομένη Συγγελάκη και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, του Εθνικού Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία και διοικητών νοσοκομείων της Αττικής.
Στη σύσκεψη δόθηκε εντολή για «πάγωμα» του διαγωνισμού ενώ δρομολογήθηκε η διαδικασία που περιφρουρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα τον υγιή ανταγωνισμό και επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για τον ενιαίο διαγωνισμό που θα προκηρύξει η ΥΠΕ και αφορά 24 δημόσια νοσοκομεία και προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Το σχέδιο της προκήρυξης θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (πέντε ημέρες) προκειμένου ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί άμεσα (να αποφευχθούν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων) και να αποτελέσει «πιλότο» για άλλους διαγωνισμούς.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουσιώνης αποκάλυψε ότι η διαδικασία θα «τρέξει» πολύ γρήγορα ώστε να μην υπάρξουν πιέσεις καθώς θίγονται συμφέροντα ενώ -όπως είπε- και ο ίδιος δέχθηκε στο παρελθόν παρεμβάσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι εκτός από το υπουργείο Υγείας, έχει ενημερωθεί και το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχουν ληφθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.
Όπως φαίνεται, όμως, η απόφαση αυτή απειλεί να κοστίσει στον κ. Μουσιώνη ακόμη και τη θέση του καθώς τα λόμπι του χώρου είναι πανίσχυρα και διακλαδωμένα.
Πιο συγκεκριμένα, με τον ενιαίο διαγωνισμό μπαίνουν κανόνες (στο εργατικό κόστος, το ασφαλιστικό, το διοικητικό ακόμη και στο εργολαβικό όφελος και διασφαλίζεται ποιότητα υπηρεσιών), προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται συγκροτημένη προσπάθεια προκειμένου να ρυθμιστεί το εργασιακό περιβάλλον που πολλές φορές θυμίζει ζούγκλα.
Σύσκεψη
Στη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρίες. Ο κ. Συγγελάκης αναφέρθηκε στον ρόλο των διοικητών των νοσοκομείων, λέγοντας ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους εργαζόμενους.

Παρουσίασε μάλιστα λίστα παραβάσεων που αφορούν στους ανύπαρκτους ή φωτογραφικούς διαγωνισμούς, στις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις παλαιών συμβάσεων, αλλά κυρίως -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- μίλησε για την αδιαφορία των διοικήσεων σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων των ιδιωτικών εταιριών. «Τα καρτέλ θα τα αγγίξουμε;» ρώτησε τους διοικητές ο κ. Μουσιώνης και αναφέρθηκε στις κοινοπραξίες που έχουν στήσει εταιρίες προκειμένου να μοιράζονται τη «πίτα». Ανέφερε μάλιστα ότι ερευνώνται όλες οι συμβάσεις που αφορούν υπηρεσίες και καθαριότητα ενώ -είπε- ελέγχονται οι δυνατότητες να παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το νοσοκομείο και να αποδίδονται απευθείας στον ασφαλιστικό φορέα, καθώς επίσης οι μισθοί των εργαζομένων να δίνονται από τα νοσοκομεία.
Συμβάσεις
«Για να μπορείς να φωνάξεις, πρέπει να είσαι καθαρός» τόνισε ο κ. Μουσιώνης προς τους διοικητές δίνοντας αυστηρή εντολή να μην αξιοποιούν τους εργαζομένους σε αλλότρια καθήκοντα και να παρακολουθούν τις συμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναφερθεί στις υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και 450%! Τότε είχε αναφέρει την περίπτωση δύο νοσοκομείων, με ίδιο μέγεθος και τετραγωνικά, το ΚΑΤ και τον Ερυθρό Σταυρό, που ζήτησαν να εγκριθεί για τις ίδιες υπηρεσίες καθαριότητας 7 εκατ. ευρώ το πρώτο και 1,5 εκατ. ευρώ το δεύτερο. Η μοναδική διαφορά στις συμβάσεις ήταν ότι για το ΚΑΤ αφορούσε σε διετία όταν το κόστος για τον Ερυθρό στην διετία ήταν 3 εκατ. ευρώ, ποσό υποπολλαπλάσιο των 7 εκατ. ευρώ.

Εφιάλτης των εργαζομένων... τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα
Μαχαιροπίρουνα και ποτήρια αποτελούν καθημερινό... εφιάλτη των εργαζομένων σε ιδιωτικό συνεργείο σίτισης μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας. Ο επιχειρηματίας υποχρεώνει τις εργαζόμενες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα υλικά που χάνονται, σπάνε ή φθείρονται λόγω συχνής χρήσης. «Κάνουμε έρευνα αγοράς προκειμένου να βρούμε σε όλη την Αττική τα πιο φθηνά σερβίτσια» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» εργαζόμενη αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο εργοδότης οφείλει σταθερά δύο μηνιάτικα, ενώ ο μισθός δεν ξεπερνά τα 470 ευρώ. Η παραπάνω περίπτωση είναι μια από τις εκατοντάδες που έχουν φθάσει στη Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Όπως είπε, η κ. Βλασσία Παπαθανάση, η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα συνεργεία καθαριότητας είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που υπογράφουν τηνσύμβαση εργασίας με κλειστά μάτια!

Από τις τουαλέτες στα... μαγειρεία
Οι εργαζόμενοι δεν κατηγορούν τις ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές κάνουν τη δουλειά τους είναι επιχειρήσεις και επιδιώκουν το κέρδος. Κατηγορούν όμως τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες δεν ελέγχουν. Γιατί; «Όλοι γνωρίζουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι καθαρίστριες των ιδιωτικών συνεργείων απασχολούνται και σε άλλους τομείς» είπε η κ. Παπαθανάση. Οι ίδιες γυναίκες -συνέχισε- από τις τουαλέτες πηγαίνουν στα μαγειρεία ή στα χειρουργεία, μεταφέρουν στις σακούλες ακόμη και «απορρίμματα» των χειρουργείων.

«Μπλόκο» στους επιθεωρητές
Πρόσφατα, το Σώμα Επιθεωρητών μαζί με την αστυνομία, έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο, προκείμενου να διαπιστώσει εάν εφαρμόζεται ο νόμος. Η διοίκηση κράτησε για δύο ώρες το κλιμάκιο στην πύλη του νοσοκομείου ώστε να προλάβει ο εργολάβος να μαζέψει το προσωπικό.

Με συνοδεία στο ΑΤΜ
Σε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενες πηγαίνουν στο ATM να πληρωθούν με συνοδεία. Ο εργοδότης καταθέτει τον μισθό στην τράπεζα -προκειμένου να εμφανίζει τη λίστα πληρωμής στη διοίκηση- αλλά στη συνέχεια οι εργαζόμενες επιστρέφουν το μισό μισθό, αφού πληρώνονται με πολύ λιγότερα από αυτά που δηλώνει ο εργοδότης. «Αν αντιδράσεις, ο... συνοδός που συνήθως είναι εργαζόμενος στη φύλαξη, σε πείθει!» καταγγέλλει εργαζόμενη.

Κλωνοποίηση... εργαζομένων
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η κλωνοποίηση... εργαζομένων! Όπως εξήγησε, στην Αττική υπάρχει ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας που έχει σύμβαση με 3-4 δημόσια νοσοκομεία. «Όταν γίνει έλεγχος σε ένα νοσοκομείο στο οποίο φαίνεται από τις καταστάσεις ότι απασχολούνται 200 άτομα, τότε η εταιρεία μαζεύει τους εργαζομένους της και από τα άλλα νοσοκομεία να δώσουν το «παρών» ανέφερε.


από ygeionomikoi.gr 

Ιδιωτικά Συνεργεία: Συνθήκες γαλέρας και η ''έκπληξη'' του κ. Μουσιώνη